Witam wszystkich chciałbym wam przedstawić mój pomysl na rozwiązanie problemu z mechanicznym zapłonem w motocyklu Jawa 350. Oczekuje pomocy ponieważ nie mam rozwiązanych do końca paru spraw. Otóż całość składa się z części 1-szej optycznej 2-giej przetwornik impulsów i 3 modułu zapłonowego który wytwarza iskrę na świecy. 1 układ(optyczny) składa się z czujnika optycznego TCST2300 zdjęcie w załączniku. Kiedy tarcza się porusza wycięcie razem z nią. Kiedy szczelina dojdzie do czujnika wtedy zostaje odsłonięta dioda nadawcza i przez fototranzystor płynie prąd. Niestety nie wiem co zrobić z tym impulsem ponieważ trzeba by go podać na 2 moduł ten moduł był by odpowiedzialny za nadawanie charakterystyki impulsowi najlepiej jak by to była charakterystyka impulsowa. Moduł miał by za zadanie negowanie impulsu tzn. jeżeli na czujniku w momencie działanie było by napięcie to na wyjściu musi być zwarcie z masą. Wymaga tego moduł zapłonowy także jest w załączniku. proszę o waszą pomoc jak mam skonstruować moduł kształtujący impuls i jakie poprawki mam wprowadzić