Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Onwa 2-6122-11 buczy podczas nadawania. 1,24V na q13.

23 Lut 2006 10:06 2408 15
  • Poziom 13  
    witam

    wiem ze ten temat byl czesto poruszany

    radio ma problem z nadawaniem , tzn. nadaje ale koles slyszy buczenie..
    przepatrzylem wszystko ,q24,q26 wymienione nastpnie doszedlem do q13 mam tam tylko na kolektorze 1,24V
    a w poprzednich forum pisane bylo(dla MK1) ze niby powinienem mies na emiterze 8,5 V ... u mnie to emiter idze do bazy ... po za ty pisane bylo za D12 to zenerka jak u mnie to prostownicza ....

    co moze byc przyczyna buczenia i tego ze mam takie male napiecia na q13

    pozdrawiam i sorki za dlugi opis ....
  • Poziom 15  
    Siemka.Sprawdż zasilanie podawane do radia . Może masz za slaby zasilacz?
  • Poziom 13  
    oki sprawdze

    a co myslisz o tych napieciach na q13
    czy to tez jest powodem zasilania

    Dodano po 1 [godziny] 5 [minuty]:

    oki zasilacz sprawny , 12,4V
    to raczej nie jego wina .....
  • Pomocny post
    Poziom 28  
    To że zasilacz ma 12,4V to jeszcze nie znaczy że jest dobry, a sprawdzałeś amperaż? Sprawdz też elektrolity filtrujące zasilanie w radiu.
  • Pomocny post
    Poziom 24  
    Witam!dokladnie jak pisze poprzednik sprawdz zasilacz - jego wydolnosc pradowa.Moze byc tak ze zasilacz pokazuje dobre napiecie jednak pod obciazeniem napiecie to maleje.jezeli masz mozliwosc o podlacz radio do akumulatora.Jezeli nie topodlacz miernik dozasilacza i rownoczesnie obciazenie(w ostatecznosci moze byc radio),zacznij nadawac i zobaczysz jak ayglada twpoje napiecie czy stoi w miejsc znaczy sie w granicach 12.4V(jak pisales) czy moze maleje.jezeli maleje wina tkwi w zasilaczu.
  • Poziom 13  
    oki dzisaij to sprawdze .... wczoraj mi sie jeszcze jeden zimny.... trafił moze tez pomoc ..

    Dodano po 1 [godziny] 6 [minuty]:

    ok oki moj blad ... zmniejszylem troche zakres i dlatego buczlo podczas nadawania ... a i 2003 mialo przejscie do masy ..

    teraz tylko pytanko dlaczego jak ja nadaje to u nich slychac buczenie ..

    ???

    Dodano po 2 [minuty]:

    ojjjjjjj juz nie wiem .. podlaczylem pod speaker glosniczek i jak sie przelacze na PA to mnie slychac ... czyli nadawanie chyba mam

    to co pozostaje ... filtry nie zabardzo bym chcial nimi cos ruszac pomocy !!!

    Dodano po 8 [minuty]:

    chymmmm

    tak sobie pomyslalem i widze ze nie sprawdzalem podczas nadawania tego napiecia w zasilaczu (zwykly zas. 12V 1A)
    a ono kurde bele spada do 8V
    jak znajomy wroci to zaczne nadawac z podlaczonym akumulatorem moze bedzie lepiej ....oby juz mam dosc

    Dodano po 3 [minuty]:

    aaa tak w ramach sprostowania .... wczesniej buczlo juz przy odbieraniu ... i po zwiekszeniu zakresu do 15V przestalo ... teraz widze ze zasilacz sobie nie radzi rowniez przy nadawaniu.. za duzy pobór mocy(spadek do 8V) ... oki podlacze pod akumulator i sie okaze ...

    sorki za dlugi opis....
  • Poziom 19  
    Wybaczcie wtręt nie na temat, ale czy nie macie wrażenia, że posty kol. "mic.fm" to taka transmisja live z nieudolnych prób naprawy radia?
    Pytania typu "dlaczego milknie głośnik jak przykręcę SQ" powodują, że ręce mi opadają.

    Proponuję pościagać trochę schematów, kupić jakieś książki czy poczytać w necie i postarać się zrozumieć zasadę działania radia CB.
    Bo tak działając po omacku można więcej popsuć niż naprawić....
  • Poziom 13  
    widze ze sie jakis geniusz wtrąca

    mam nadzije ze zawsze w zyciu ci wszysko wychodzi !!!

    a po za tym to chyba za duzo masz wolnego czasu .. skoro piszesz takie farmazony....

    ale z ciebie baździeż !!!!

    jesli ciebie Kryptoman i mam nadzije nie "was" pozostałych to tak wk....wia to prosze nie pisac i nie czytac .....
  • Poziom 13  
    Sprwdzilem napiecia podczas nadawania i odbierania mam juz 12V

    jednak podczas nadawania koles slyszy buczenie

    a i zauwazylem ze w wieży slychac to co mowie

    pomocy
  • Pomocny post
    Poziom 28  
    Jak cię słychać w wieży to raczej już dobra oznaka, pomijając niedopasowanie instalacji antenowej.
  • Poziom 13  
    tzn oznaka czego

    zaczolem czytać posty poprzednie i rzekomo koles pisal ze moze to byc trafomodulator (ten duzy transformator) wiec wyjolem go, mam tam prawie zwarcie na kazdej z nozek .. ale chyba tak powinno byc ..

    oblutowalem troche w poblizu koncówki mocy .. ale rowinez nie pomoaga

    PS. dzieki ze jeszcze masz ochote to czytac i sie nad tym zastanawiac ..

    Dodano po 1 [godziny] 1 [minuty]:

    wlasnie sprawdzalem napiecia na q23 ... na C 0,2V przy nadawaniu 8,2V i slychac w wiezy az sie sprzeża ... a jak przyłoże miernikiem momentalnie ginie sprzeżenie i nic nie słychac ... czy gdzies brakuje masy ... a na driverze rowniez sie tak dzieje tylko przy nadawaniu skacze do 0,5V ..

    Dodano po 25 [minuty]:

    sprawdzilem jeszcze L7 na wej. 1,33V na wyj. 6,66V oczywiscie oba nap. rzy nadawaniu

    Dodano po 35 [sekundy]:

    kurde czuje ze jestem blisko ale caly czas cos jest nie tak
  • Pomocny post
    Poziom 28  
    No dobra można powiedzieć że radio nadaje, ale nie pisałeś jeszcze nic o antenie jakiej używasz ... Nawet sprawne radio będzie przenosiło burczenie zasilacza jeżeli będzie obciążone niedopasowaną instalacją antenową. Więc opisz jakiej anteny, kabla używasz i gdzie jest umieszczona antena.
  • Poziom 13  
    sorki ze nie pisalem ......

    jesli chodzi o antene to dzialala ona w aucie dzien wczesniej, wiec raczej jest oki .....
    na wszelki wypadek sprawdze czy nie jest gdzies ukruszona koncówka .. znajomy od ktorego ja wziolem mowil ze cos kiedyc poprawial .....
    jak sprawdze to dam znac ... aaa i postaram sie cos z niej spisac ...

    Dodano po 38 [minuty]:

    oki antena nie zwiera i w ogóle ... jest to tak jak wspomnialem antena ktora caly czas pracuje w aucie i nigdy nie bylo z nia problemow ...

    a jak wspomnialem mam sprzezenie w wiezy moze to cos znaczy ...??

    Dodano po 3 [minuty]:

    dodoatkowo sprawdzilem wszystkie filtry czy nie maja przepalonych uzwojen .. niestety wszystkie sa oki
  • Poziom 13  
    no nic nie widze ze dalej bede musal sam dzialac

    sprobuje poszukac jeszcze raz zimnych lutów .. moze to to ...
  • Spec od GSM
    No i szukaj. Tak się najwięcej nauczysz. A po tym jak zjebałeś Kryptomana jak burą sukę że ci parę słów prawdy powiedział to raczej ci nikt nie pomoże. Pozdrawiam i powodzenia.
  • Poziom 13  
    to nie byly juz zimne luty

    radio trzeba bylo dostroic

    czyli miernik czestotliwoscie lub na sluch

    Pozdrawiam