Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Europejski lider sprzedaży techniki i elektroniki.
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Sony kv-28ls36e wyłącza się na reklamach

Lampart 17 Lut 2006 15:54 2041 15
  • #1 17 Lut 2006 15:54
    Lampart
    Poziom 12  

    Po wymianie Bu2515 i trafa telewizor wyłącza się przeważnie na reklamach.Jest to płyta FE-2 ale R045 ma 2M2 a R518 14k.Proszę o sugestie.Z góry Dziękuje

  • #2 17 Lut 2006 16:00
    adamjur1
    Poziom 39  

    Sorry że nie na temat ale..... to bardzo przydatna funkcja ! Swego czasu "pracowaliśmy" na Elektrodzie nad układem omijania reklam :D
    Pozdr.J.

  • #3 17 Lut 2006 16:27
    euro2L
    Poziom 41  

    Wyłacza się na reklamach czy przy jaśniejszych scenach

  • #4 17 Lut 2006 17:15
    Lampart
    Poziom 12  

    Oczywiście na jaśniejszych scenach,które są typowe dla reklam .

    Dodano po 24 [minuty]:

    Dodam jeszcze że po wyłączeniu dioda miga 2 razy.S2 regulowałem .

  • #5 17 Lut 2006 18:14
    euro2L
    Poziom 41  

    Usterki szukaj w obwodzie ograniczenia prądu kineskopu



    Zadziałanie ukladu zabezpieczjącego prądowo odchylania poziomego/OCP/

  • #6 17 Lut 2006 19:03
    jaqbas2
    Poziom 27  

    Witam !

    Proszę się bacznie przyjrzeć elementom i całemu układowi ABL - podpiętemu do 11nogi trafopowielacza. Stąd pobierany jest sygnał proporcjonalny do chwilowej wartości prądu kineskopu. Może być tak, że ze względu na uszkodznie np. R 510, 518 może tam odkładać się zbyt duże napięcie, które w efekcie "okłamuje" procesor - 54 pin IC001, że przekraczany jest max. prąd kineskopu i ten wyłacza awaryjnie TV. A może tak jest naprawdę ? Proszę zmierzyć podstawowe napięcia - szczególnie +B, od którego zależy wielkość WN i żarzenia co może w efekcie doprowadzić do tego co Pan obserwuje. Może to też być pierwszy symptom uszkadzania się trafopowielacza. Jednak proszę póki co zacząć od rzeczy prostszych i tańszych :D .

    Powodzenia !

    Pozdrawiam !

  • #7 17 Lut 2006 19:50
    Lampart
    Poziom 12  

    Telewizor to panorama i różni się wykonaniem od zwykłego FE-2

    Proszę o podpowiedż czy wartość r518-14k jest prawidłowa bo po wstawieniu 2k7 mam przesunięcie w fazie.Trafo było przebite,podstawiłem orginał(Slovakia) od Lewandowskich,a opis na r518 jest nieczytelny.Brak schematu utrudnia mi analizę usterki

    Napięcie B+135 stabilne

  • #8 17 Lut 2006 23:56
    jaqbas2
    Poziom 27  

    Witam !

    Jest to dziwne... . Jednak obwód uzwojenia powielacza musi być gdzieś zamknięty do masy - i to na pewno nie rezystancją rzędu setek kΩ. Wobec tego może nie w tym miejscu ale gdzieś dalej w tym obwodzie ( w trochę innej konfiguracji ) jest rezystor o wartości kilku kΩ. Proszę również zauważyć, że poprzez rezystor R 034 - 1MΩ jest z tej samej szyny pobierany sygnał dla wejścia ETH0/OCP - pin34 procesora. A przecież o OCP tutaj chodzi - to ten komunikat jest wyświetlany LED-ą. Proszę prześledzić dokładnie ( "po ścieżce" ) cały ten obwód począwszy od nogi trafa po procesor. Może by warto było wręcz narysować "z natury" fragment schematu dotyczący tego obwodu - wtedy łatwiej o analizę.

    Powodzenia !

    Pozdrawiam !

  • #9 18 Lut 2006 12:30
    Lampart
    Poziom 12  

    Serdecznie dziękuje za zainteresowanie i podpowiedzi .Opory na drodze od ABL do IC001 dobre.

  • #10 18 Lut 2006 17:32
    zdanek15
    Poziom 26  

    Zupełnie nie wiem czy wniose coś do tematy , ale jesli to tak ładnie wybuchło kiedyś to moze zasilacz chodzi niestabilnie albo coś sie dzieja z kondensatorami w odchylaniu

  • #11 18 Lut 2006 18:16
    wm1960
    Poziom 13  

    Posprawdzaj czy nie ma zimnych lutów w okolicy IC 001

  • #12 25 Lut 2006 16:04
    Lampart
    Poziom 12  

    Zimnych lutów brak.Kombinuje z 54 pinem IC001,jeśli się wyłącza przy dużym prądzie kineskopu to znaczy że procesor reaguje a może ktoś zna sposób żeby go oszukać?Jnnych uszkodzeń nie zaobserwowałem.Mam pytanie gdzie w trybie serwisowym ustawia się próg prądu kineskopu,bo podejrzewam,że tu tkwi problem

    Pozdrawiam Lampart

  • #13 25 Lut 2006 18:08
    mirex
    Poziom 43  

    Więc jednak pin 54 jest podłączony?!
    Przejrzałem wszystkie schematy FE2 jakie mam i wszędzie R518 ma 2,7k
    Akurat tego nie mam więc może jest inna wartość, ale raczej na pewno kilka kom. Proszę pamiętać, że ABL pracuje na dzielniku R516, R517, R518, R510. Uszkodzenie któregokolwiek rezystora spowoduje podobne efekty. Prszę wymienić!! diody D505/np.1N4148/, D507/C6V8/.

  • #14 25 Lut 2006 20:43
    Lampart
    Poziom 12  

    W tym wykonaniu jest miejsce na wspomniane diody-d505id507 ale fabrycznie nie były zamontowane.Telewizor ma rok i 4miesiące i jest to pierwsza naprawa,więc przypuszczam,że tu producent dokonał modyfikacji po to by zabezpieczyć procesor .Brak też r565. Z R518 już sobie poradziłem 2k7 a przesunięcie powodował brak kontaktu na złączu CN512,który wystąpił w tym samym czasie i nie ma związku z usterką Z poważaniem Lampart

  • #15 25 Lut 2006 20:59
    mirex
    Poziom 43  

    Więc trzeba spojrzeć w papiery do niego bo kręcimy się w kółko i nic z tego nie wynika. A przecież zabezpieczenie OVP/OCP musi być jakoś rozwiązane.

  • #16 25 Lut 2006 21:02
    Lampart
    Poziom 12  

    Coś innego niż 54 pin.Może 13?Oporność 54 nogi do masy mierzona w układzie około 40kilo.Korzystam ze schematu KV-32ls36-serwisówka z elektrody ze specyfikacją do kv-28ls36e

 Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME