Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

schemat regulatora nipięcia 14V

2Misiek 19 Feb 2006 18:05 3180 4
Suntrack
    2Misiek
    Level 11  
    witam
    szukam schematu do regulatora napięć. Interesuje mnie gdzie i co na jakim elemencie stykowym powinno być; jakie nap jest podawawane na szczotki itp.
    Chce podłączyć regulator z alternatora samochodowego w zasilacz na transformatorze sporej mocy
  • Suntrack
  • Helpful post
    Jerzy Węglorz
    Level 39  
    No, to Ci nie wyjdzie nic dobrego: regulator napiecia współpracujący z alternatorem (lub prądnicą) działa w ten sposób, że jeżeli napiecie podawane na regulator jest niższe od napiecia progowego, to regulator powoduje przepływ prądu przez uzwojenie wzbudzenia prądnicy (lub alternatora). Gdybyś chciał to wykorzystac do regulacji napięcia zasilacza sieciowego, to elementem regulowanym musiałby byc TRANSDUKTOR połączony szeregowo z pierwotną stroną transformatora sieciowego. Rzeczywiście, takie rozwiązanie jest możliwe, miałoby nawet niezłą sprawnośc, ale transduktor miałby wymiary (i wagę) transformatora sieciowego.
    Jak wielką moc chcesz regulowac?
  • Suntrack
    2Misiek
    Level 11  
    mam trafo 2x12v 600w i w tej chwili chodzi to przez gretza(2) i są połączone równolegle
    dzieki :)
  • Helpful post
    Jerzy Węglorz
    Level 39  
    Jezli z tego trafora (+ prostownik) chcesz ładowac akumulatory, to posyłam Ci schemacik takiej ładowarki z tyrystorem, jako elementem wykonawczym dla regulacji ładowania tak, zeby ładowac bezpiecznie.
    Oczywiście, możesz zmodyfikowac układ, wyrzucic zarówkę, itp.
    Napięcie ładowania jest określone przez napięcie bramki tyrystora pomniejszone o 0,6V. Jezeli na bramce jest 15V, to gdy katoda osiągnie napięcie 14,4V wówczas tyrystor juz się nie włączy i ładowanie sie kończy aż do momentu, kiedy napiecie na katodzie spadnie poniżej 14,4V.
    2Misiek
    Level 11  
    dzieki ale chodzi mi o zasilacz, który nie będzie tylko prostownikiem. Chce wykorzystać całą moc bo do prostowniko wystarczyłoby mniejsze trafo. W samochodzie mam alternator 120A i zasilacz chce wykorzystywać do doładowania aku oraz żeby np móc zostawić auto z włączoną lodówką, nawiewem, swiatłem lub radiem na kempingu(a takie wynalazki potrafią pobierać nawet ponad 20A)
    Jestem zdecydowany wkomponować regulator i zdaje sobie sprawe, że może to być trudne ale nie ma rzeczy niemożliwych :)
    z góry dzięki za pomoc