> Odtwarzacz CD\MP3(DVD) mogę sobie darować jakoś sobie poradzę
> bez niego
Jak masz dużo mp3, to najlepiej podłącz sobie komputer. Ew. zainwestuj 100zł w SBLive'a. Ale kiedyś kup sobie porządne CD, choćby stare Onkyo R1 za 200zł. Oczywiście do słuchania czegoś ambitnego i z CD.
Czyli nasz 3500zł na komplet kolunmny + wzmacniacz. Ze statystycznego punktu widzenia jesteś dosyć zasobnym audiofilem.
> Bardziej bym był zainteresowany Yamaha 496nie wiem, czemu może
> firmę bardziej znam
No ty akurat znasz, więc wolisz. Mój wujek z kolei mówi, że nie lubi Yamahy, a nawet jej nie słuchał. Oba wzmacniacze dostawały dobre recenzje, ale Nada lepiej znam, więc jego mogę co polecić. To super solidne maszyny. Że firma mało znana - a jak ma być znana, skoro 3/4 rynku zdominowało kino domowe, a na kino Nada stać może 1% klientów (DVD + amplituner ok. 4000zł + kolumny do tego z 8000zł, żeby były adekwatne)? Yamaha jest bardziej znana, bo to wschód.
Moim zdaniem Nad jest solidniej skonstruowany i ma lepsze zasilanie.
> można podłączyć 4 głośniki.
Oba wzmacniacze mają 4 wyjścia. Ale w to nie znaczy, że od razu 4. To częsty numer, pisanie w opisie np. 4*100W (oczywiście takie bzdury wypisują sprzedawcy). Te Dali są 4Ω, więc dwóch par nie podłączysz. A w ogóle po co 4 kolumny?
> Co do kolumn to nie jestem za bardzo przekonany do podłogowych, bo > nie miałem z nimi doczynienia.
Grają dobrze >20m^2, tak więc u ciebie odpada. Chociaż są wyjątki (np. Rega).
> Niedawno miałem zestaw z kolumnami altona 110 i byłem zadowolony, > a teraz mam wieże SONY SS-H2600.
Altony mają objętość typową dla kolumn podłogowych. Co do twojego poprzedniego sprzętu, to tak jakbyś porównywał poloneza (alton) i matiza (sony) nowego passata. Jedno i drugie przewiezie 4 osoby. Ale wolał byś passata, nie?
Byłeś zadowolonym, a teraz będziesz bardzo zadowolony:)
> Myślałem o 4 zeusach tonsila ale nie wiem czy to dobry pomysł....
Jezuuuu. Jak masz (tak jak kolega z innego tematu) strych 120m^2 do dyspozycji, to byłby to fajny sprzęt.
> Wydaje mi sie ze podwujne stereo lepiej brzmi od pojedyńczego
> stereo...
W dużych salach tak, tak się nagłaśnia dyskoteki. W 9 czy 14m^2 będzie troszkę lepiej tylko. Poza tym kolumny trzeba odpowiednio ustawić, 4 szt mogą wymagać zbyt wielkich kompromisów.
> Słucham prawie każdej muzyki, ale mój klimat to techno, ale również
> troche rocka.
To raczej Nad + coś sporo lepszego niż altony.
Z kolumn podłogowych, mogę ci jeszcze polecić mniejsze Dali 5005 (do twojego pokoju będzie ok), Heybrooki HB4 (są na allegro w dosyć fajnej cenie. mają dosyć potężny bas). Z monitorków:
http://www.allegro.pl/item88266564_paradigm_monitor_5_v_4_gw_pl_fvat_dostawa_raty_0_.html
Na zdjęciu stoją na podstawkach. Wartow coś takiego kiedyś zainwestować.
Albo nieco mniejsze monitor 3. Te 5tki są większe, ale m. in. dla tego że trzydrożne. Myślę, że przy cenie rzędu 2000 3 drożna kolumna to dobre rozwiązanie. Poprawia się bas, a jednocześnie selektywność całego przekazu.
I nie martw się, że nia znasz takich firm jak Heybrook czy Nad;) Ja też kiedyś się dziwiłem widząc np, takie marki jak Roksan, Alchemist, Krell, Sonus Faber czy ProAc.
--
pozdrawiam
Hefi