Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Panasonic KX-T3250PD po włączeniu zasilania nie działa

januszpp 25 Lut 2006 21:04 1652 8
  • #1 25 Lut 2006 21:04
    januszpp
    Poziom 9  

    Przy nie włączonym zasilaniu telefon działa w obie strony. Po włączeniu zasilania: nie słychać sygnału w słuchawce, słychać natomiast szum w słuchawce oraz "na głośno", nie odbiera, nie wybiera. Od czego zaczynać ?

    0 8
  • #2 25 Lut 2006 22:20
    oscar2000
    Poziom 33  

    a linia tel. gdzie jest podpieta do l1 czy l2 jesli masz jedna linie i jest w pieta do l2 powiedzmy to mozesz niemiec sygnalu lub odwrotnie w zaleznosci od zaprogramowania systemowego ktora linie ma dawac lub interkom a ze jak wylaczysz zasilanie to masz sygnal bo masz ustawiona preferowana linie awaryjna przy braku zasilania taki przelacznik z lewej strony....

    0
  • #3 26 Lut 2006 11:18
    januszpp
    Poziom 9  

    Nie słychać sygnału jeżeli linię podepniemy obojętnie do któregokolwiek z trzech gniazdek przy różnych położeniach przełącznika L1/L2. Ze słuchawki lub z głośnika dochodzi szum. Nie zapala się żadna z "lampek" oprócz "MUTE" i "SP-PHONE".
    Po wyłączeniu zasilania telefon działa z trzech gniazdek w zależności od połozenia przełącznika L1/L2. Uprzejmie proszę o dalsze wskazówki.

    0
  • #4 27 Lut 2006 11:22
    kaz69
    Poziom 27  

    Sprawdź zasilanie IC2 i jego luty.

    0
  • #5 28 Lut 2006 09:00
    Grzechu L.
    Poziom 23  

    Pomiedzy przyciskami jest dioda Zenera. Nie pamiętam oznaczenia, ale dużo ich tam nie ma. Stabilizuje napięcie na procesorze. Często, to ona.

    0
  • #6 19 Mar 2006 17:06
    januszpp
    Poziom 9  

    Po włączeniu zasilania nie słychać nawet sygnału wywołania. Stwierdziłem że po podaniu zasilania natychmiast są rozwierane styki przekaźnika RLV1 co powoduje brak tego sygnału. Po odcięciu sterowania tego przekaźnika słychać sygnał, a telefon pracuje również w trybie "na głośno", przy czym partner mnie słyszy b.słabo, zaś słyszalność partnera w głośniku jest b.dobra. Prosiłbym o dalsze wskazówki, zasilanie IC2 jest tylko 0,2V nizsze od znamionowego, natomiast zasilanie IC3 jest nizsze aż o 1,3V. Może kto dysponuje opisem działania poszczególnych bloków tego telefonu i mógłby go użyczyć, albo też dobrym schematem ponieważ ten z "Elektrody" jest zeskanowany z 4 części i po złożeniu nie da się odtworzyć niektórych istotnych połączeń.
    email: januszpp(malpa)poczta.onet.pl

    0
  • #7 02 Maj 2006 12:28
    januszpp
    Poziom 9  

    Za radą GrzechaL. wymieniłem diodyZenera D12,13,18,25,27. Sytuacja się zmieniła na tyle, że można rozmawiać przez słuchawkę i na "głośno". Natomiast nadal jeżeli podłączony jest zasilacz to nie słychać wywołania. Stwierdziłem, że po włączeniu zasilacza na bazie Q7 pojawia się napięcie 2,7V (skądinąd właściwe) i rozwierają się styki przekaźnika RLY1. Czy aby na pewno te 2,7V powinno się pokazać już przy włączeniu zasilacza a nie dopiero przy naciśnięciu "SP-PHONE" ? Co moze być przyczyną ?

    0
  • #8 02 Maj 2006 19:47
    Grzechu L.
    Poziom 23  

    Ten przekaźnik służy do pracy awaryjnej aparatu, czyli jeśli nie ma napięcia zasilania przełącza wybraną przełącznikiem z boku linię na dalsze układy. W normalnym trybie pracy przekaźnik jest stale rozwarty. Czyli masz wszysko ok. Zostaw przekaźnik w spokoju.
    Jeśli jest tak jak opisujesz, to aparat jest prawdopodobnie po przepięciu. Sprawdź tranzystory wszystkie 2SA1625, 1626 i 2SC3631. Czasem są spalone nawet wszystkie.

    0
  • #9 06 Maj 2006 15:37
    januszpp
    Poziom 9  

    Wymieniłem Q1,Q2,Q3,Q4, sygnał dochodzi na emitery Q3,Q4,na kolektorach już go nie słychać (sygnał sprawdzałem przy pomocy słuchawki). Napięcia względem masy na tych tranzystorach - poniżej 0,5V, na emiterze Q1 też, choć na schemacie jest 11V.
    Czy jeżeli na Q5,Q6 nie ma zwarcia, czy ma to wpływ na pracę pozostałego układu ? Jaką rolę pełnią gałęzie z PC5, PC6 ?
    Dlaczego po podniesieniu słuchawki z "widełek" styki RLY1 przechodzą w stan zwarcia ?-czy to prawidłowe ?

    0