logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

żródło 12V a przekażnik 24V prąd stały. jak podbić napięcie?

beezer92 03 Mar 2006 20:14 6384 29
  • #1 2370714
    beezer92
    Poziom 16  
    Ocena: 18
    mam problem taki jak w temacie. otórz mam przekażnik 24V który bedzie przełączał funkcje urządzenia wykonawczego lecz maxymalne napięcie stałe w urządzeniu to 12V - potrzebuję schemat najprostrzego układu który podbije napięcie do przynajmniej 20V tak aby przekażnik miał (dobry styk) -bo przy 12V też przełącza ale ten styk jest nie pewny.

za podpowiedzi z góry dziękuję.....
  • #2 2370757
    mrrudzin
    Poziom 39  
    Ocena: 580
    A czy to jest jakiś przekaźnik wielkiej mocy / specyficzny?
    Jeżeli nie - ekonomiczniej / prościej będzie kupić przekaźnik na 12V.
    Jeżeli tak - poszukaj najprostszego schematu przetwornicy DC->DC podwyższającej napięcie (na hasło boost converter google powinno zwariować :) )
  • #4 2370860
    mrrudzin
    Poziom 39  
    Ocena: 580
    możnaby pomyśleć o modyfikacji (przemyśleć jak zachowa się przy podaniu 12V zasilania) Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany . Warto też poczytać Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany. W Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany pojawia się link do doc-a zawierającego schemat takiej przetwornicy (strona 8 :) )
  • #5 2371127
    beezer92
    Poziom 16  
    ok poczytam za momencik....

a jeszcze jedno. w obudowie urządzenia znajduje się transformator z wyjściem 12V prądu zmiennego więc może jest jakieś prostrze rozwiązanie np. podbicie napięcia dwukrotne do około 24V ? dalej wyprostowania diodami i do przekażnika? ....
  • #8 2371222
    serwis
    Poziom 37  
    Ocena: 268
    beezer92 napisał:
    mam problem taki jak w temacie. otórz mam przekażnik 24V który bedzie przełączał funkcje urządzenia wykonawczego lecz maxymalne napięcie stałe w urządzeniu to 12V - potrzebuję schemat najprostrzego układu który podbije napięcie do przynajmniej 20V tak aby przekażnik miał (dobry styk) -bo przy 12V też przełącza ale ten styk jest nie pewny.

za podpowiedzi z góry dziękuję.....

Podaj model (typ) tego przekaźnika- albo jeszcze lepiej jakąś fotkę.
    Może coś u siebie znajdę.
  • #10 2371286
    serwis
    Poziom 37  
    Ocena: 268
    Sprawdź, jaka jest rezystancja uzwojenia.
    Na 12V powinna zawierać się pomiędzy 200-300 Ω, natomiast na 24V pomiędzy 430- 1000 Ω.

MTd 12 w oznaczeniu nie traktuje o napięciu lecz o ilości styków ( lub przełączanych "trójek")
  • #12 2371304
    Jasiek690
    Moderator na urlopie...
    Ocena: 158
    A samochodowy przekaźnik by się nie nadawał. tego powinno być pełno możesz jakiś szrot odwiedzić.
  • #18 2371518
    dex
    Poziom 27  
    Ocena: 100
    Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany

Po zatym moze na diodach, najprosciej Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany

Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
    Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
  • #20 2371636
    dex
    Poziom 27  
    no pojemnosc zalezy od pradu obciązenia,sa tam na to wzory energia kondesatoera itd.. Sproboj ze 470uF
  • #22 2371667
    dex
    Poziom 27  
    ta zreszta to nie ma znaczenia, pojemnosc jest wazna, do tego pojemnosc zalezy od dopuszczalnych tętnień itd.Dodatkowo na samym wyjsciu mozna by dorzucic jeszce trzeci dla zmniejszenia tętnien .Daj 470 , obciąż przekażnikiem zmierz napięcie , jak za małe trzeba zwiększyć pojemność.
  • #24 2371829
    dex
    Poziom 27  
    obciąż uklad a zobaczysz ze spadnie, bez obciązenia napięcie bedzie większe , gdyz kondesatory sie laduja do szczytu sinusoidy [(12*1.41)-0.7]*2 i nie sa rozladowywane.
  • Pomocny post
    #26 2371857
    dex
    Poziom 27  
    to zmniejsz pojemnosc na 220u..47u , widocznie ma maly pobor pradu ten przekażnik
  • #28 2374399
    misuszatek12
    Poziom 13  
    Ocena: 4
    tesz kiedyśmiałem taki problem
    jak sie da rozebrać przekażnik to najlepiej i najprościej rozciągnąć mu trochę sprężynkę ewentualnie wymienić na dardziej podatną
    Działa 100% jaz jakieś dwa lata....
  • #29 2379643
    beezer92
    Poziom 16  
    misuszatek12 napisał:
    też kiedyśmiałem taki problem
    jak sie da rozebrać przekażnik to najlepiej i najprościej rozciągnąć mu trochę sprężynkę ewentualnie wymienić na dardziej podatną
    Działa 100% jaz jakieś dwa lata....

,........ nie mam pojęcia o co chodzi z tą sprężynką :|

ale jeśli chodzi o ten układ o którym mowa to wstawiłem dokładnie 2x47µ i teraz na wyjsciu jest dokładnie 24v :D

pozdrawiam
  • #30 2379727
    misuszatek12
    Poziom 13  
    Ocena: 4
    otóż każdy zwykły przekażnik składa sie z cewki elektromagnesu przez ktory płynie prąd -->jak płynie to przyciąga kotwicę czyli kawałek stali za pomocą którego poruszane są w dalszej kolejności styki przekaźnika.....
    gdy prąd przestaje płynąć kotwica jest przyciągana w położenie spoczynkowe właśnie dzięki sprężynce-->inaczej latała by od jednego stanu do drugiego nieźle mieszająć w użądzeniu w którym zastosowano przekaźnik.....
    w niektórych przekaźnikach da sie zdemontować pokrywkę i wtedy to wszystko widać gołym okiem, niestety nie wszystkie przekaźniki mają taką możliwość--nowoczesne są zalewane żywicą nie wiem poco ale są

skoro jednak sobie poradziłeś z problemem to dobrze
    pisze tylko żeby inni mwiedzieli że da sie tak ten problem czsem załatwić
    mój przekaźnik z starej centrali tel. na 48V działa tak na około 20V
    Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył zasilania przekaźnika 24V prądu stałego z dostępnego źródła 12V, co powodowało niepewne przełączanie styków. Rozwiązaniem okazało się zastosowanie prostego układu podwajacza napięcia (diodowo-kondensatorowego), wykorzystującego transformator 12V AC jako źródło napięcia zmiennego. Schemat podwajacza napięcia (2D+2C) pozwolił uzyskać stabilne napięcie około 24V DC, co zapewniło pewne działanie przekaźnika. Kondensatory elektrolityczne o pojemności około 47µF do 470µF były stosowane w zależności od obciążenia i tętnień napięcia. Pomiar napięcia z obciążeniem przekaźnikiem wykazał wartość około 24V, a przy większej pojemności kondensatorów napięcie mogło wzrosnąć do 32V, co wymagało zmniejszenia pojemności. Dyskutowano także o oznaczeniach przekaźnika MTd-12 firmy TeLFa, gdzie liczba 12 odnosi się do liczby styków (cztery tzw. "trójki"), a nie do napięcia cewki. Sprawdzono rezystancję uzwojenia cewki (około 880 Ω), co wskazywało na przekaźnik 24V. Alternatywnie rozważano zakup przekaźnika 12V lub modyfikację sprężynki w mechanizmie przekaźnika, jednak ostatecznie zastosowano podwajacz napięcia. Podano linki do schematów i opisów układów podwyższających napięcie (boost converter, diode voltage multiplier).
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA