Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Europejski lider sprzedaży techniki i elektroniki.
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Pomiar impulsów w czasie. Pomiar prędkości obrotowej.

_eM_ 02 Mar 2006 18:28 4786 34
  • #1 02 Mar 2006 18:28
    _eM_
    Poziom 11  

    Witam
    Chciałbym zmierzyć prędkość obrotową wykorzystując do tego układ ze zwykłej myszki z kulką, czyli fotodiode i fototranzystor oraz tarczke z otworami.
    Myślę, że najlepszym rozwiązaniem byłoby zliczenie w czasie ilości impulsów (ile razy zasłania i odsłania tarcza z otworami fotodiode), a następnie na tej podstawie wyliczenie z jaką prędkością obracało się te kółko. Chciałbym żeby np. po 5 sekundach pomiaru układ podał prędkość i na tym skończył prace.
    Czy moglibyście mnie nakierować na rozwiązanie tego problemu?
    Może ktoś coś takiego robił, albo spotkał się z czymś podobnym?

    Z góry dziękuję bardzo za każdą pomoc.
    Pozdrawiam serdecznie.

    0 29
  • Pomocny post
    #2 02 Mar 2006 19:04
    _Matik_
    Poziom 19  

    Ja bym to zrobil tak, ze w momencie pojawienia sie impulsu wlaczasz TIMER zliczajacy cykle zegara procesora. Nastepnie w momencie pojawienia sie nastepnego impulsu zatrzymujesz TIMER i sprawdzasz ile cykli zegara minelo pomiedzy impulsami.
    Podstawowa zasada pomiaru czestotliwosci: znajac czestotliwosc zegara i wiedzac ile cykli zegara minelo pomiedzy impulsami z zewnatrz jestes w stanie okreslic czestotliwosci sygnalu zewnetrznego.
    Zakladamy ze czestotliwosci zegara jest duzo wieksza od czestotliwosci sygnalu zewnetrznego.

    0
  • #3 03 Mar 2006 13:36
    _eM_
    Poziom 11  

    Myślałem nad takim rozwiązaniem tego:
    Pojawia się impuls na wejściu z fotorezystora i włącza się timer. W ciągu np. 3 sekund impulsy są zliczane (poprzez zwiększanie wartości zmiennej wewnątrz pętli sprawdzającej stan portu), po czym timer zostaje zatrzymany. Na podstawie ilości otrzymanych impulsów w ciągu 3 sekund oraz ilości otworów na tarczy można obliczyć prędkość obrotową. Prędkość zostaje wyświetlona na LCD, rozpoczyna się obliczanie od nowa i znowu wyświetlenie na LCD.
    Problem w tym, że nie wiem za bardzo jak się za to zabrać.

    Czy to dobry pomysł, a może rozwiązanie _Matik_ jest dużo lepsze?

    Czy ktoś robił coś takiego, a jeśli nie czy mógłby mi podpowiedzieć bardziej szczegółowo jak się za to zabrać (np. jakiś program w bascomie), ewentualnie nakierować mnie na rozwiązanie?

    0
  • Pomocny post
    #4 03 Mar 2006 17:51
    _Matik_
    Poziom 19  

    Z tym ze zaden timer Ci nie wyrobi 3 sekund bez przepelnienia. Ale mozesz faktycznie wziasc maksymalny mozliwy czas (jak najwiekszy podzial na preskalerze i licznik 16-bitowy).
    Teraz masz dane:
    ilosc impulsow timera: 2^16
    czestotliwosc timera: czestotliwosc_kwarcu/preskaler
    ilosc impulsow zewnetrznych: zmierzone

    Nie pomoge Ci z programem, nie potrafie napisac programu bez zbudowania ukladu i doswiedczen praktycznych. Ale jest to do zrobienia nawet dla poczatkujacego. Trzeba tylko duzo cierpliwosci... i polecam assemblera - ja od niego zaczynalem.
    Jesli moge cos doradzic: ja bym na poczatku olal fotodiode i probowal zliczac jakiekolwiek zewnetrzne impulsy (chociazby z innego procka) Jak zobaczysz ze wynik faktycznie ma jakis zwiazek z rzeczywistoscia, to mozesz jechac dalej ;].

    0
  • Pomocny post
    #5 04 Mar 2006 09:35
    greg_matrix
    Poziom 16  

    Witam,
    Jest w tym rozwiązaniu pewien problem, który w praktyce może położyć cały projekt. Mianowicie należy pamiętać, że impulsy jaki dostarczy układ z fototranzystorem w praktyce do niczego się nie nadaje. Takie wzmocnione impulsy muszą zostać jeszcze odpowiednio UFORMOWANE. Chodzi konkretnie o to, że mikrokontroler pracuje bardzo szybko- pojawienie się nowego impulsu to w praktyce szereg bardzo wielu krótkich impulsów po których dopiero ustala się stan wysoki. Wniosek- należy je jakoś usunąć. No ale to jest problem na poziomie elektroniki (choć niekoniecznie, bo program też mógłby to eliminować).

    Powiedzmy, że mamy już czyste impulsy. Pierwsza sprawa to oszacowanie jaka miałaby być maksymalna prędkość obrotowa do zmierzenia? To ważne, bo od tego będzie zależał wybór metody i konkretnych ustawień.
    1. Prędkość bardzo duża- lepiej będzie włączyć licznik i czekać na jego przepełnienie, w tym czasie zliczając impulsy z wejścia. Muszą one być jednak odpowiednio uformowane, żeby nie zliczać "trzasków"
    2. Prędkość nieduża, a konkretnie czas od jednego impulsu zewnętrznego do kolejnego niewielki w porównaniu z taktowaniem zegara- najlepiej będzie zliczyć liczbę impulsów zegara przypadającą na jeden lub (lepiej) kilka impulsów zewnętrznych.

    Podejrzewam, że raczej sytuacja 2 będzie bliższa praktyki.

    Podaj jakieś dodatkowe informacje- liczba otwrków w tarcz, jej spodziewany zakres prędkości, to wymyślimy coś bardziej konkretnego.
    Pozdrawiam

    0
  • #6 04 Mar 2006 10:09
    _eM_
    Poziom 11  

    Cześć
    Prędkość jest niewielka, max kilka obrotów (do 4-5) na sekunde bo jest mierzona za przekładnią (sam silnik pracuje szybciej).
    Tarcza w rozebranej przeze mnie myszce ma 36 otworów.
    Nie za bardzo wiem jak mógłbym uformować sygnal z czujnika - prosiłbym o podpowiedz rozwiązania.

    Dziękuję bardzo za pomoc!

    0
  • Pomocny post
    #7 04 Mar 2006 10:13
    pubus
    Poziom 30  

    Nadawał by się do tego chyba przerzutnik Schmitta...

    0
  • Pomocny post
    #8 04 Mar 2006 21:09
    Usunięty
  • #9 04 Mar 2006 21:21
    _eM_
    Poziom 11  

    Teraz największym problemem wydaje mi się to co napisał greg_matrix, czyli odpowiednie uformowanie sygnału.
    Czy ktoś wie jak to zrobić?

    0
  • Pomocny post
    #10 04 Mar 2006 21:56
    _Matik_
    Poziom 19  

    Tak, wlasnie dlatego mowilem najpierw o zabawie w zliczanie impulsow uformowanych z jakiegos prostego generatora, tak aby opracowac mniejwiecej program.
    Jesli chodzi o formowanie sygnalu to rowniez bym rozwazal zastosowanie przerzutnika schmitta (chociaz przyznam ze nigdy go nie stosowalem w praktyce) ale tutaj przydalby sie juz jakis oscyloskop pamietajacy na ktorym moznaby przesledzic jak taki impuls w rzeczywistosci wyglada.
    Niestety odwiecznym problemem (przynajmniej moim) jest brak odpowiedniego sprzetu ktory kosztuje chore pieniadze.

    Jest jeszcze jedna mysl, ale to tylko luzna uwaga. Kiedys przegladalem note jakiegos ukladu z myszki i widzialem ze po wprowadzeniu w odpowiedni tryb testowy (ktorys pin do masy albo do vcc), wystawia on na odpowiednich nozkach uformowane juz impulsy.
    I jeszcze jeden pomysl :D. Napisac program ktory poprostu bedzie odczytywal dane z myszki tak jak to robi komputer :>. Tez do zrobienia i chyba ktos zastosowal to przy budowie robota u mnie na uczelni. Ogolnie zabawy i mozliwosci jest duzo.

    0
  • Pomocny post
    #11 04 Mar 2006 22:04
    WOBI
    Poziom 19  

    Mysle ze mozna to zrobic na komparatorze LM 393 ktory ma wyjscia typu otwarty kolektor i mozna go podlaczyc bezposrednio do nogi procesora, uklady z myszki to dioda i fotortanzystor. Fototranzystor mozna podlaczyc np. emiter do masy a kolektor poprzez opornik podciagajacy do zasilania np. +5v i do wejscia komparatora + a do - komparatora dzielnik rezystorowy ktorym ustawisz napiecie tak by uklad dzialal poprawnie. Na poczatek proponuje polowe napiecia czyli dwa jednakowe rezystory. Mozesz zamienic + i - komparatora zaleznie jaki sygnal chcesz na wyjsciu czy maja to byc impulsy dodatnie czy ujemne tzn. zbocze opadajace czy narastajace w momecie zasloniecia ukladu dioda Led i fototranzystora choc w tym przypadku nie ma to znaczenia.
    Napisz co konkretnie chcesz zmierzyc, czy zalezy Tobie na dokladnym pomiarze predkosci obrotowej, czy ilosci obrotow jakie wykonal dany uklad napedowy bo przy tak malej predkosci obrotowej moga wystapic niedokladnosci pomiarowe w zaleznosci od zastosowanej metody i wykonania czujnika.

    0
  • Pomocny post
    #12 04 Mar 2006 22:34
    greg_matrix
    Poziom 16  

    Propozycja programowego "czyszczenia" impulsów:

    Prędkość 5 obr na sekunde przy 36 otworkach daje 180 impulsów/s. Czyli czas od impulsu do impulsu troche wiecej niż 5 ms. Rozsądnie jest przyjąć czas impulsu na jakieś 20% czasu od impulsu do impulsu (jest to związane ze średnicą otworków). Czyli mamy czas impulsu nie mniejsy niż 1ms, a w większości przypadków znacznie więcej.

    Można by zrobić np. tak: tworzymy tablicę zmiennych typu Bit długość powiedzmy 32, to będą 4 bajty czyli jeszcze do zniesienia. Najkrótszy impuls ma mieć 1 ms, proponowałbym skonstruować przerwanie tak, żeby wyskakiwało powiedzmy co 20ns, po każdym przepełnieniu przesuwamy elementy powiedzmy w lewo a w ostatnie miejsce po prawej wpisyjemy odczyt z wejścia. Tablica zapełni się po czasie 0,62s (czyli mniej więcej połowa najkrótszego imp). Za każdym razem liczymy sumę po wszystkich elementach tablicy- jeśli będzie większa niż powiedzmy 26 (czyli wypełnienie obserwowanego fragmentu impulsu większe niż 80%) to uznajemy, że impuls się rozpoczął. Powinno zadziałać :-)

    Co dalej: impuls się rozpoczął- zerujemy zmienną typu Word, która zmierzy prędkść. Zmienna jest zwiększana co 20ns przy każdym kolejnym przepełnieniu licznika. Równocześnie przez cały czas obsługujemy naszą tablicę i obliczamy sumę tak samo jak poprzednio. Kiedy suma spadnie do 20% z 32 uznajemy, że impuls się zakończył. Teraz pozostaje już tylko "wyśledzić" początek nowego impulsu, tak samo jak za pierwszym razem.

    Na koniec trzeba przeliczyć to co zawiera nasza zmienna na jakąś intuicyjną jednostkę. No ale to juz najmniejszy problem. Taka metoda pozwoli mierzyć prędkość z dosyć dużą rozdzielczością i co więcej- będzie to prędkość chwilowa a nie średnia.

    Pozdrawiam.

    0
  • Pomocny post
    #13 05 Mar 2006 12:23
    adamusx
    Poziom 27  

    Mierzenie czasu miedzy dwoma impulsami może dawać mniej doklady wynik niz rzeczywisty,a poza tym po co komplikowac calość.
    Ja bym proponował w najprostrzy sposob mierzyc ilosc impulsow w okreslonym przedziale czasu , powiedzmy w 1 sek, lub nawet w 0.1 sek i wynik bedzie na pewno znacznie dokladniejszy niz w przypadku mierzenia odstepu miedzy impulsami.
    Co do ksztaltu impulsow wchodzacych na mikrokontroler- powinny być prostokątne- wiec albo wykorzystasz uklad z myszki, albo po prostu za fototranzystorem zastosuj jakas bramkez wejsciem schmitta (np NAND CD4093) i po problemie :)

    0
  • Pomocny post
    #14 05 Mar 2006 12:42
    greg_matrix
    Poziom 16  

    Hmm.. to prawda, przyznaję, że dokładniej będzie zliczyć impulsy w ciągu pewnego czasu. Bez dodatkowej elektroniki proponowałbym zrobić tak: kiedy pojawi się impuls (zmiana z 0 na 1), to następny przyjmiemy najwcześniej po czasie powiedzmy 4ms. Jeśli przyjdzie wcześniej, to uznajemy go za zakłócenie i odrzucamy. Impulsy wejściowe mają przychodzić najczęściej co 5ms. To w najprostszy mozliwy sposób wyeliminuje trzaski. To co zaproponowałem wcześniej to rzeczywiście chyba lekka przesada...

    0
  • #15 05 Mar 2006 14:58
    _eM_
    Poziom 11  

    adamusx napisał:
    Mierzenie czasu miedzy dwoma impulsami może dawać mniej doklady wynik niz rzeczywisty,a poza tym po co komplikowac calość.
    Ja bym proponował w najprostrzy sposob mierzyc ilosc impulsow w okreslonym przedziale czasu , powiedzmy w 1 sek, lub nawet w 0.1 sek i wynik bedzie na pewno znacznie dokladniejszy niz w przypadku mierzenia odstepu miedzy impulsami.
    Co do ksztaltu impulsow wchodzacych na mikrokontroler- powinny być prostokątne- wiec albo wykorzystasz uklad z myszki, albo po prostu za fototranzystorem zastosuj jakas bramkez wejsciem schmitta (np NAND CD4093) i po problemie :)

    Myślę, że najprościej dla mnie jako początkującego w elektronice będzie wykorzystac gotowy układ z myszki. Tylko w jaki sposób sprawdzić który przewód wychodzący z myszki odpowiada za przesłanie sygnału z danego fototranzystora?
    Mam mysz na USB, z której wychodzi 5 kabelków - zielony, biały, czerwony, czarny i szary (grubszy niż pozostałe).
    Jak mogę sprawdzić gdzie się podlączyć?

    0
  • Pomocny post
    #16 05 Mar 2006 17:39
    adamusx
    Poziom 27  

    Hmm... z ta elektronika od myszki to tez nie jest taka prosta sprawa,a tym bardziej jak myszka jest na USB. Jesli jest na PS2 to jeszcze pol biedy bo wowczas mamy na wyjsciu PS2 transmisje szeregow i da sie to odczytac na AVRku, a z USB bedzie o wiele wiecej problemow. Wiec jako poczatkujacemu polecilbym jednak wykorszystanie samych czujnikow i uksztaltowanie impulsu za pomoca bramki.

    0
  • Pomocny post
    #17 05 Mar 2006 19:27
    Nawigator
    Poziom 33  

    W avr 2313 jest taka opcja wejściowa do licznika jak ICP czyli input capture czyli łapanie impulsów po naszemu. Port wejściowy ma charakter Schmitta a dodatkowo można włączyć cyfrową filtrację zakłóceń. Przy krótkich przewodach być może uda ci się wykorzystać bezposrednio tylko elementy foto.
    Powodzenia N.

    0
  • #18 05 Mar 2006 22:37
    _eM_
    Poziom 11  

    adamusx napisał:
    Wiec jako poczatkujacemu polecilbym jednak wykorszystanie samych czujnikow i uksztaltowanie impulsu za pomoca bramki.

    Czy możecie mi napisać jaki układ (bramkę, przerzutnik Schmitta) mam kupić?
    Na necie tych symboli jest tyle, że już nie wiem za co się złapać. W jednym z postów tutaj na forum ktoś proponował do podobnego rozwiązania układ o symbolu CD4093. Czy własnie taki powinienem wykorzystać czy może coś innego?

    Jeszcze raz dziękuje za tyle odpowiedzi!

    0
  • Pomocny post
    #19 05 Mar 2006 22:53
    adamusx
    Poziom 27  

    Moze byc dowolna bramka z wejsciem schmitta. CD4093 układ zawierajacy 4 bramki NAND z wejsciem schmitta wiec sie jak najbardziej nadaje.

    0
  • #20 06 Mar 2006 13:07
    _eM_
    Poziom 11  

    Czy będą mi potrzebne jeszcze jakieś dodatkowe elementy do połączenia tego wszystkiego do kupy (rezystory, itp.)? Nie wiem przy jakich parametrach powinny pracować fotodioda i fototranzystor i czy coś do nich powinienem dołączyć.
    Do sklepu mam dosyć daleko, dlatego wolałbym kupić wszystko za jednym razem i nie chciałbym żeby się okazało po powrocie do domu, że znowu mi czegoś brakuje.
    Wcześniej chyba nie pisałem - mam mikrokontroler ATmega8 jeśli to ma znaczenie :)

    Dodano po 1 [godziny] 10 [minuty]:

    Jak już proszę o doradzenie przy zakupie części do tego układu, to może przy okazji poproszę o wytłumaczenie skąd wiedzieć jakie elementy należy zastosować? Rozumiem, że wartość rezystancji można z prawa Ohma wyznaczyć, ale tylko jeśli znamy prąd i napięcie przy którym dany element pracuje. Jeśli chodzi o układ który chciałbym zrobić to zasilany jest narazie z USB, czyli dostaje 5V. Gorzej jest z prądem bo nie mam zielonego pojęcia z jakimi parametrami fotodioda i fototranzystor pracują. Czy może mi ktoś wytłumaczyć jak w takim wypadku się postępuje?
    To jeśli chodzi o rezystory, a skąd wiedzieć czy potrzebny jest kondensator i jaki?
    Przepraszam za głupie pytania, ale jako początkujący chciałbym się dowiedzieć kilku rzeczy, a nigdzie nie mogę znaleźć wyjaśnienia tych tematów.

    Dziękuję za wyjaśnienie i pozdrawiam!

    0
  • Pomocny post
    #21 06 Mar 2006 18:21
    greg_matrix
    Poziom 16  

    Np. tutaj można sie wiele dowiedzieć (strona jakiegoś pracownika z AGH):
    http://student.agh.edu.pl/~sskrzyni/optyka/tranzystor.html
    Tutaj też jest dużo informacji:
    http://www.elektroda.net/pomoce/doc/elektronika/elementy%20optoelektroniczne.htm

    Skrótowo mówiąc- możesz sobie wyobrazić, że fototranzystor to "prawie" zwykły tranzystor, tyle że napięcie bazy jest regulowane przez oświetlenie. Poza tym jest to samo. Inaczej mówiąc- jeśli wiesz jak za pomocą zwykłego tranzystora właczać i wyłaczać np. żarówkę przez sterowanie napięciem baza-emiter, to wiesz w zasadzie wystarczająco dużo też o fotortanzystorze.

    Co do parametrów fototranzystorów czy w ogóle elementów elektronicznych- najłatwiej i (chyba) najszybciej będzie wejść na stronę jakiegoś sklepu internetowego. Z reguły do wiekszości elementów jest dokumentacja producenta, nierzadko z licznymi przykładami różnych zastosowań w praktyce. Jeśli nie ma przykładów, to na pewno są przynajmniej podstawowe parametry, jak np dla fototranzystora prąd pracy, dla bramek tabele stanów itp. Np taki fototranzystor (to jest akurat ze sklepu MsElektronik):
    http://www.everlight.com/pdf/PT67-21C-L41.PDF

    Bardzo fajny fototranzystor SMD, napięcie pracy 5V, prąd "jasny" (przewodzenia) 1mA, prąd "ciemny" znikomy. Duża czułość.

    Co do układów scalonych o które padło pytanie- metoda postępowania taka sama, dobrze by było poszukać i poczytać co i jak. Wbrew pozorom nie wszystko da się policzyć z samego tylko prawa Ohma i nie na wszystkie pytania jest krótka odpowiedź w jednym zdaniu...


    Powodzenia!

    P.S.
    Daj znać jeśli pojawi się konretny problem :-)

    0
  • #22 07 Mar 2006 12:58
    _eM_
    Poziom 11  

    Problem w tym, że do układu z mojej myszki na pewno nigdzie nie znajdę dokumentacji. Co w takim wypadku mam zrobić?

    0
  • Pomocny post
    #23 07 Mar 2006 16:54
    greg_matrix
    Poziom 16  

    Nie chodzilo mi o dokumentacje myszki... to bylo odnosnie fototranzystora, bramek itp.

    A co do układu który by się nadawał do nauki na początek- proponuję na spróbować napisać program, który będzie "tylko" zaświecał diodę LED kiedy fotorezystor będzie oświetlony. Taki fragment i tak będzie potrzebny.

    Potem można ten program rozbudować, dołożyć wyświetlacze i dowolne inne cuda, ale od czegoś trzeba zacząć. Jeśli taki prosty programik będzie działał, to już tylko mały krok od sukcesu.

    0
  • #24 07 Mar 2006 17:00
    _eM_
    Poziom 11  

    Chodziło mi wlaśnie o dokumentacje części, czyli np. fototranzystora który jest w myszce. Nie wiem jaki to typ, czyli opisu na pewno nie dostane :|

    Tak w ogole to dziękuje Ci bardzo za odpowiadanie na moje głupie i pewnie męczące wielu ludzi pytania :)

    0
  • Pomocny post
    #25 07 Mar 2006 18:35
    greg_matrix
    Poziom 16  

    Podobno nie ma głupich pytań, są tylko głupie odpowiedzi.
    Trzymam się tego i jeśli czegoś nie wiem to też pytam.

    A tak serio- spróbuj jednak trochę poczytać. Tutaj jest dużo informacji, praktycznie o wszystkich elementach elektronicznych:
    http://www.edw.com.pl/ea/symbole.html#npn
    To jest naprawdę bardzo dobra strona. Polecam.

    Potem zajrzyj tutaj:
    http://www.doktorno.boo.pl/index.php?q=elektronika

    Jeśli zajrzałeś wcześniej do poprzedniego linku to zorientujesz się szybko co jest na tym rysunku i jak to mniej wiecej działa- fototranzystor steruje bazą następnego tranzystora, który pracuje w układzie wspólnego emitera. Czyli ten drugi tranzystor wzmacnia sygnał z fototranzystora.

    Poczytaj trochę i napisz jak idzie :-)

    0
  • #26 10 Mar 2006 16:27
    _eM_
    Poziom 11  

    Witam ponownie
    Zbudowałem układ, ale nie chce działać - przypuszczam, że powodem jest złe połączenie elementów. Dlatego proszę o sprawdzenie i wprowadzenie poprawek.

    Jak mi proponowano wcześniej podłączyłem diodę LED, która powinna się zaświecać i gasić w zależności od sygnału z fototranzystora.
    W załączniku jest cały układ - przepraszam za mały bałagan na schemacie, ale nie mam w tym zbyt dużego doświadczenia :)

    Po włączeniu układu dioda się zaświeca i już tak zostaje niezależnie od tego czy zasłaniam fototranzystor czy nie.

    Kod z bascoma:


    Code:
    $regfile = "m8def.dat"
    

    Config Portb = &B00000010

    T Alias Pinb.0                                           
    D Alias Portb.1                                           

    Do                                                       
       If T = 0 Then                                           
          D = 1                                               
       Else
          D = 0                                               
       End If
    Loop

    End


    Dziękuję za pomoc i pozdrawiam.

    0
  • Pomocny post
    #27 10 Mar 2006 17:59
    Jaca
    Poziom 28  

    Ma być tak:

    Code:
    $regfile = "m8def.dat" 
    

    Ddrb = &B11111101
    Portb = &B00000010

    T Alias Pinb.1                                           
    D Alias Portb.0                                           

    Do                                                       
       If T = 0 Then                                           
          D = 1                                               
       Else
          D = 0                                               
       End If
    Loop

    End


    Pozdrawiam...

    0
  • #28 10 Mar 2006 23:15
    _eM_
    Poziom 11  

    Wcześniej źle narysowałem połączenie diody i układu 4093 z mikrokontrolerem - odwrotnie porty miały być, czyli tak jak w kodzie który podałem. Załączam zmieniony schemat.

    Poprawki, ktore wprowadził Jaca w programie nie pomagają.
    Za co odpowiada linia:

    Code:
    Ddrb = &B11111101


    Sprawdzałem napięcie na wyjściu z fototranzystora i kiedy go zasłaniam spada praktycznie do zera, więc chyba podłączyłem dobrze.
    Co może być przyczyną tego, że układ nie działa?

    0
  • #29 10 Mar 2006 23:37
    _eM_
    Poziom 11  

    Pomierzyłem teraz troszkę to wszystko i sprawa wygląda tak:
    Na wejściu do CD4093 na portach 8 i 9 przy odsłoniętym fototranzystorze jest 0.35V, przy zasłoniętym 0.01V.
    Za to na wyjściu z tego układu (port 10) jest już gorzej bo cały czas 4.9V niezależnie od tego czy zasłaniam fototranzystor czy nie.
    Coś jest źle połączone, czy źle program napisany?

    0
  • Pomocny post
    #30 11 Mar 2006 00:44
    greg_matrix
    Poziom 16  

    Z tego co napisałeś fototranzystor działa. Przerzutnik nie reaguje, bo to co dostaje to dla niego "0" logiczne. Napięcia są za niskie- trzeba wzmocnić sygnał przed podaniem go do przerzutnika. Użyj jakiegoś małego tranzystora typu "n". Układ OE, czyli: Emiter do masy, sygnał z fototranzystora przez opornik R1 do bazy, kolektor do "+" przez opornik R2 = kilka kOhm. Do wejścia przerzutnika bierzesz sygnał z kolektora. Opornik R1 dobierz tak, żeby wzmocnienie było odpowiednie. Za mały opornik sprawi, że prąd tranzystora będzie zbyt duży nawet przy słabym oświetleniu i na wyjściu wzmacniacza będzie poziom niski (duży spadek na oporze R2). Za duży opór R1- spadek na R2 mały i na wejściu przerzutnika będzie ciągle poziom wysoki. Proponuję spróbować dać R1=100 Ohm, w razie czego popróbuj.

    0
TME logo Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
TME Logo