Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Kuchenka mikrofalowa Daewoo

waldek788 28 Feb 2006 23:36 3775 5
Automation24.pl
    waldek788
    Level 15  
    Posiadam mikrofalke Daewoo Kor-4115 i problem jest taki że podczas grzania potrawy po kilku minutach sama sie wyłącza i nie można jej włączyć dopiero po ok 20-stu minutch odpoczynku znowu działa . Jaka może być przyczyna takiego zachowania tego urządzonka .Dodam jeszcze że kiedyś , kiedy nie była używana przez dłuższy czas i leżała w garażu przyniosłem ją do domu jesienną porą i podłączyłem do sieći 220V -coś w niej strzeliło i pokazał się "dymek" . Zaniosłem do naprawy i wymieniono w niej jakiś kondensator (duży) i od tego czasu po naprawie takie są objawy Podejrzewam że "padło''coś jeszcze - ale co?
  • Automation24.pl
    RAFAL77
    Level 12  
    waldek788 wrote:
    coś w niej strzeliło i pokazał się "dymek" .

Więc coś powinno być nadpalone kond. albo bezpiecznik, a może trafo...
    Po prosto przyjrzyj się dokładnie :D
  • Automation24.pl
    gklub
    Level 16  
    Byłbyś uprzejmy sprawdzić czy chłodzenie magnetronu jest OK?
    Olo999
    Level 21  
    Czy kuchenka stoi w miejscu gdzie jest dobry przepływ powietrza? Może bezpiecznik termiczny wybija.
    gklub
    Level 16  
    Czy w ogóle wentylator działa, czy nie jest "zarośnięta" czerpnia, czy nie jest zabity radiator magentronu tj. czy nie jest utrudniony przepływ powietrza przez magnetron. Zwykle po takim wyłączeniu jest jak się magnetron przegrzeje. Druga przyczyna to niedopasowanie impedancyjne magnetronu do komory. Najprościej to jak włączyć pustą. Niektórzy podają minimalne obciążenie 100 gramów wody lub równoważne. Następna przyczyna to magnetron od innej mikrofali - niedopasowanie impedancji. W niektórych mikrofalach jest transformator impedancji w falowodzie - może uszkodzony...
    Już po wszystkim warto sprawdzić emisję na zewnątrz - czy mieści się w normie.
    waldek788
    Level 15  
    Problem nierozwiązany >Mikrofalówka sprzedana. Temat zamknięty.