logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Windows 98 SE - błąd vnetbios.vxd i komunikat o złych sektorach

Baran335 27 Lut 2006 23:52 5682 6
REKLAMA
  • #1 2356112
    Baran335
    Poziom 11  
    Mam problem z Windows'em 98 SE. Zainstalowałem go na dysku instalacja i wszystko inne związane z postawieniem systemu przebiegło bez przeszkód. Aż do 1 uruchomienia. Pojawił sie komunikat
    Na jednym lub kilku dyskach mogły pojawić się złe sektory... nie pamiętam dokładnie co było napisane dalej. Ale na koncu bylo coś o tym, że zalecane jest użycie ScanDisk'a. Po każdym uruchomieniu jest tak samo... pokazuje sie komunikat, że aplikacja odwołująca się do pliku vnetbios.vxd nie może go zlokalizować lub cos w tym rodzaju. O dziwo po tym wszystkim system i tak włącza się normalnie i moim zdaniem działa bez zarzutu.

Czy ktoś wie jaki może być tego powód ? Proszę o pomoc. Z góry dziękuję.
  • REKLAMA
  • #2 2356191
    fliper_katrill
    Poziom 20  
    Ocena: 28
    Witaj!
    Pozostaje mi się podzielić doświadczeniem.U mnie po załadowaniu Windowsa tuż przed odpaleniem słynnego komunikatu "Zapraszamy" wyskakiwał monit że mam taki właśnie błąd dochodziły jeszcze 2 inne błędy cośtam.vxd drugiego nie pamiętam.Wiem natomiast że w moim przypadku stało się tak na skutek "resetu" przypadkowego oczywiście podczas 1 odpalania kompa gdy instalują się sterowniki.Nie znając wyjścia z sytuacji formatowałem i instalowałem Winde 2 raz.Wszystko potem było ok.To tyle...Wiem , że to nie profesjonalne , ale działa!!
    Pozdrawiam!!
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 2356229
    zymt
    Poziom 15  
    Ocena: 1
    Zapisz dokładnie jakich plików brakuje.Następnie po uruchomieniu systemu otwórz start\programy\akcesoria\narzędzia systemowe\informacje o systemie.Tu w narzędziach znajdż brakujące pliki systemowe.Musisz wskazać scieżkę dostępu do CD z Windowsem oraz katalog docelowy c:\windows\system.Prawdopodobnie jest jakiś błąd odczytu płyty.Jeśli to nie pomoże pożycz inną płytę z systemem i z niej instaluj system.Najlepiej pozostaw wszystkie ustawienia jako domyślne.Zawsze możesz dodać programy.
  • REKLAMA
  • #4 2357280
    mundson

Poziom 12  
    Sprawdź dokładnie dysk. Byc może coś się na nim posypało lub jest to początek pojawianie sie bad sectorów

Pozdrawiam
    Mundson
    Konto firmowe:
    ANMO Wojciech Nowak
    ul. Józefa Brodowicza 5/22, Kraków, 31518 | Strona WWW: anmo.krakow.pl
  • REKLAMA
  • #5 2358276
    Deckard
    Poziom 15  
    Ocena: 1
    Proszę tu ten plik (Win98SE PL)
    C:\Windows\System\VNETBIOS.VXD

Ale dysk sobie też przeskanuj.
    Załączniki:
    • VNETBIOS.rar (7.86 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #6 2358307
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10425
    Po co ten zalacznik? Te wszystkie pliki sa na plycie instalacyjnej windows i wystarczy je wypakowac.
  • #7 2358946
    Baran335
    Poziom 11  
    Wporządku dziękuję Panowie za pomoc. To by było na tyle.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z systemem Windows 98 SE, który po instalacji wyświetla komunikat o złych sektorach na dysku oraz błąd dotyczący brakującego pliku vnetbios.vxd. Pomimo tych komunikatów system uruchamia się i działa poprawnie. W odpowiedziach zasugerowano, że przyczyną może być uszkodzenie dysku twardego lub błędy podczas odczytu płyty instalacyjnej, co skutkuje brakującymi plikami systemowymi. Zalecane jest użycie narzędzia ScanDisk do sprawdzenia dysku oraz ponowna instalacja systemu z innej płyty instalacyjnej, pozostawiając domyślne ustawienia. Jeden z użytkowników podzielił się doświadczeniem, że podobny problem pojawił się po przypadkowym resecie podczas instalacji sterowników i został rozwiązany przez formatowanie i ponowną instalację systemu. Wskazano również lokalizację pliku vnetbios.vxd w katalogu C:WindowsSystem oraz możliwość jego odzyskania z płyty instalacyjnej Windows 98 SE.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA