Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Ford Mondeo - silnik nie pracuje...

28 Lut 2006 20:17 2475 13
  • Poziom 22  
    Witam.

    Pytanie dotyczy forda mondeo 1.8 16V benzyna, rocznik 1995. Nie można uruchomić silnika. Wstepnie sprawdzone: iskra na świecach jest, pompa paliwa pracuje, cisnienie paliwa w normie, wtryskiwacze są kluczowane przez ECU. Silnik czasem złapie na którys z cylindrów ale to jakby jeden odpał sprężonej mieszanki. Świece czarne i mokre, do tego wyraźnie czuć zapach benzyny. Czekam na wszelkie sugestie...

    Pozdrawiam...
  • Poziom 11  
    a co robiles przy aucie???
    mialo wypadek???
  • Poziom 22  
    To nie mój samochód, wiem że był u lakiernika ale podobno miał tylko tylnie drzwi naprawiane. Wiem też że od lakiernika samochód wrócił o własnych siłach lecz pojawiały się czasami problemy z odpaleniem. Teraz nie pali wogóle...
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 22  
    Nie mierzyłem jeszcze ciśnienia ale rozrusznik wyraźnie szybciej kręci bez świec. Jutro sprawdzę ciśnienie...
  • Poziom 21  
    1 sprawdzałeś czujnik temperatury
    2 sprawdzałeś pasek
  • Poziom 22  
    Nie sprawdzałem tych dwóch rzeczy ale założyłem że pasek jest dobry, może przeskoczył ale raczej napewno nie pękł bo to silnik z rozrządem kolizyjnym więc tłoki spotkały by się wtedy z zaworami. Jutro będę wiedział więcej ale czekam na jeszcze inne sugestie...
  • Poziom 21  
    MIAŁEM OSTATNIO MAZDĘ
    z takimi objawami - był pasek o 3 zęby
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 20  
    Miałem kiedyś podobny przypadek z BMW - trafiło do mnie od lakierników.
    Z lawety do lakierników zjechało o własnych siłach - u lakierników na początku normalnie paliło....
    No i w końcu na "krawacie" przyjechało na warsztat bo nie pali.
    Iskra była, ciśnienie paliwa OK , kompresja OK, żadnych błędów - niby całkiem sprawne autko - tylko że nie pali.
    Dobrze że miało ogrzewanie postojowe - pomyślałem że podgrzeję silnik, i tak zrobiłem. Jak silnik się nieco zagrzał - zapalił na dotyk.

    Okazało się że paliwo w zbiorniku jest po prostu nie palne!
    Jakoś u lakierników "pogorszyło" swoje właściwości.
  • Poziom 27  
    Podmien swiece i sprawdz stopien sprezania ewentualnie lewe powietrze np na kolektorze dolotowym.
  • Poziom 22  
    Świec nie podmieniałem, spróbuję. Kable WN są nowe. W samochodzie jest instalacja LPG i widzę po dolocie że były strzały bo wszystko poklejone taśmą, będę musiał coś z tym zrobić. Zastanawiam się czy czasem przepływomierz nie nawalił, po wyglądzie dolotu mozna wnioskować że strzały mogły go uszkodzić tylko myśle że uszkodzony przepływomierz raczej powodował by brak mocy niż unieruchomił by cały silnik?
  • Poziom 21  
    pamiętaj o plastikowym kolektorku - po strzle może być w nim dziura i lewe powietrze gotowe
  • Poziom 22  
    Udało mi się dziś odpalić silnik. Wystarczyło porządne czyszczenie świec (były zalane benzyną) oraz czas aby z silnika odparowało nie spalone paliwo. Uszkodzony był równierz przewód sygnałowy z sondy Lambda. Temat można zamknąć. Dziękuję za pomoc...