Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Efektywny zegar Nixie z pilotem

rafaelson 22 Feb 2006 21:20 53493 125
Suntrack
    Trabi
    Level 36  
    Super. Nic dodać, nic ująć, poprostu co jeden to ładniejszy i z większymi możliwościami. Masz chłopie siłę w sobie tyle ich robić :-) Gratuluję.
    Czy lampy VFD zamiast NIXIE tez mozna by tu użyć? Czy trzeba by było przebudować wszystko od nowa? Bo własnie wszedłem w posiadanie dużej ilości VFD różnych wielkości, ale w przewadze miniaturki i kilka we wspólnej "rurze". Kilkanascie Nixie tez się znalazło (ruskie i polskie), ale tylko mini-pionowe.
  • Suntrack
    Trabi
    Level 36  
    Właśnie jestem po sprawdzeniu (i opanowaniu ich zasilania) lamp VFD i wydaje mi się, że będzie je łatwiej użyć w zegarze (wygląd to już indywidualna sprawa odczuć), a przede wszystkim odpada wysokie napięcie. Na żarzenie (wymagane) starczy już... 1V (!) a napięcie anodowe - od 12V zaczynają świecić. 20V to już jaskawy kolor (właśnie... jaki to kolor?). Zaczynaja mi się podobać :-)

Próbnie na stole świecą tak:

Efektywny zegar Nixie z pilotem Efektywny zegar Nixie z pilotem

• Suntrack
    rafaelson
    Level 14  
    Możesz wrzucić parę fotek ???. Z chęcią bym to obejrzał... Szczególnie te VFD i jakieś symbole...

Jeśli chodzi o "siłę" w ich robieniu to zbliżam się do końca. Właśnie zostałem szczęśliwym posiadaczem długo poszukiwanych Z566M i kończę projekt pod nie. Jak skończę to pokażę i będzie to już chyba ostatni model. Przećwiczyłem temat do bólu i już mi się trochę znudziło...

Dodano po 7 [minuty]:

Ładne są....
    Jeśli nie ma problemu z wysokim napięciem to odpada cała przetwornica. Widzę, że to siedmiosegmentowce więc sterowanie takie jak w tradycyjnych zegarach, których projektów jest skolko-godno... do wyboru, do koloru
    Trabi
    Level 36  
    Z nixie tylko trzy rodzaje maluchów i minimalne ilości :( . Z VFD jakie zdobyłem (wszystkie niestety uzywane, z demobilu więc jeszcze nie wiem jak z działaniem; jedną już trafiłem padniętą) to też same maluchy; no, może nie licząc tej "rury" z 8 cyframi - dla porównania jednogroszówka obok.

Na zdjęciach w poście wyżej świeci ruska 'IW-6'.
    zgierzman
    Level 31  
    rafaelson wrote:
    Teraz czas mierzy PCF8583 - bardzo fajny układ RTC

A jak u Ciebie z dokładnością tego RTC? Złożyłem sobie zegarek z tym układem, ale spieszył się ok. 1 min. na tydzień. Pokombinowałem z kondensatorem przy kwarcu ale uzyskałem dokładność ok 1 min. na miesiąc. Wynik zdecydowanie niezadowalający. Dlatego drugi zegar nixie powstał z tym RTC ale uzupełnionym o układ DS32kHz - tu dokładność jest OK. Po ok miesiącu pracy nie widać odchyłek we wskazaniach. Niestety ten oscylator jest koszmarnie drogi a trudno o sample. Obecnie testuję DS1337 - wymaga tylko kwarcu bez żadnych kondensatorów czy rezystorów strojących.
    Podsumowując - na PCF8583 mocno się zawiodłem - strojenie "na oko" wymaga miesięcy (no bo 1 min/miesiąc to lichy wynik, ale ten miesiąc trzeba odczekać), a do odpowiedniego sprzętu nie mam dostępu. A jakie Ty masz doświadczenia?
    rafaelson
    Level 14  
    Myślę, że to nie wina PCF-a tylko kwarcu. Dokładność każdego zegara zależy od kwarcu i tylko kwarcu a są one bardzo różnej jakości.
    zgierzman
    Level 31  
    rafaelson wrote:
    Myślę, że to nie wina PCF-a tylko kwarcu. Dokładność każdego zegara zależy od kwarcu i tylko kwarcu a są one bardzo różnej jakości.

Nie obraź się, ale nowej prawdy mi nie objawiłeś ;-) Z tym tylko, że PCF wymaga kwarcu i kondensatora + strojenie (opisane jest w nocie katalogowej) a inne zegary (jak ten DS który akurat testuję) nie wymagają żadnego strojenia - kwarc i koniec. Jak do PCFa dodałem dokładny oscylator z kompensacją temteratuową to też pokazuje dokładnie. Mój zawód jeśli chodzi o PCF-a polegał na trudności dobrania zestawu kwarc/kondensator tak, aby wskazania były w miarę dokładne.
    Mariusz Wiśniewski
    Level 14  
    Jeżeli chodzi o odczyt ujemnych temperatur, to pierwsza neonówka może zastąpić znak minus, ale niestety musiałbyś wprowadzić zmianę, żeby programowo sterować neonówką...

Również planuję zbudować zegar na Nixie, elementy już mam, oprócz diody BYV 29/400, mam pytanie czy można w zastępswie użyć BA 157? Z tego co mi wiadomo dioda BYV 29/400 ma maksymalny prąd 9A, czy nie wystarczy 1A? Drugie moje pytanie dotyczy dławika... Kupiłem taki, jak widać na zdjęciu, ale obawiam się, że będzie za mały. Możesz napisać jaki prąd płynie przez Twój dławik?

Pozdrawiam
    rafaelson
    Level 14  
    Nie wiem jaki prąd tam płynie gdyż ciężko to zmierzyć. Spróbuj tego co masz i sprawdź czy się nie grzeje .... z tego co pamiętam najpierw wsadzałem tam na pałę co miałem pod ręką i działało. Teraz mam tam 330 na 500mA z TME. Kosztuje to jakieś grosze. W sklepach raczej ciężko go dostać.
    me_super
    Level 29  
    rafaelson wrote:
    ...lampki zregenerowałem, więc myślę, że poświecą jeszcze ze 20 lat. Świecą bardzo jasno nawet w dzień. Wymagają trochę większego prądu i niższego napięcia...

Na czym polega regeneracja lampy nixie? Jak ją przeprowadzić?
    astral
    Level 17  
    me_super, tutaj masz opisane budowę urządzenia regenerującego lampy Nixie.

rafaelson, do wyświetlania minusa możesz zastosować tą żarówkę neonową jak już ktoś wspominał, do jej wysterowania możesz użyć ekspandera na I2C nawet na osobnej płytce. Linie I2C podpinasz pod RTC podciągnięte przez rezystory do plusa zasilania.
    W wyświetlaniu daty do pełni szczęścia brakowało by mi jeszcze dopełnienia zerem na pierwszej lampie ;) Ale to taka już "kosmetyka" ;)

Sam pracuję nad zegarem na lampach Nixie, niedługo przedstawię na forum moje osiągnięcie, ale jeszcze dużo pracy przede mną :)
    rafaelson
    Level 14  
    No dobra, jakiś czas temu zdobyłem Z566M. Na razie podłączyłem je pod stare płytki po małych modyfikacjach ale pracuję nad wersją jednopłytkową pod te lampki...

k4be
    Level 31  
    Skąd można wykombinować 74141? Ten sklep w Poznaniu nie prowadzi sprzedaży wysyłkowej, a niespecjalnie podoba mi się perspektywa 74hc42 i 20 tranzystorów dla każdej z 6 lampek... Na razie mam tylko 2 takie układy, bo lampki są multipleksowane, ale trochę za bardzo migotają bo LPT nie potrafi tego w miarę szybko sterować. Na mikroprocesorze tego nie zrobię, bo mam prawie żadną wiedzę w tym temacie. Za to jakieś zatrzaski + 74141 i migotania nie byłoby zadnego.
    rafaelson
    Level 14  
    Chyba tylko www.allegro.pl i to tylko czasami....
    Glinek
    Level 13  
    uff przebrnalem przez cały temat :) spodobał mi sie bardzo ten zegar. Od kiedy zobaczyłem ten temat chodzilo mi po głowie zdjecie zegara no i kupiłem na allegro lampki LC-516. Ma ktoś doświadczenie z nimi? Wczoraj paczuszka przyszła, zauważyłem narazie ze maja inny pinout niż tutaj prezentowany. Ogólnie mają jakąs wielka podstawe i widzialem tutaj wiele atrakcyjniejszych lampek ale kupiłęm - trzeba zrobić:)

Niby one mają napiecie zasilania 175V, tutaj cos bylo wspomniane ze ta przetfornica jest na 190V to zaledwie pare % odchyłki ale chyba nie spowoduje jakiegos uszkodzenia lampek?

Generalnie nie planuje kozystania z gotowych schematow, sam chce zaprojektowac uklad, wykozystujac mikrokontroler 8051 (zdaje sobie sprawe ze to napewno maszynka na wyrost)
    Pisałeś tutaj o multipleksacji, zdradzisz ile razy na sekunda kazda lampa zostaje wlaczona tak zeby bylo optymalnie? Rozumiem ze za wono to migają za szybko to pewnie jakies zaklucenia sie pojawiają..
    rafaelson
    Level 14  
    Quote:
    Niby one mają napiecie zasilania 175V, tutaj cos bylo wspomniane ze ta przetfornica jest na 190V to zaledwie pare % odchyłki ale chyba nie spowoduje jakiegos uszkodzenia lampek?

Napięcie anodowe można regulować potencjometrem w przetwornicy w dość szerokim zakresie ( 150 - 200V).
    Quote:
    zdradzisz ile razy na sekunda kazda lampa zostaje wlaczona tak zeby bylo optymalnie? Rozumiem ze za wono to migają za szybko to pewnie jakies zakł|ó|cenia sie pojawiają..

Przy kwarcu 8MHz i preskalerze 256 (co daje 31250Hz) ustawiam wartość początkową Timera 8-bitowego na 80 co daje około 390Hz przez 6 cyfr = 65Hz na cyfrę. Zresztą można się tym pobawić w trakcie uruchamiania i dobrać doświadczalnie.
    rafaelson
    Level 14  
    W związku z niesłabnącym zainteresowaniem tematem, o czym świadczą systematyczne maile na mojej skrzynce oraz chętnymi do jego wykonania, chciałbym zapytać czy znalazłby się ktoś na forum zainteresowany tym zegarem i potrafiący zaprojektować do niego płytki. Chodzi o projekt w jakimś Protelu albo innym programie, żeby można było wykonać je masowo na maszynie. Sam nie jestem w stanie wykonać ich ręcznie i wielu osobom już odmówiłem. Umieszczam ten post tutaj, ponieważ największe zainteresowanie dotyczy wersji multipleks z poprzedniej strony, pewnie dlatego, że pod ten rozstaw pasuje wiele lampek, są tanie i łatwo dostępne. Oczywiście udostępnię projekt w PDF z wszystkimi wymiarami...

chodzi o tą wersję (z podtrzymaniem, datą i termometrem):
    ryborz
    Level 23  
    Mam pytanie. Zrobiłem przetwornicę według schematu (zaczerpnięty chyba z tube-tester.com :) ) Steruje 4 lampami lc-516 i 2 neonówkami. Zastosowałem diodę MUR860. Mam straszne wahania napięcia. Lampy się zapalają a następnie gasną. Czym to może być spowodowane?

Problem rozwiązany. Zmieniłem potencjometr na 10k i wywaliłem rezystor 4.7k.
    U mnie nenówki zapalają się na 1 sek. Mam wtedy spadek napięcia na wyjściu o ok 10 V. Czy zastosowanie większego kondensatora niż 4.7uF pomoże??
    rafaelson
    Level 14  
    Czy chodzi Ci o kropki wykonane na neonówkach ?. Jeśli ich zapalanie co sekundę powoduje spadek WN z przetwornicy tzn., że szarpią sporo prądu. Jakie masz tam rezystory ?. U mnie były chyba 220k i jeszcze za mocno świeciły w stosunku do Nixie.
    ryborz
    Level 23  
    Też nad tym myślałem. Rezystory takie jak w schemacie z tube-tester 62k. Rzeczywiście muszę nad nimi popracować :) Chyba wstawię jeszcze troche większy kondensator.

Też masz taką niebieską poświatę wokół cyfr?? To normalne??
    kropek1985
    Level 12  
    witam!
    mam lampy lc-531. Czy pasowałyby do projektu zegara z lampami Z566M? czy będą udostępnione kody źródłowe i wzór płytek?

Dodano po 9 [minuty]:

i jeszcze jedno pytanko:

rafaelson napisał:
    ...lampki zregenerowałem, więc myślę, że poświecą jeszcze ze 20 lat.

Możesz zdradzić sekret jak można zregenerować lampki nixie?

Dodano po 7 [minuty]:

Przepraszam nie doczytałem. Odpowiedź była wyżej;)
    bruno4
    Level 13  
    Mam pytanie o te wtyczki typu DBXX. Nie mogę znaleźć w necie nic na ten temat. Może ktoś umieścił by foto czegoś takiego albo informacje do czego są stosowane. Jestem w trakcie budowy zegara nixie a to rozwiązanie z "podstawkami pod lampy" jest super.
    ryborz
    Level 23  
    DBXX =złącze typu D-Subminiature port lpt, port szeregowy itd.
    Złącze musi być żeńskie!
    rafaelson
    Level 14  
    Nie mam żadnych innych wzorów płytek poza tymi, które prezentowałem na forum. Porównaj sobie te, które pokazał Bodek, może Ci przypasują.
    slaslu89
    Level 13  
    a na lc-531 coś masz? jesli nie to trzeba było by wszystko przerabiać czy tylko pozmienicać wyprowadzenia?
    bodek66
    Level 15  
    A teraz znów podłączając się pod temat kolegi Rafaelsona chciałem przedstawić najnowszą moją konstrukcję. Tym razem na lampach LC516.
    Lampy te (odpowiednik radzieckich IN1) były stosowane jako wskaźniki częstotliwości w syntezerach wojskowych radiostacji między innymi R-140, R-137.
    Z tego względu konstrukcja wydaje się być militarną, nie wiadomo tylko jak długo będą świecić lampy?
    Jak Wam się to podoba?
    A oto foty: