Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

jak ustawić odbiór z anteny satelitarnej (analogowa)

jareks91 21 Feb 2006 09:23 33446 20
    jareks91
    Level 21  
    Witam,
    mam taki problem.
    Posiadam tuner comsat. JEst to analogówka. posiadam także silniczek przy antenie satelitarnej tak że mogę obracać anteną.
    zgubiłem jednak jakimś cudem sygnał i nie mogę odbierać TVN. Czy mógby mi ktoś poradzić jak ustawić tą stacje??
    i jeszcze jedno pytanie. Jak obrócić antene żeby ją dobrze ustawić jest jakiś poziom sygnału w którym kierunku ma być ta antena??
    Tzn jak ustawić antene na astre ??
    Czy jest możliwość odbioru innych stacji polskich jeśli mam obracaną tarcze z satelitarnej telewizji analogowej?
    Prosze o odpowiedź
    Pozdrawiam
    zbyszq
    Level 18  
    Na analogowej chyba tylko jeszcze TVN został, a co do TV4 i Polonii to nie jestem pewien.
    Jak znajdę nowszą listę to napisze, a jak nie znajde to proponuję Ci kupić sobie najnoszy Tv Sat Magazyn, tam jest aktualna lista kanałów nadawanych analogowo, jest także lista kanałów nadawanych cyfrowo. Możesz także zajrzeć na stronę http://www.kingofsat.net/pl/ tam także jest lista kanałów.

Co do ustawienia anteny, polecam opis zamieszczony na stronie http://laki.dvhk.pl/faq/montaz_sat.htm i ogólną lektórę strony http://laki.dvhk.pl/ są tam wszystkie potrzebne informacje a także odnośniki do innych stron zwiazanych z tą tematyką.

Wydaje mi się że ten temat już był na forum poruszany więc zanim rozpoczniesz nowy temat poczytaj podpięte tematy i poszukaj na forum.
    jareks91
    Level 21  
    Prosze podajcie chociaż częstotliwość na jakiej nadaje sie TVN na satelicie analogowej.
    z góry dziekuje
    Pozdrawiam
    MATI555
    Level 12  
    częstotliwość11.496GHz polaryzacja V fonia 7,02/7,20
    na COMSAT-ach bez OSD (wyświetlanie na ekranie)
    polaryzacja v widoczna jest na wyświetlaczu jak U
    czestotliwość może być podana jako pośrednia w niektórych modelach
    11.496-9.750(Lo)=1746
    ustawienia konwrtera FULLBAND
    LO pasmo dolne (tam gdzie TVN) 9.750 22kHZ OFF
    pasmo górne 10.600 22kHz ON
    V-13lub14V H-17 lub 18V
    ustwienia są napisane tak aby można było wyko zystać do każdego comsata od mini zaczynając:D

Dodano po 23 [minuty]:

ASTRA 19.2 jest na lewo od HOD BIRD13 .
    Jak widać jest to kąt 6 stopni .
    jareks91
    Level 21  
    w swoim dekoderze mam takie ustawienia:

prog 013 FAV ---
    Video: 11.496 V LT 00
    NORM BW 1 K

Audio stereo NB
    L 7.02 R 7.20
    H MOD G 30

LNB 22K DSQ
    1 --- 9.750 K - -

Jednak na tych ustawieniach nadal nie moge złapać TVN-u co może być nie tak??
    Podobno sam "znikł" TVN jest to możliwe że sie konwerter uszkodził lub kabel?? jak łatwo sprawdzić że jest sygnał w kablu?? czy można jakoś sprawdzić czy tuner jest sprawny??
    z góry dziekuje za pomoc
    Pozdrawiam
  • Helpful post
    MATI555
    Level 12  
    Ustawienia są prawidłowe (na tunerze). Na początek trzeba odkręcić złocze "F" przy konwenterze i sprawdzić czy między żyła główną a ekranem jest napięcie 13-14lub17-18V w zależności od polaryzacji (lubi być zwarcie lub przegnita żyła,lub też wyrwany kabel przy tunerze).Konwenter raczej nie ulega uszkodzeniu Wiatr lubi troche ruszyć czaszą.Jeżeli na twojej czaszy są opisane kąty pionowe to powinien być kąt 27-28 stopnia a kierunek prawie idealne południe

Dodano po 2 [minuty]:

Acha śnieg na czaszy też może zerwać sygnał
  • Helpful post
    wicki
    Level 12  
    Na początek sprawdziłbym czy tuner Sat daje napięcie na konwerter obie polaryzacje tzn na wejsciu lnb powinno byc ok 13V lub ok 18V jesli nie ma to odb sat jest uszkodzony a jeśli jest to zasilanie mamy OK w drógiej kolejności sprawdzilbym kabel od odbiornika do konwertera a wiec wystarczy podłączyć kabel do tunera Sat i sprawdzic czy na drugim końcu tzn przy konwerterze jest napięcie jeśli nie ma to znaczy ze kabelek ma gdzies przerwe a jeśli jest to najprawdopodobniej czasza jest przestawiona. ustawiać czasze jeśli nie ma sie do tego przyrządu najlepiej jest patrząc na obraz z podłączonego odbiornika Sat. W odbiorniku powinien byc ustawiony kanal na którym napewno był zaprogramowany program np TVN bo inaczej nawet jak najedziesz na sygnal satelity to nie zauwazysz tego Patrząc na obraz kręcić minimalnie raz w prawo raz w lewo odchyły po kilka stopni jeśli nic nie wejdzie to skierować talerz o pare stopni w góre lub w dół i znów prawo lewo Czasza powinna patrzec na południe a dokładnie hotbird 13 st południowy wschód astra 19.2 st południowy wschód jesli nic nie złapiesz to znaczy ze mozesz miec uszkodzony konwerter ale to tez da sie sprawdzic patrząc na ekran odkręc wtyk F od konwertera i zobacz czy na ekranie zmienia sie snieg po odłączeniu konwertera powinien byc ciemniejszy i drobniejszy a z konwerterem powinien byc jasniejszy i dropy na ekranie powinny byc grubsze to taka rada ale sie sprawdza jeśli snieg nic sie nie zmienia i nic nie mozna ustawic to bedzie konwerter a tego raczej nie da sie naprawic niektóre idzie zrobic ale to rzadkość gdyby coś to pytac.
    Pozdrawiam Wicki
    jareks91
    Level 21  
    Bardzo dziękuje za informacje, okazało się że lód spadł z dachy na konwerter i sie przsunął w dół i dlatego nie odbierało. Jednak złamał mi tą rurke a antena jest wysoko wiec narazie daruje sobie naprawę tego.
    Okazało sie jednak że odbieram TVN z naziemniej, jednak są lekki mrowce i niestety głos jest chropowaty. Czy można jakoś wzmocnić sygnał ze zwykłęj anteny naziemniej lub jak sobie z tym poradzić z góry dziekuje
    Pozdrawiam
    wicki
    Level 12  
    Ta antenka jest napewno ze wzmacniaczem moze wystarczy kupić mocniejszą płytke (wzmacniacz) do anteny i najlepiej zasilacz regulowany to taki sam jaki jest przy wtyczce do tv tylko ma regulacje napięcia na wypadek gdyby sygnał był za silny i przesterowywałby inne programy ale na początek sprawdziłbym dokładnie ustawienie antenki.
    Chociaż z tymi antenami jest różnie w jednym miejscu odbiera a pare metrów dalej nic ale jak chodzi to OK mozna spróbowac troche nia pokręcić.
    Pozdro Wicki

Dodano po 4 [minuty]:

Acha jeszcze jedno jeśli masz wideo lub odtwarzacz to możesz przez nie sygnał puscić też troche wzmocni niewiele ale może starczy do pełnego szczęścia.

Pozdrawiam
    Wicki
    MATI555
    Level 12  
    Nie wem skąd piszesz i jakie masz poziomy sygnału.Podejżewam że rozmawiamy o antenie szerokopasmowej. Sprawa wygląda tak:
    1.wzmacniacz poprawia stosunek sygnału do szumu(na nasze jeżeli mamy
    sygnał słaby i kabel wnosi nam szum to może się okazać że będzie zakłócał odbiór .Jeżeli ten sygnał z antenyt wzmocnimy 10 razy to kabel wniesie stały szum-poprzedni ale stosunek sygnału do szumu będzie lebszy i będą mniejsze zakłucenia na ekranie)
    2. wzmacniacze które są sprzedawane ich wzmocnienie podawane jest w dwóch jednostkach chociaż podają sprzedawcy jako liczbe niemianowaną
    i dla naszych potrzeb niech tak zostanie. Różnica między tymi jednostkami
    wynosi 10x (100 (10)-450 (45))
    3proponuje wzmacniacz z regulacja -wzmocnenie jego wacha się od 100 do180-200
    4 zbyd duże wzmocnienie przy silnym sygnale powoduje popularnie nazywane przebcia któregoś kanału lub pasy
    5 napisz dokładne szczgóły swojej anteny oraz jak odbierasz inne kanały
    a coś podpowiem
    6 moje tłumaczenie jest troche na chłopski rozum bo przy fachowych określeniach mało kto by coś zrozumiał z tego bełkotu:D
    jareks91
    Level 21  
    Witam,
    Posiadam zwyklą antene koszykową , jest to standardowa antena naziemna. Ma ona wzmacniacz na antenie i zasilany jest ze zwykłego zasilacza nieregulowanego. Mieszkam w Gliwicach i co ciekawe np Polsat odbieram w jakości bardzo dobrej! TVP1 i TVP2 też w dobrej TVP3 w ciut gorszej a TVN w najgorszej...
    No i jak sobie z tym poradzić dlaczego TVN najgorzej?? z innego przekaźnika nadawany czy jak?
    CZy tutaj dodatkowy wzmacniacz coś da??
    Lepiej go kupić czy może ma ktoś schemat aby zrobić na jakimś wzmacniaczu operacyjnym?
    Prosze o dalsze wskazówki, z góry dziekuje
    MATI555
    Level 12  
    wzmacniacza ne ma co robić za dużo zachodu
    cena nowego to 10 zł a z regulacją 15 zł można pokusić sieę o większy do50% (na płytce pisze) ale wstrzymaj się a po mapie twoim opisie i lokalizacji podam ci więcej szczegółów tak apropos tak czułem że mieszkasz gdzieś niedaleko bo tu wieczny jest cyrk z sygnałem .Ja mieszkam koło Częstochowy
    RaV_20
    Level 12  
    możesz dołączyć drugą antenę kierunkową Yagi na dane pasmo i do tego kupić przedwzmacniacz kanałowy
    . Takie wzmacniacze wzmacniają tylko wybrany kanał np 56 na którym nadaje dana stacja inne częstotliwości są tłumione i w ten sposób inne stacje nie zakłucają wybranej częstotliwości.Takie przedwzmacniacze sprzedaje firma Telmor.
    MATI555
    Level 12  
    Na telegazecie TVN str105 znajduje się rozkład nadjników . Przy słabym sygnale można nie odebrać TXT dlatego podaje najbliższe nadajniki
    KATOWICE kanał 32
    KĘDZIERZYN kanał29
    Opole kanał47
    Częstochowa kanał 11
    Nadajniki TVN są małej mocy o charakterze lokalnym (ok.40km od nadajnika. Nie wiem czy jest sens tworzenia systemu antenowego,alepodpowiem
    1.W gre wchodzą tylko 2 pierwsze nadajniki
    2. Ze względu na ukształtowanie terenu trzeba spawdzić sygnał z obu nad.
    3.Albo zmeiamy wzmacnicz na większy max50%, albo dokładamy drugą antene najlepiej kierunkową .Jeżeli jesteśmy w kierunku z jakimś innym nadajnikiem musimy mieć wzmacniacz pasmowy(na dany kanał).Polskie najepsze są TELEMORY ale może być np:AXING
    5. Obie anteny łączymy SPLITERE-m (sprawdzone nie trzeba zwrotnic)
    6.Gdyby spliter zbyt mocno tłumił (bo to chińszczyzna) należy go przewinąć drutem Φ0,35
    7. Antena szerekopasmowa widzi z kąta 60-90 stopni a kerunkowa np:UDA-YAGI widzi z kąta od kilkunastu do dwudziestu paru stopni
    8.Można też zastosować wzmacnacz który ma rególacje w paśmie (coś jak korektor graficzny w audio) ale jego ceny zaczynają się od500zł wzwyż
    pieczara
    Level 11  
    ja na analogowce odbieralem pare polskich kanalow poza tym pelno niemieckich wloskich i francuskich
    zbyszq
    Level 18  
    wszyscy sie na cyfrówke przerzucili, ale kanałów za darmo nie jest dużo
    pelcbog
    Level 17  
    Czy ktoś coś wie o nadawaniu naziemnym TVN w okolicach Łomża Zambrów Ostrów Mazowiecka?Między Warszawą a Białymstokiem.
    forestx
    R.I.P. Meritorious for the elektroda.pl
    Quote:
    odbieralem pare polskich kanalow
    - a mozesz napisać jakie to kanały (plus z jakich satelitów i na jakich czestotliwościech). Bo ja z hota, astry tylko TVN mam
    MATI555
    Level 12  
    1. nadajniki TVN maja charakter lokalny tzn. że zasięg wynosi ok30-40km
    2.sieć nadajników znajduje się na teletekście (telegazecie ) TVN str.105
    3.rozkłady kanałów drukowane są w satkurierze i to i owo
    zibski
    Level 10  
    ja mam to samo pyt. zabrali sygnal czy co? moze ktos wie co sie dzieje z tym analogiem??
    forestx
    R.I.P. Meritorious for the elektroda.pl
    zibski wrote:
    ja mam to samo pyt. zabrali sygnal czy co? moze ktos wie co sie dzieje z tym analogiem??
    - nie "zabrali" :D, tylko przeznaczyli na telewizję cyfrową. Popraw pisownię.