Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Co to jest i gdzie to kupić? (przecinarka plazmowa ESAB)

Los_sandalos 25 Feb 2006 21:24 5481 6
    Los_sandalos
    Level 27  
    Witam, mam problem z przecinarką plazmową - spaliła się. Na pewno uszkodzony jest element widoczny na zdjęciu, nie mam pewności co to jest a już żadnego pojęcia gdzie to kupić. Całość była włączona dość dziwnie - jedną stroną elementy są do masy (śrubklami widocznymi z góry przykręcone do obudowy przecinarki a do radiatorów dochodzą 2 zwykłe przewody 1 mm². Oznaczenie widoczne na elementach to: HVR APC W0508A120L 4205502 Po wpisaniu w googlach jedyny sensowny odnośnik mówi, że mogą to być rezystory wysokiego napięcia ale coś mi się to wszystko kupy nie trzyma. Aluminium popłynęło a te przewody dochodzące do radiatorów mają tylko opalone końcówki. Może to jakieś kondensatory albo co?
    jozefg
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Wygląda mi to na diody 800V 120A
    Popatrz gdzie to jest podłączone...
    Los_sandalos
    Level 27  
    Diody to nie będą, mają podłączenie przewodem 1mm2 więc odpada. Co do tych rezystorów wysokonapięciowych to nie pasuje mi to, że przewody zasilające są w normalnej izolacji. Jest to przecinarka inwerterowa więc wydedukowanie co i jak nie jest proste. Będę musiał się zwrócić chyba do esaba, niestety koszty będą chyba "dość" wysokie.
    jozefg
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Podaj przynajmniej typ tej plazmy...
    Los_sandalos
    Level 27  
    ESAB LPG-80

Nie liczę nawet aby ktoś dysponował schematem tej maszyny.
    Los_sandalos
    Level 27  
    Witam ponownie!

Trochę prześledziłem włączenie ww. elementu w obwodzie spawarki. Jest włączany przekaźnikiem między masę a "pilota". Będzie to więc jakiś albo rezystor albo warystor. W obwodzie jest też bezpiecznik (nie przepalił się).
    Uzyskałem informację, że przecinarka od początku była felerna tzn. przepalał się ten bezpiecznik a dysze zużywały się już nawet po kilkudziesięciu cm cięcia. Oryginalne esabowskie kosztowały po 70zł więc zamieniono cały uchwyt na taki, do którego dysze kosztują 4zł.
    Może ktoś może mi pomóc (schemat) lub ma jakąś wiedze w tych maszynach?