Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Klimatyzacja nie włącza się kompresor

28 Lut 2006 09:44 16499 6
  • Poziom 11  
    Witam'
    Nie włączał się kompresor, auto mazda 626 96r z zachodu, po całodobowym staniu na parkingu ogrzewanym. Pojechałem na stację auteserv shella, a ci lamerzy na początek spuścili wszystko z klimy jak się dowiedziałęm póżniej było za dużo gazu- ciśnienia, napełnili ponownie i klima się nie włączyła, stwiedzili że jest jakaś usterka i oni tego nie naprawiają, spuścili gaz i nie musiałem nic płacić, ale prawdopodobnie przyjechałem z nabitą klimą a wyjechałem z pustą. chyba jeszcze do nich pojadę.

    I teraz zamin pojadę do specjalistycznego zakładu chciałbym coś sam sprawdzić, mianowicie czujniki temperatury i ciśnienia, a także podpięcie kompresora na krótko. tylko nie wiem gdzie są czujniki, jedna kostka z dwoma kabelkami podpięta jest do skraplacza przed chłodnicą, może tam jest jeden z czujników.
    Chyba włączenie komresora na ułamek sekundy nic mu nie zrobi, zwłaszcza że olej już w nim jest.

    Zmierzyłem prąd w kablach które idą na kompresor i nie ma prądu, a chyba powinien być.

    Ten drugi kabel to chyba jakaś dioda, tak wynika ze schematu. Po co ona tam się znajduje ?

    Pozdr.
    Hubert
  • Poziom 17  
    Witam do wlaczenia klimy potrzebnych jest kilka warunkow zima praktycznie mozna ja wlaczyc tylko wtedy kiedy temperatura powietrza jest powyzej 10 stopni. Moze ona jest sprawna niech ja ponownie nabija jesli jest szczelna powinna dzialac.

    pozdrawiam

  • Poziom 17  
    Racją jest, że zimą trudno jest doczekać się załączenia sprężarki. Natomiast koniecznie sprawdź przekaźnik załączania sprężarki. To częsta przypadłość, zwłaszcza w autach japońskich.
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 11  
    Sprawa posuneła się do przodu.
    Co do temperatur to auto stoi na parkingu podziemnym ogrzewanym, ok 20st.C.
    Klima została powownie nabita na full.
    Znalazłem schemat i prześledziłem tor połączeń, i doszedłem właśnie do przełącznika klimatyzacji w skrzynce bezpieczników, 6 nóżek DC12V20A, to on nie załącza, po rozebraniu go i pomocy palcem w załączeniu kompresor się włącza i miły chłodek leci. Sprawdziłem także czujnik cisnienia który jest w skraplaczu i daje on zamknięty obwód czyli tak jak być powinno, czujnik temiczny kompresora też działa bo nie włączył by się kompresor, jest on na jednym kablu przed kompresorem.
    Podejrzany jest ten przekaźnik lub coś w stronę kabiny.
    Tylko że sprawdzając ów przekaźnik ( mam instrukcję jak to zrobić ) chyba pomyliłem nóżki przy podpinaniu + - doprowadziłem diodę do wybuchu, była tam taka mała i jest jeszcze rezystor 69,5 om. Teraz zastanawiam się jaką diodę można tam dobrać, może macie jakieś propozycję. No i co ta dioda tam robi, czy tylko puszcza prąd w jedną stronę ?
    Podłączając napięcie bezpośrednio na cewkę styki się przełanczają.
    Więc nie jestem pewien czy to na pewno przełącznik.

    Pozdr
    Hubi
  • Poziom 11  
    Na pewno ktoś wie.
    Nowy przekaźnik 105zł :(.

    Pozdr.
    Hubert
  • Poziom 11  
    Witam'
    Mam już drugi przkeźnik i stary też poprawiłem wg. nowego.
    Sprawdziłem wszystko co da się sprawdzić odnośnie klimatyzacji.
    Jedyna rzecz jaka nie działa to komputer nie daje masy na przekaźnik załączający na którym jest już 12V. Komputer dostaje odpowiednie wartości na innych pinach odnośnie klimatyzacji.
    Na owym nieszczęsnym pinie jest +12 z przkaźnika w którym jest opornik przez który idzie prąd na komputer, ale komputer powinien zrobić z tego masę a nie robi.
    Wcześnij był nie właściwy przekażnik że +12 szło przez diodę na ten pin od komputera, może mogło coś spalić w komputerze.
    Komputer firmy mitsubishi, zanitowany :(
    Jak myslicie można próbować coś tam naprawiać.
    Mogę wysłać schemat.

    Pozdr
    Hubi