Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Problem z kitem NE 135-K Przedwzmacniacz Pomocy

Mati 87 17 Feb 2006 18:12 1955 5
    Mati 87
    Level 16  
    Witam, mam problem z kitem NE 135-K jest to przedwzmacniacz ze sterowaniem cyfrowym (dokładny opis ze schematem znajduje się pod podanym linkiem).
    Problem polega na tym, że po podłączeniu przedwzmacniacza do zasilania trzymając przycisk S10 nic się nie dzieje. Dioda D1 świeci się cały czas a na wyświetlaczu wyświetla się 8 pełnych pół i nic więcej się nie dzieje, czekam ok. 2 minut, ponieważ w tym czasie powinien wykonać się test i nic. :-( Układ nie reaguje na wciskanie przycisków.
    Płytka zlutowana dokładnie, wszystkie elementy wlutowane poprawnie, na płytce nie ma żadnych zwarć. Po wyciągnięciu procesora (AT89S52) oraz pamięci (24C16A) i ponownym włączeniu układu dioda D1 nie świeci się a wyświetlacz w dalszym ciągu wyświetla 8 pełnych pół. Mój wyświetlacz to EL1601A-RN-GBHR (opis w załączniku). Napięcia na układach są zgodne z podanymi w opisie kitu, meczę się z tym układem od dwóch dni może ktoś wie jak się z tym uporać :-) Bo ja nie mam już sił.

https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=1875245#1875245 - schemat i opis przedwzmacniacza
    Jankos
    Level 18  
    Witam.
    Moze banał ale warto sprawdzić: podali niezaprogramowany procesor AT?
    pozdrawiam.
    Pamięć 24C nie odwrotnie wstawiona?

Ewentualnie, mogę podesłać wsad do AT w postaci bascoma.
    Mati 87
    Level 16  
    Pamięć wsadzona dobrze, a co do procesora też tak myślę, że może być nie zaprogramowany. Dostęp do programatora będę miał dopiero w poniedziałek wtedy sprawdzę i wgram nowy program, mam chyba oryginalny wsad do kitu 135-K, ale jak nie sprawi Ci to problemu możesz wysłać go na Emila mateusz-s2(malpa)o2.pl

Zastanawia mnie jeszcze fakt, iż po wyciągnięciu proca i pamięci wyświetlacz wyświetla mi te 8 pół.
    Mati 87
    Level 16  
    Dzięki za program, mam dokładnie taki sam już skompilowany w poniedziałek zaprogramuje proca na nowo.
    A co z tym wyświetlaczem, czy to normalne, że po wyciągnięciu procka i pamięci i po włączeniu zasilania on wyświetla te pola. Wyświetlacz jest podłączony zgodnie ze schematem, ale nie daje mi to spokoju.
    11111olo
    Level 42  
    Odgrzebuje temat bo "niestety" jest zamieszczony jedynie plik BAS i po skompilowaniu zajmuje... 8272 (dec), czyli za dużo!
    Jak wam to się kompilowało poprawnie?