Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Telefunken PalColor MR21 (Chassis 618A)

22 Lut 2006 22:09 909 2
  • Poziom 1  
    Witam i bardzo proszę o pomoc.
    W odbiorniku TV Telefunken PalColor MR21 (Chassis 618A) około 2 tygodnie temu, przy uruchamianiu występował na ekranie efekt "tęczy" (stabilne kolorowe smugi). Po około minucie pojawiał się właściwy obraz. Można było przyspieszyć pojawienie się właściwego obrazu poprzez niezbyt mocne stuknięcie w obudowę.
    Obecnie telewizor uruchamia się już normalnie, ale po około 2-3 minutach pracy następuje jego samoczynne wyłączenie, przy czym gaśnie również sygnalizacja "Standby". Ponowne uruchomienie odbiornika jest możliwe dopiero po kilku minutach, po wyjęciu wtyczki z gniazdka i ponownym podaniu zasilania. Niestety po 2-3 minutach pracy następuje znowu samoczynne wyłączenie telewizora.
    Bardzo proszę o sugestie na co zwrócić uwagę w pierwszej kolejności przy lokalizacji usterki. Zrobiłem już przegląd lutów na płycie głównej, poprawiłem kilka połączeń, ale efekt jest zerowy. Wizualnie wszystkie elementy wyglądają prawidłowo. Na bazie tranzystora TP24 (S2000A3), podczas normalnej pracy, występuje prawidłowe napięcie (ok.1,4V), natomiast po wyłączeniu napięcie to spada do 0V (podobnie TP19). Podczas pracy wystarczy sondą pomiarową dotknąć bazy lub kolektora TP14 lub TP15 i następuje wyłączenie telewizora. Powtórne dotknięcie powoduje jego załączenie. Trzecie wyłączenie jest już definitywne (trzeba odczekać jakiś czas i powtórnie podać napięcie).
    Jestem elektronikiem, lecz na codzień nie zajmuję się serwisem sprzętu RTV. Dlatego bardzo prosiłbym o poradę osób doświadczonych, których, jak zdążyłem zaobserwować, nie brakuje na tym forum.[/b]
  • Poziom 15  
    Witam
    Ztego co piszesz wniosek jest jeden. Masz jeszcze inne zimne luty. Niekture elemenry podczas pracy się nagrzewają i po 2,3 minutach metal się rozszeża któraś końcówka odłancza i tv siada. Nie wystarczy poprawić kilka lutów,dobre szkło powiększające i światło oraz dużo cierpliwości. Ale to dopiero połwa pracy, następny krok to zlokalizowanie ktury element się grzeje i dlaczego. Jesteś elektronikiem i takie podstawowe wnioski powinieneś sam wyciągnąć. Będe śledził ten temat więc napisz o efektach poszukiwań pozdrawiam

    Dodano po 15 [minuty]:

    dodam jeszcze że uszkodzenia szukaj w zasilaczu zarówno po pierwotnej jak i po wturnej stronie
  • Poziom 14  
    Witam. Przede wszystkim popraw wszystkie luty na trafie przetwornicy i jak powiedział wyżej kolega użyj do tego lupy.Chodzi głównie o uzwojenie podtrzymujące pracę przetwornicy.Pozdrawiam