logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki sprzęt audio do domu: wzmacniacz, głośniki, CD/MP3 do 3500 zł?

robson0801 26 Lut 2006 12:27 3641 7
REKLAMA
  • #1 2349450
    robson0801
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    witam!

Mam taki dylemat:
    Mam zamiar kupić jakiś PORZĄDNY sprzęt do domu.
    Chodzi mi o wzmacniacz lub amplituner + głośniki 2 sztuki(najlepiej 4sztuki ) + jakiś odtwarzacz CD\mp3 do tego, może jeszcze jakiś sub. Sprzęt ma służyć do domu na odsłuch muzyki(głośniejszego słuchania), ale nie może zabraknąć mocy, bo imprezy u mnie są już standardem. Interesuje mnie duża moc, bo nie nawidze jak mi brakuje mocy, ale na jakości dziwieku tez mi zależy. Mam ok. 3000-3500 zł.
    Jak bym miał kupować to nowy sprzęt.

Możecie mi coś zaproponować?

PS. co do pomieszczenia...To trudno powiedzieć, bo za niedługo będę sie przeprowadzał i nie wiem gdzie i jaki pokoj na mnie czeka
  • REKLAMA
  • #2 2350418
    Hefajstos
    Poziom 35  
    Ocena: 131
    Najlepiej wzmacniacz i dwie kolumny, tyle, że porządniejsze. A tak na oko, to potrafisz powiedzieć ile m^2? Tak z dokładnością do 5m^2.
    Przy funduszach 3500zł, przeznacz ok. 1500...2000 na elektronikę (łącznie z kabelkami - żeby nie ładować kasy w żadne audiofilskie wynalazki, kup sobie Gothamy albo Klotze). Jak chcesz mieć mp3, to raczej kup jakieś DVD za 300...500zł, zostanie ci sporo kasy na wzmacniacz, a do mp3 lepszy CD nic nie da. Dobre CD zazwyczaj nie mają mp3, z oczywistych względów. A CD dja DJa będzie miało mp3, ale będzie drogie już (ok. 1500...2000).
    Zakładając, że na wzmacniacz zostaje jakiś 1000 z hakiem, za tyle najlepszym rozwiązaniem będzie Nad C-320 (najlepiej c320bee) lub Yamaha 496.
    Na kolumny zostaje ok. 2000zł. Tu poleciłbym ci Dali Blue 6006 - jest to kawał dobrej kolumny, miałem okazję ich trochę posłuchać i wiem co mówię:) Ew. jeszcze JBL E80 lub E90 jak lubisz twarde, rockowe brzmienie. Dali poszukaj na allegro - kosztują ok. 1900 (sprzedawane przez normalny sklep). Z Nadem C320 będzie z tego niezła mieszanka:)
    Co do źródła, to tak jak mówiłem - przy tym sprzęcie, który ci podałem zostaje 300zł na jakieś tanie DVD. Kiedyś sobie kupisz jeszcze ew. CD, do poważniejszego słuchania. A DVD się wtedy tak czy inaczej przyda do mp3.

Taki sprzęt da ci bardzo wysokąś jakość dźwięku, a przy tym będzie an prawdę głośny (kolumny mają skuteczność 92dB i 4omy, Nad ma natomiast mocne zasilanie i zagra dobrze także na 4omach).

--
    pozdrawiam
    Hefi
  • REKLAMA
  • #3 2351591
    robson0801
    Poziom 11  
    Wielkie dzięki za odpowiedz.

Teraz mam pokój 9m^2, ale w wakacje sie przeprowadzam i wydaje mi sie, że będę miał ok. 14m^2.
    Co do sprzętu:

Odtwarzacz CD\MP3(DVD) mogę sobie darować jakoś sobie poradzę bez niego :P
    Co do wzmacniacza. Za bardzo w tym temacie nie jestem obeznany.
    Bardziej bym był zainteresowany Yamaha 496, nie wiem, czemu może firmę bardziej znam i można podłączyć 4 głośniki.
    Co do kolumn to nie jestem za bardzo przekonany do podłogowych, bo nie miałem z nimi doczynienia. Niedawno miałem zestaw z kolumnami altona 110 i byłem zadowolony, a teraz mam wieże SONY SS-H2600.

Myślałem o 4 zeusach tonsila ale nie wiem czy to dobry pomysł.....Wydaje mi sie ze podwujne stereo lepiej brzmi od pojedyńczego stereo...
    Musze troche poczytać o tych kolumnach podłogowych:/

PS. Słucham prawie każdej muzyki, ale mój klimat to techno, ale również troche rocka.
  • REKLAMA
  • #4 2352189
    Hefajstos
    Poziom 35  
    > Odtwarzacz CD\MP3(DVD) mogę sobie darować jakoś sobie poradzę
    > bez niego
    Jak masz dużo mp3, to najlepiej podłącz sobie komputer. Ew. zainwestuj 100zł w SBLive'a. Ale kiedyś kup sobie porządne CD, choćby stare Onkyo R1 za 200zł. Oczywiście do słuchania czegoś ambitnego i z CD.

Czyli nasz 3500zł na komplet kolunmny + wzmacniacz. Ze statystycznego punktu widzenia jesteś dosyć zasobnym audiofilem.

> Bardziej bym był zainteresowany Yamaha 496nie wiem, czemu może
    > firmę bardziej znam
    No ty akurat znasz, więc wolisz. Mój wujek z kolei mówi, że nie lubi Yamahy, a nawet jej nie słuchał. Oba wzmacniacze dostawały dobre recenzje, ale Nada lepiej znam, więc jego mogę co polecić. To super solidne maszyny. Że firma mało znana - a jak ma być znana, skoro 3/4 rynku zdominowało kino domowe, a na kino Nada stać może 1% klientów (DVD + amplituner ok. 4000zł + kolumny do tego z 8000zł, żeby były adekwatne)? Yamaha jest bardziej znana, bo to wschód.
    Moim zdaniem Nad jest solidniej skonstruowany i ma lepsze zasilanie.

> można podłączyć 4 głośniki.
    Oba wzmacniacze mają 4 wyjścia. Ale w to nie znaczy, że od razu 4. To częsty numer, pisanie w opisie np. 4*100W (oczywiście takie bzdury wypisują sprzedawcy). Te Dali są 4Ω, więc dwóch par nie podłączysz. A w ogóle po co 4 kolumny?

> Co do kolumn to nie jestem za bardzo przekonany do podłogowych, bo > nie miałem z nimi doczynienia.
    Grają dobrze >20m^2, tak więc u ciebie odpada. Chociaż są wyjątki (np. Rega).

> Niedawno miałem zestaw z kolumnami altona 110 i byłem zadowolony, > a teraz mam wieże SONY SS-H2600.
    Altony mają objętość typową dla kolumn podłogowych. Co do twojego poprzedniego sprzętu, to tak jakbyś porównywał poloneza (alton) i matiza (sony) nowego passata. Jedno i drugie przewiezie 4 osoby. Ale wolał byś passata, nie?;)
    Byłeś zadowolonym, a teraz będziesz bardzo zadowolony:)

> Myślałem o 4 zeusach tonsila ale nie wiem czy to dobry pomysł....
    Jezuuuu. Jak masz (tak jak kolega z innego tematu) strych 120m^2 do dyspozycji, to byłby to fajny sprzęt.

> Wydaje mi sie ze podwujne stereo lepiej brzmi od pojedyńczego
    > stereo...
    W dużych salach tak, tak się nagłaśnia dyskoteki. W 9 czy 14m^2 będzie troszkę lepiej tylko. Poza tym kolumny trzeba odpowiednio ustawić, 4 szt mogą wymagać zbyt wielkich kompromisów.

> Słucham prawie każdej muzyki, ale mój klimat to techno, ale również
    > troche rocka.
    To raczej Nad + coś sporo lepszego niż altony.

Z kolumn podłogowych, mogę ci jeszcze polecić mniejsze Dali 5005 (do twojego pokoju będzie ok), Heybrooki HB4 (są na allegro w dosyć fajnej cenie. mają dosyć potężny bas). Z monitorków:
    http://www.allegro.pl/item88266564_paradigm_monitor_5_v_4_gw_pl_fvat_dostawa_raty_0_.html
    Na zdjęciu stoją na podstawkach. Wartow coś takiego kiedyś zainwestować.
    Albo nieco mniejsze monitor 3. Te 5tki są większe, ale m. in. dla tego że trzydrożne. Myślę, że przy cenie rzędu 2000 3 drożna kolumna to dobre rozwiązanie. Poprawia się bas, a jednocześnie selektywność całego przekazu.
    I nie martw się, że nia znasz takich firm jak Heybrook czy Nad;) Ja też kiedyś się dziwiłem widząc np, takie marki jak Roksan, Alchemist, Krell, Sonus Faber czy ProAc.

--
    pozdrawiam
    Hefi
  • REKLAMA
  • #5 2352702
    robson0801
    Poziom 11  
    Kurde....:/ Co do podłogowych to mogę mieć problem z ustawieniem ich, bo 14 m^2 to mało miejsca trochę. A te monitorki to nie za słabe są? Zawsze głośniki wrzucałem na szafę lub wieszałem je pod sufitem(teraz mam 6 głośników podłączonych do więzy). I mam wątpliwości, co do imprez na tych głośnikach, nie zabraknie im mocy? Bo one takie nie pozorne są, a np. w Altonach czy w Altusach widać już ze potrafią narobić hałasu.
    A te 3500 zł. to zarobiłem w Grecji i musze je szybko wydać na coś, bo strącę to na głupoty:/
  • #6 2354027
    Hefajstos
    Poziom 35  
    Ja mam monitorki na 13cm Peerlessach. Postawiłem je w 25m kwadartowych i puściłem koledze (kolega słucha głównie Techno) Future Sound of London - We've got explosive. Uśmiechał się przez cały utwór, poczym powiedział, że właściwie, to jemu większe kolumny nie były by potrzebne.

Altusy mają wielki basowiec, ale grają twardo.

Te Paradigmy Monitor 5 są nieduże, bo to nie są podłogówki. Rozmiar kolumny to nie wszystko. Kolumny podłogowe są przeznaczone do conajmniej 15...20metrów. A u ciebie nawet nie będzie gdzie ich postawić.

Poza tym jakie imprezy będziesz robił w 14 metrach? Chyba dosyć kameralne. Przy skuteczności 90dB i mocy 50W masz 107dB metr od kolumny. 2 metry od kolumny 101dB. Kolumny są dwie, więc wychodzi 104dB. To jest jak już orkiestra symfoniczna (fortissimo). Zamiana kolumn na 2 razy mocniejsze (brzmi dumnie) da ci 107dB. Dla tego należy słuchać jak to gra, a nie patrzeć na tabliczkę znamionową.
    Te dB,to oczywiście na otwartej przestrzeni, a tu są jeszcze odbicia. Z tym że przy bardzo dużych kolumnach, matematyka zawodzi, bo dźwięk się dusi i dB jest mniej. Jak wyjaśnisz, że np. moje estradówki grają o 10dB ciszej, niż powinny (mierzyłem), jak się je wstawi do małego pokoju, a w dużej sali wszystko wraca do normy.
    Monitory są odpowiednie do takiej powierzchni. Kolumny podłogowe mają bas nieco głębszy, ale gorzej kontrolowany. W małym pokoju bas jednak i tak nie zejdzie tak głęboko, jakby wynikało z wielkości pudeł, natomiast pogorszona kontrola pogorszy się jescze bardziej.

--
    pozdrawiam
    Hefi
  • #7 2355314
    robson0801
    Poziom 11  
    Wiec mówisz ze te monitorki wystarczą mi...A jak u nich z basem, trzeba będzie zainwestować w suba?
    A co ze wzmacniaczem? Dalej sie trzymać tego NADa 350....? Wystarczy na te głośniki?

A kable zwykłe(1zł za metr) czy coś specialnego?

PS. Kumple mi gadają żebym sobie lepiej auto kupił niż ten sprzęt :D
  • #8 2356296
    Hefajstos
    Poziom 35  
    Ja mówiłem o Nadzie 320, 350, to już ciężki sprzęt. Mój wujek ma takiego (350) w 40m^2, słucha Mahlera (a wiesz, że Mahler potrafił umieścić w jednej symfonii 3 fortepiany i 4 chóry?), jak orkiestra walnie fortissimo + kotły, to się wszystko trzęsie (kolumny JM Lab Chorus 716 - trzydrożne, z basem 16,5cm, ale kosztowały 3500zł za parę).
    Włączałem na nich testowo coś ostrzejszego i nie mam żadnych obiekcji. No może poza kontrolą basu, bo kolumny stoją dosłownie wciśnięte pomiędzy kredens, a róg ściany. I tak szczęście, że dało się namówić ciocię, żeby to tam postawić... W każdym razie perkusja brzmi jak na żywo (tzn. jak na koncercie bez prądu, wiadomo, że na koncercie na 100 000 osób i 200kW mocy typu woodstock, spodek katowice, itp będzie trochę głośniej niż w naturze).
    Ty będziesz miał tak samo, tylko odrobinkę gorzej (kolumny za 2000, a nie za 3500, ale mniejsze. więc jakby 20% gorsze). Z natężeniem będziesz miał jak mój wujek, nawet na Nadzie 320 (w twoim pokoju wystarczy). 350 kosztuje 1800, 320 1200zł. Oba są super.
    Samochód ci zacznie psuć, a sprzęt będziesz miał na lata. Większość ludzi nigdy takiego nie miała i mieć nie będzie.

--
    pozdrawiam
    Hefi

PS: Te JMLaby mają bas 16,5cm, Paradigm ma już 20cm. Ja mam w 25m^2 JBL TLX-7GI na basie 20cm (trzydrożne) i basu jest jak dla mnie za dużo. Przez całe życie lekko podręcałem bas, a teraz tego nie robię. Te JBLe kiedyś kosztowały dosyć sporo (ze 2000).

Dodano po 5 [minuty]:

Aha - sąsiad wujka ma w 15m^2 podłogowe tannoye m2 i wzmacniacz pionera. Niby też 16.5cm i też podobna moc, a efekt nie ten. Różnica pomiędzy dobrym głośnikiem a złym potrafi być kolosalna.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy zakupu sprzętu audio do domu w budżecie 3000-3500 zł, obejmującego wzmacniacz lub amplituner, kolumny (2 lub 4 sztuki) oraz opcjonalnie odtwarzacz CD/MP3 i subwoofer. Zalecane jest przeznaczenie około 1500-2000 zł na elektronikę (wzmacniacz i kable), a reszty na kolumny. Propozycje wzmacniaczy to NAD C-320 (lub C-320 BEE) oraz Yamaha A-496, z preferencją dla Yamahy ze względu na możliwość podłączenia 4 głośników i większą rozpoznawalność marki. W kwestii kolumn rekomendowane są Dali Blue 6006, JBL E80/E90 oraz Paradigm Monitor 5 jako monitory, które dobrze sprawdzą się w pomieszczeniach około 14 m². Podłogowe kolumny mogą być problematyczne ze względu na ograniczoną przestrzeń. Monitory o wysokiej skuteczności (ok. 90 dB) i mocy 50 W zapewnią wystarczającą głośność na imprezy kameralne, a bas można wzmocnić subwooferem, jeśli zajdzie taka potrzeba. Odtwarzacz CD/MP3 można zastąpić komputerem z kartą dźwiękową (np. Sound Blaster Live). Do kabli rekomendowane są modele typu Gotham lub Klotz, unikając drogich audiofilskich rozwiązań. Całość zestawu powinna zapewnić dobrą jakość dźwięku i moc potrzebną do głośniejszego odsłuchu muzyki, w tym techno i rocka, w warunkach domowych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA