logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak przyspieszyć zapłon w Renault Laguna 1.8 RT? Regulacja mechaniczna czy elektroniczna?

Maczooo 27 Lut 2006 18:13 3956 6
REKLAMA
  • #1 2354492
    Maczooo
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Witam!
    Mam pytanie odnośnie zapłonu.Mam Renault Lagune 1.8 RT i chciałem troche przyspieszyć jej zapłon(tak z czystej ciekawości) by zobaczyć jaki da to efekt no i może ktoś mi powie gdzie szukać tej regulacji bo nie wiem czy przestawia się to w sposób mechaniczny (typu 3 śrubki) czy z elektronoką trzeba się pobawić.No niby proste jest cewka kopułka rozdzielacza tylko gdzie sie reguluje ten zapłon?
    Prosił bym o podpowieć bo aż mi głupio zadawać takie pytania!
  • REKLAMA
  • #2 2354644
    cjr
    Poziom 21  
    Ocena: 60
    Nie reguluje się tego ręcznie. Akurat w tym silniku daj sobie z tym spokój, najlepiej pracuje jeśli się przy nim nie eksperymentuje. Wiem bo mam samochód z takim silnikiem.
  • REKLAMA
  • #3 2354659
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #4 2354695
    Maczooo
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    No myślałem że jest gdzieś jakiś mechaniczny dzingiel ale jak niema takiego to nie! to może powie mi ktoś jak mam sprawdzić czujnik spalania stukowego bo miałem go kiedyś urwanego a teraz kiedy wkręciłem nowy wydaje mi się że autko nie reaguje na zmianę.Tak jak chodziło bez czujnika tak samo chodzi z nowym czujnikiem.
  • REKLAMA
  • #5 2354707
    cjr
    Poziom 21  
    Ocena: 60
    Bo ten czujnik działa tylko wtedy kiedy występuje spalanie stukowe, czyli raczej niezbyt często. Najlepiej sprawdzać go oscyloskopem.
  • #6 2358212
    Adrian2000
    Poziom 12  
    Ocena: 10
    niewiem jak jest w lagunie ale mialem renault 19 i mechanik mi powiedzial ze zaplonu w renówce nie idzie przestawic bo jest na stale
  • REKLAMA
  • #7 2358550
    Stanisław Chwalisz
    Poziom 34  
    Ocena: 802
    Jakim momentem dokręciłeś czujnik spalania stukowego?

Podsumowanie tematu

✨ W Renault Laguna 1.8 RT zapłon nie jest regulowany mechanicznie ani elektronicznie przez użytkownika, ponieważ jest ustawiony na stałe. Próby przyspieszenia zapłonu poprzez mechaniczne przestawianie elementów, takich jak śruby mocujące czujnik położenia wału, są niezalecane i mogą prowadzić do uszkodzeń. Czujnik spalania stukowego działa tylko podczas wystąpienia stuków i jego poprawność działania najlepiej sprawdzać za pomocą oscyloskopu. Wymiana czujnika spalania stukowego nie wpływa na pracę silnika, jeśli jest on prawidłowo zamontowany i dokręcony z odpowiednim momentem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA