Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Renault Clio 2001r 1,416V kontrolka "check egine"

xyz 24 Feb 2006 01:36 6082 3
    xyz
    Level 18  
    Witam
    Kolega ma takie autko silnik K4J 98KM Pare dni temu zaczęła mu świecić na stałe kontrolka (cała pomarańczowa, troche przypomina silnik, gdzieś znalazłem, że to właśnie "check engine"). Jak ona świeci to autem można normalnie jeździć. Nie widać spadków mocy ani zwiekszonego zużycia paliwa. Natomiast co jakiś czas zapala się inna (na dole sprężynka - jak podgrzewanie diesla na górze coś jak przebieg z oscyloskopu) i nie wiem co ona oznacza, natomiast jak sie pali to silnik chodzi z bardzo malą mocą, obroty max 2000.
    Sprawdzałem tylko obie sondy lambda, napięcie OK, kable przemierzone do samego komputera też (bez zwarć i przerw)

Prosze o wszystkie informacje które pomogłyby mi w lokalizacji usterki.
    Dodam, że euroscan wykonany wg schematu i wsadów z elki nie łączy się z tym sterownikiem, wypisuje komunikat, że ma być speed a nie mam:( Więc nie mam jak zdiagnozować błędu.

Pozdrawiam
    xyz
    Jacek79
    Level 37  
    no to trzeba podjechac do kogoś kto ma sprzet taki ze bedzie gadał z tym silnikiem
    xyz
    Level 18  
    Dzięki za cenną wskazówkę:)
    Buzka23
    Level 17  
    Lampka ta moze zapalic sie przy kilku nawet chwilowych bledach jesli nie ma zadnych usterek wystarczy je tylko skasowac.

pozdrawiam