logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak odzyskać dane z dysku WD 40GB po utracie partycji?

pasjonata 21 Lut 2006 19:05 1555 6
REKLAMA
  • #1 2330959
    pasjonata
    Poziom 10  
    Ocena: 6
    Witam! Wiem, że są takie posty, ale czytając je już całkiem zgłupiałem.Każdy coś wie, jedni mówią że można odzyskać dane, inni że nie ma takiej opcji w ogóle.
    Mój problem jest taki że miałem 4 partycje na WD 40GB, mam teraz jedną i "Dysk nie jest sformatowany.Czy chcesz go sformatować teraz?"

Czy można odzyskać dane?Mam na nim sporo mp3 i chciałbym choć te odzyskać.Resztę niekoniecznie. Pomóżcie proszę, ściągnąłem EasyRwcover, ale dla pewności wolę zapytać. Proszę o podpowiedzi. Pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • #2 2330976
    crazy_88
    Poziom 42  
    Ocena: 165
    a sprubuj isc do kolegi jakiegos z dyskiem i sprubowac go podlaczyc do drugiego dysku i moze sie uda odzyskac cenne mp3:D
  • REKLAMA
  • #3 2331040
    pasjonata
    Poziom 10  
    Może dodam kilka szczegółów.
    Podłączony do innego kompa widoczny jest jako jeden dysk,o pełnej pojemności,tzn jako ok.40Gb, jakoś 38,...Mb.No wiadomo, nigdy nie ma tyle.Ale problem pojawił się gdy sformatowałem partycję systemową na NTFS, a chciałem zainstalować Win Milenium, bo nie miałem XP. Sformatowałem na innym kompie. Próbując instalować Milenium instalator chciał przeformatować dysk do FAT 32, i zażądał dyskietki startowej.Nie miałem jej więc przerwałem instalację.Nie przeczuwając niczego po włączeniu go do innego kompa aby tam przeformatować, stało to co się stało.Mam jedną partycję i brak dostępu.Co mogę zrobić w domowych warunkach?
  • REKLAMA
  • #4 2331073
    sonSee
    Poziom 16  
    Ocena: 4
    tak od reki zerknij programem Ranish Partition Managerem jak wyglada struktura partycji .... . A co do odzyskiwania danych da rade ale jesli nie beda nadpisywane rzeczy na "skasowane" sektory wtedy niby odzyskasza ale sie wszystko pokaszani. Ja tak kiedys ze 3GB mp3 usunalem jak odzyskalem to nazwy niby ok a przy odtwarzaniu bylo kilka w sobie polaczonych mp3 :)) z koleji znajomy 60GB mp3 zformatowal niechacy ale nic nie ruszal partycji bodaj GetDataBackiem albo Easy Recovery przerzucil i wszystko gralo elegancko :]
  • #5 2337160
    pasjonata
    Poziom 10  
    Udało mi sie podejrzeć dysk GetDataBAck'iem, ale nie mam pełnej wersji, nie mogę kopiować tych danych.Może ktoś wie, skąd sciągnę wersję pełną, żebym mógł również skopiować odkryte dane? Odczytał bardzo dużo, ok 90% mp3 jest widoczne.Nie mogę tylko ich skopiować.
  • REKLAMA
  • #7 2903310
    pasjonata
    Poziom 10  
    Dziękuję serdecznie za podpowiedzi, ale w efekcie pogodziłem się z utratą danych, sformatowałem dysk. Większą częśc udało mi się już odzyskać od znajomych. Reszta z czasem też wróci. Dziękuję i zamykam temat

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada dysk WD o pojemności 40 GB, na którym pierwotnie było 4 partycje, a obecnie widoczna jest tylko jedna z komunikatem o braku formatu i propozycją formatowania. Problem pojawił się po sformatowaniu partycji systemowej na NTFS i próbie instalacji Windows Millennium, która wymagała formatu FAT32 i dyskietki startowej. Po przerwaniu instalacji i podłączeniu dysku do innego komputera utracono dostęp do danych. W dyskusji zaproponowano użycie narzędzi do odzyskiwania danych, takich jak GetDataBack, Easy Recovery oraz Ranish Partition Manager, podkreślając, że odzyskanie danych jest możliwe pod warunkiem, że sektory nie zostały nadpisane. Użytkownik potwierdził, że GetDataBack odczytał około 90% plików mp3, jednak brak pełnej wersji programu uniemożliwiał kopiowanie danych. Ostatecznie zdecydował się na formatowanie dysku, odzyskując część danych od znajomych. Wskazano również dostęp do bezpłatnych narzędzi do odzyskiwania danych na forum elektroda.pl.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA