Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Temat dla fizyka z liceum bez pamięci do wzorów !

20 Lut 2006 14:35 5660 5
  • Poziom 17  
    Ma ktoś problem taki jak jak: za dużo wzorów w liceum ?
    Chyba każdy!
    I tu pojawia się pomysł jeszcze nie wykonany ale możliwy do wykonania tzn. tuning kalkulatora. Mój pomysł jest jest opart o budowę kalkulatora AKIRA UŁAMEK KK-82LB gdy go kupowałem był dość nie drogi i posiadał dużo funkcji. Kalkulator posiada układ przycisków pozwalający na wykorzystanie jednego klawisza dwa razy (przycisk 2ndF). Do tej konstrukcji dodałbym trzy rzeczy tz. drugi ekran(E2), mikroprocesor z dużą pamięcią i zdolnością do programowania ok. 25 przycisków w np. C++ i łącznością z komputerem przez cokolwiek np. COM, LPT, USB, i płytkę drukowaną z 25 przyciskami.
    Praca układu:
    Po włączeniu kalkulatora działa się także dodatkowy układ.
    Na każdy dodatkowy przycisk zaprogramowane są cztery wartości tz.
    np. 2x(stała fizyczna na ekran "matkę" do obliczeń, jednostka na mały ekran).
    Poszukuje osoby która opisz jak to wykonać po polsku i zrozumiale dla początkującego.
    Zasilanie:
    Chyba 3W
    Ekran mały musi obsługiwać odstępy i litery
    Mała ilość miejsca na elementy!
    Piszcie!
  • Poziom 40  
    Ja proponujezakup casio algebra 2fx
    nie jest to sprzet tani ale w pewnym chipermarkecie kupilem go o prawie 100 zeta taniej (bez polskiej instrukcji ale dla mnie to zaden problem)
    Calc na proca godnego z 80186
    i dosa kompatybilnego z 6.22
    Ma "dyski" tzn amiec flasch logicznie podzielona na jakby parycje
    da sie na niego wgrywac rozne zeczy z pc w tym programy pisane w c++ (po uprzeniej konfiguracji kompilatora na generacje kodu zgodnego z tym procem)
    Na naecie jest w cholere softu do niego wlacznie z notatnikiem i to chyba o to koledze cghodzi (notatnik jaki ja mam zainstalowanyprzechowuje pliki w pmieci zarezerwowanej da programow w basic (ten kalk ma wbudowany interpreter) wiec bez problemu mozna z kompa przegrywac pliki textowe jako programy w basicu po uwzglednienu braku niektorych znakow w kalkulatorze).
    Mozna go wzasadzie roizbudowac dowolnie ograniczenia to tylko wyobraznia.
    Kalkulator ten tez liczy clki i pochodne (z granica calkowania podajac liczbe lub bez podajac wzor rozwiazuje rownania i jeszce wiele zeczy)

    Reasumujac biorac pod uwage koszty takiego kalkulatora i koszty przerobki chyba polecal bym sie zainteresowac algebra bo to juz sam z siebie bardzo "powerfull" kalkulator malo tego wyglada calkiem normalnie (dosc oszczedne opisy klawiszy) i niepozornie. Mozliwosci tego kalkulatora na pewno zrekapesuja roznice w cenie szczegolnie jesli ktos mysli na powanie o studjach na kierunku zwiazanym z szeroko pojetym liczeniem.
    Macierze wketory calki pochodne nie sa dla niego wyzwaniem a dzieki procowi 8 MIPS obliczenia wykonje dosc sprawnie jak na kalkulator (w sumie to ma paramertry zblizone do pierwszego lapa toshiby)
  • Poziom 40  
    ale jesli kolega ma na mysli rozwiazywanie funkcji kwadratowych
    typu x^2+2x-5=0 to musze kolege zmartfic
    rozwiazuje, jest funkcja solve(x^2+2x-5=0) ktora potrafi rozwiazac rownanie w zasadzie dowolne i to ze wzgledu na dowolna zmienna
    Malo tego solve(x^2+2x+5=0) tez rozwiaze podajac albo brak rozwiazania albo x=-1-2i oraz x=-1+2i zaleznie od tego czy wynik zyczymy sobie odpowiednio jako real lub complex
    Co do nie rysowania funkcji to zazut ten wysuniety pod adresem kalkulatora graficznego jest raczej niepowazny rysuje i to o ile dobrze pamietam do 20 funkcji na jednym wykresie
    co do ceny to jak zaznaczylem w hpermarkecie kosztuje taniej bo nie ma instrukcji po Polsku co dla osob nie majacych pojecia o angielskim i matematyce czyni ten kalkulator bezuzyteczny
    Jak na jego mozliwosci jest to cena przyzwoita (notka dla studentow: przelicznie to np na koszty warunku), A jak ktos ma pojecie o programowaniu (basic ma wbudowany, c++ trzeba kompilowac na pc i exeki wrzucac spakowane np jako obrazy parycji, pojawia sie dla kazdej partycji opcja w menu (taki autostart) mozna sobie wyedytowac nawet ikonke w momecie tworzenia obrazu, albo jesi che sie miec na jednej partycji wiecej programow do odpalania nalezy wykozystac jakis fileexplorer) mozna naprawde poszalec.
    No chyba ze kolega chce miec zeby mu jeszcze delte policzyl po drodze , wtedy to raczej zalecam sie zainteresowac tablicami matematycznymi a nie kalkulatorem, Chociaz implementacja algorytmu (w basicu) rozwuiazujacego rownanie kwadratowe tak by podal delte to jest naprawde kilka minut
  • Poziom 17  
    Mi nie chodzi o kalkulator graficzny !!!!!!!!
  • Poziom 17  
    Do moderatora: proszę o przeniesienie tematu do działu Mikrokontroleryi skasowanie wszystkich postów oprócz pierwszego mojego autorstwa>