Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Komp wolniej się załancza

rocky14 25 Feb 2006 18:42 867 10
    rocky14
    Level 10  
    Mam problem-- kilka dni temu założyłem do komputera dr€gi napęd DVD Teraz mam Cd-rw i dvd podpięte pod secondary na jednej taśmie ---- dvd jest jako master no a cd-rw jest slave.. Na primary mam twardziela 80Gb no i to tyle --- założyłem to dvd -- załanczam kompa wyskakuje komunikat auto detecting pri master lecz szuka pri mastera bardzo długo jakieś 0,5 minuty a wcześniej trwało to zaledwie 5s ... potem jak przechodzi to się zaczyna na ładowaniu Xpeka chodzi ten pasek ładowania jakieś 2minuty i dopiero potem jest wszystko ok....
    Co to jest -- zrobiłem formata --- nic to nie dało -- POMOCY Jest ten problem dosyć uciążliwy dla mnie nie uśmiecha mi się taki kawał czasu odpalać peceta......

Jeszcze drógie pytanie-- bo na dniach mam mieć nagrywarkę dvd no i tu pytanie czy mogę zostawić gniazdo secondary razem z tymi dwoma napędami (dvd i cd-rw) a pod gniazdo primary podpiąć razem z twardzielem tą nagrywarkę ... ustawiając ją oczywiście jako slave????
    crazy_88
    Level 42  
    sprubuj podlaczyc nagrywarke bezposredni z dyskiem hdd na jednej tasmie aha i pamietaj ze tak samo musza by ustawione zworki zarowno w hdd i nagrywarcei powino byc oki
    luk1988
    Level 17  
    może to być wina taśmy (przez taśme komp mi się włanczał długo i czasem miał problemy z wykryciem)
    chyba nie ma różnicy gdzie podepniesz do taśmy nagrywarke dvd
    rocky14
    Level 10  
    Tzn przecież nie mogę dać na jednej taśmie nagrywarki master i hdd master

Dodano po 2 [minuty]:

Też podejżewałem taśmę .... 2 razy nie wykrywał mi cd-rw jak poruszałem taśmą to się uspokoił
    luk1988
    Level 17  
    jak jesteś w systemie ta z jaką prędkością ci kopiuje, przy zepsutej taśmie kopiuje się zawsze beznadziejnie długo i na dodatek komp się czasem przywiesza
    rocky14
    Level 10  
    27s kopiuje mi 114mb
    luk1988
    Level 17  
    a kopiowało wcześniej z taką samą prędkością czy szybciej

bo mój komp potrzebuje 30s na plik 350mb
    rocky14
    Level 10  
    no zdecydowanie szybciej kopiował zwłaszcza że jest to athlon 2500 no i 512 ramu wiec cos jest nie tak
    luk1988
    Level 17  
    jak wymienisz taśme i dalej bedzie tak samo tzn. jakieś użądzenie jest uszkodzone z kompa.
    Jey D
    Level 11  
    Przede wszystkim trzeba pamiętać, że niektóre CD i DVD nie współdziałają ze sobą na jednym IDE. i należy podłączyć każdy z osobna sprawdzając czy pojedynczo działają jak trzeba. inna sprawa że w windzie XP zdarza się, że w ustawieniach transmisji danych wskakuje PIO Mode - Proponuje to sprawdzić i ustawić względnie na DMA
    pozdrawiam J.
    tzok
    Moderator of Cars
    Choć to dziwne niektóre płyty "wolą" mieć napędy na kanale Primary a dyski na Secondary (zazwyczaj jest przeciwnie), no i nagrywarka raczej powinna być na Master.