Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Sinus 710 Komfort - brak komunikacji z bazą

21 Lut 2006 12:03 1980 10
  • Pomocny dla użytkowników
    Brak komunikacji miedzy bazą i słuchawką. Podobno dziecko cos ponaciskało i od tej pory nie widzą się. Pod spodem bazy jset przycisk. W bazie nie ma żadnego piezo, ani głośniczka. Jak ponownie zalogować słuchawkę.
    Na słuchawce miga cały czas napis "Baza 2".
  • Poziom 12  
    Logowanie jest proste ,ten telefon to Siemens 4010 w innej obudowie.Ma polskie menu ,jest polska instrukcja obsługi .Loguje się tak:
    wejść w menu wybrać meldowanie nacisnąć OK podać PIN bazy nacisnąć przycisk pod spodem bazy i przytrzymać aż piknie, w słuchawce wcisnąć OK i czekać aż się zaloguje,Jak złapie kontakt z bazą zaświeci się ma górze słuchawki czerwona ledka ..Mam taki zestaw ale słuchawkę 700S,wszystko pięknie działało aż słuchawka straciła kontakt z bazą . Ponowne logowanie nic nie dało.Słuchawka dobra logowałem do 2010 ,padła baza.Ponoć te typy tak maja ,pada cześć radiowa ,było to opisywane na forum.
    Link do strony z instrukcją:
    http://www.siemens.pl/hipath/download_instrukcje.asp
  • Pomocny dla użytkowników
    W bazie nie ma co zapiszczeć, bo tam nie ma żadnego przetwornika akustycznego.
  • Poziom 12  
    Ja mam komplet Sinus 710 nie pisze konfort słuchawka 700 S,może konfort nie ma przetwornika.Zrobiłem fotkę zaznaczone czerwonym kołem (przetwornik)
  • Poziom 32  
    Czasami nie trzeba trzymać, aż piknie . Wystarczy przycisnąć ... Po to jest od dołu i nie zawsze służy do "szukania" słuchawki .

    Pzdr.
  • Pomocny dla użytkowników
    Coś już ustaliłem w tej sprawie, a mianowicie gdy zmierzyłem napięcie zasilania jeszcze przed mostkiem, to miałem zaledwie 3V. Pomyślałem, że to wina zasilacza, gdy podłączyłem mużarówkę 12V8W to świeciła bardzo mocno. Jednak w aparacie to napięcie siadało nadal. Pomierzyłem sam mostek i okazał się dobry. Stabilizator też zimny. Jak zaczałem mierzyć na nim napięcia to patrzę że na wejściu jest normalne rzędu 10V, na wyjściu 3,3V. Wróciłem na pomiar zmiennego i też około 9V. Sprawdzam więc słuchawkę i na niej migać zaczął już czerwony led, który przedtem nie świecił wcale.
    Złożyłem więc bazę i sprawdziłem działanie z linią. Wszystko ok. Po około godzinie aparat już znowu nie działał. Teraz wyjałem zasilacz z sieci i po odczekanie podłączyłem go ponownie i znowu jest ok. Jak długo, nie wiem. Co się dzieje z tym zasilaniem? Dlaczego tak siada?

    Znowu nie miga ten led.:cry:
  • Poziom 12  
    Mam podobny problem z Philips Xenia , po włączeniu wszystko Ok słuchawka loguje się wszystko działa .Po pewnym czasie wylogowuje się i nie chce się zalogować ( wina bazy sprawdzone) .Wyłączę zasilacz z sieci po pewnym czasie włączę wszystko OK i tak w koło.Winna jest cześć radiowa .Tu pewnie to samo . Jak wcześniej pisałem Sinus 710 też podobnie padł .Na Allegro masa uszkodzonych baz serii 4000 pewnie te typy tak mają
  • Pomocny dla użytkowników
    Tylko, że u mnie to zasilanie siada prawie całkowicie! Czyżby część radiowa to powodowała? Przecież już zmienne siada do 3V! Nie wiem skąd bierze zasilanie ta część radiowa, jeżeli z przed stabilizatora to tak może się dziać.
  • Poziom 32  
    Podobne efekty wywołuje uszkodzony stabilizator ( 3,3V oraz 8,2V ), aby się upewnić , że to nie radiówka , wylutuj rezystor pomiędzy nim a częścią radiową . Radiówka zasilana jest napięciem 3,3V z tego właśnie stabilizatora .

    Pzdr.
  • Pomocny dla użytkowników
    Podniesienie nózki 3,3V nis nie dało jak zresztą przypuszczałem. Dopiero podniesienie nóżki "+" mostka rozjaśniło całą sytuację. Napięcie zmienne nadal miało około 3V. Podmiana mostka na inny rozwiązała problem.
    Mostek mierzony w układzie zachowywał się normalnie, czyli wykrywałem cztery diody a zaporowo nic nie było (mierząć na złącze). Po wymontowaniu okazało się, ze mierząc opornosciowo zakresem 20Mom między plusem a minusem jest zanczna upływność, która zapewne pod napięciem bardziej się potęgowała. Temat zamykam.