Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Zmiana switcha na mastera - Nexia

norti 21 Feb 2006 00:53 1284 9
    norti
    Level 19  
    Witam,
    generalnie pytanie brzmi, czy rzeczywiscie w autach - np. Nexia z fabrycznym switchem w drzwiach kierowcy, mozna zmienic switcha na silownik mastera, nastepnie podpiac 2 "nowe" kabelki pod wyjscia z centralki zdalnego sterowania zamkiem (lub centralki alarmu) i 3 pozostale podpiac pod "stare", oryginalne kable idace do fabrycznego sterownika zamkow i wszystko powinno byc OK, czy moze trzeba koniecznie zmieniac w Nexii fabryczna centralke sterownika na jakas uniwersalna i tam sie podpiac alarmem ? Z gory dziekuje za odpowiedz, pozdrawiam
    Anonymous
    Anonymous  
    xwit
    Level 33  
    Brat miał kiedyś ten sprzęt.Tylko trzy drzwiowy.Zmiana na siłownik ograniczyła się to wymiany tego 'ekonomicznego' siłownika bez silniczka.Wygląda tak samo jak siłownik.Wszystkie przewody szły do kostki do siłownika.Ta nexia była sprowadzana.Może na zachód szły inne modele.
    norti
    Level 19  
    xwit wrote:
    Brat miał kiedyś ten sprzęt.Tylko trzy drzwiowy.Zmiana na siłownik ograniczyła się to wymiany tego 'ekonomicznego' siłownika bez silniczka.Wygląda tak samo jak siłownik.Wszystkie przewody szły do kostki do siłownika.Ta nexia była sprowadzana.Może na zachód szły inne modele.

no tak tylko oryginalny switch ma 3 przewody, a master 5, wiec rozumiem, ze 2 "nowe" podlaczyles tak jak pisalem do alarmu (lub sterownika zdalnego) ?

Dodano po 5 [minuty]:

norbert.s. wrote:
    w nexi możesz podpiąć się siłownikiem 5-tką w ten sposób,że brąz,biały i czarny pod switch[wyglada jak siłowniczek],a niebieski i zielony[wykonawcze]wpinasz pod oryginalne kable wykonawcze nexi w progu[idace do tylnych lewych drzwi],patent sprawdzony na 100%

nie wiem czy sie zrozumielismy. w drzwiach kierowcy oryginalnej nexii jest SWITCH 3 przewodowy, ja chce zamienic go na MASTERA (5 przewodow) i podpiąć go pod alarm, by zdalnie sterowac centralnym zamkiem. oryginalna instalacja dziala tak, ze jak przekrecamy kluczyk to dajemy sygnal z tego SWITCHA na oryginalna centralke fabryczna centralnego zamka i ta puszcza impuls masy na 3 pozostale zamki. czyli chce zamienic tego oryginalnego switcha i pytanie moje dotyczylo tego czy wystarczy ze podepne sie 3 kablami z nowego MASTERA pod te przewody co szly do oryginalnego SWITCHA, a nowe 2 przewody - niebieski i zielony podepne do alarmu, ktory daje na nie sterowanie masą.
    Anonymous
    Anonymous  
    norti
    Level 19  
    norbert.s. wrote:
    zrób tak jak napisałem i będzie działać,w 1997 ojciec miał nexię max wyposażenie wersja glx nawet z klimą i nie przypominam sobie tam innych przewodów niż te trzy.

no to swietnie tylko 1) napisales "w nexi możesz podpiąć się siłownikiem 5-tką w ten sposób,że brąz,biały i czarny pod switch[wyglada jak siłowniczek],a niebieski i zielony[wykonawcze]wpinasz pod oryginalne kable wykonawcze nexi w progu[idace do tylnych lewych drzwi],patent sprawdzony na 100% " tylko, ze ja WYJMUJĘ SWITCHA i nie bede go miec wiec napewno sie pod niego nie podepne, a po drugie to alarm musi byc podpiety by sterowal zamkiem a nie napisales pod co podpial alarm - alarm nie steruje zamkami "znikąd" wiec musial go podpiac pod 2 kable
  • Helpful post
    Anonymous
    Anonymous  
    norti
    Level 19  
    ok teraz juz wszystko jasne. dostalem co prawda wlasnie maila od znajomego ze mastera wystarczy podpiac sterowanie z alarmu pod niebieski i zielony a reszte podlaczyc z 3 kablami idacymi wczesniej do switcha (czyli bez laczenia sie pod kable idace do lewych tylnych drzwi) i powinno dzialac, ale jak nie zadziala to zastosuje ten Twoj sposob. dzieki
    Anonymous
    Anonymous  
    xwit
    Level 33  
    Jezu przecierz napisałem,że szły wszystkie kable do siłownika czyli:masa,dwa sterujące zamknij otwórz i do sterowania silniczkiem.Szło pięć przewodów a nie TRZY.A jak będą szły trzy to najlepiej jest podpiąć się jak napisał norbert.s pod kable idące do siłownika tylnych drzwi.No chyba,że bardzo lubisz rzeźbić i komplikować sobie życie to łącz przekaźniki.Jak tam chcesz.