Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

W jakim języku, czym się wspierać itp (jak stworzyc gre heh)

sexbik 11 Mar 2006 20:02 9512 59
  • #31
    Faust
    Level 17  
    Jeżeli warunek w if() jest spełniony to wykona się ten:
    echo "Nie możesz dzielicz przez 0";
    fragment kodu, a ten:
    $wynik=$_POST['liczba']/$_POST['liczba2']
    echo "wynik dzielenia to ".$wynik
    nie.
    A jeżeli warunek nie będzie spełniony to wykona się kod po else, czyli to:
    $wynik=$_POST['liczba']/$_POST['liczba2']
    echo "wynik dzielenia to ".$wynik
    a kod po ifie, ten w pierwszej klamerce się nie wykona.
  • #32
    kordan11
    Level 18  
    Code:
    if(warunek)
    
    {
    kod do wykonania jeżeli spełniony
    }
    else
    {
    kod do wykonania jeśli fałszywy
    }

    jest to najprostrza instrukcja warunkowa, jej bardziej rozbudowanym odpowiednikiem jest
    Code:
    if(warunek1)
    
    {
    kod do wynkonania jeśli warunek1 jest prawdziwy
    }
    elseif(warunek2)
    {
    kod do wynkonania jeśli warunek2 jest prawdziwy
    }
    ...
    else
    {
    kod do wykonania jeśli wszystkie warunki sa fałszywe
    }

    to jest bardziej robudowana wersja wykożystująca kilka warunków ale instrukcje wykonywane są tylko raz dla pierwszego spełnionego warunku
  • #33
    sexbik
    Level 13  
    A jak napisac zeby wyswietlal jak oba warunki są dobre?
  • #34
    Jaro15l_90r
    Level 13  
    Chyba tak:
    Code:
    If ($zmienna1== 2) and (zmienna2== 5) {
    
    Jakieś procedury
    }

    Nie jestem pewien co do tego, bo już dawno nie bawiłem się w PHP.
  • #36
    kordan11
    Level 18  
    Niewiem czy to co napisał Jaro15l_90r jest dobre ale dobre napewno jest to
    Code:

    If ($zmienna1== 2 and zmienna2==5)
    {
    kod
    }

    a ==2 dlatego że == jest operatorem porównania a = jest operatorem przypisania.
    == sprawdza tyko zawartość zmiennej i porównuje, a === sprawdza zawartosć i typ zmiennej przy porównaniu. Gdybyś zastosował = to zawsze zwróci TRUE.
  • #37
    sexbik
    Level 13  
    a jakby wyglodal kod do logowania sprawdzający zmuienne w bazie?
  • #38
    kordan11
    Level 18  
    zalezy jak chcesz się łączyć z bazą danych i jaką, czyma to być przez SQL dla np. MySQL czy przez ADODB.
    A skrytp jest dość długi do napisania jak bęe w domu to pośle Ci go tutaj albo na gg. Ale zrobienie skrytpu logowania porządnego to już troche wyższa szkoła jazdy jak na twoje umiejętności, polecam kurs MySQL z WebPackeT.NeT
  • #39
    Highway
    Level 12  
    sexbik, naprawdę proponuję spacer do najbliższej księgarni/biblioteki i nabycie jakiejkolwiek książki o programowaniu dla początkujących. Myślę że zaoszczędzisz sobie w ten sposób mnóóóóóóóstwa czasu na czekaniu na odpowiedzi na forum :).
    Profesjonalna gra (nie mówię o java na komórki) ma tak od ćwierć miliona linii kodu w górę, więc jest się o co pytać :)

    pozdrowienia
    Highway

    P.S. Przykłady moich gier znajdziesz na www.idreams.pl
  • #40
    sexbik
    Level 13  
    no chyba będzie trzeba, ale kasiorki nie ma na książki :D
  • #41
    Artas
    Level 19  
    Dla początkujących polecam programy takie jak Game Maker lub darmowy program do grafiki 3D Blender. :)
  • #42
    sexbik
    Level 13  
    a idź chłopie, ja już zmieniłem temat na programowanie gier (www online) a ty mi wyskakujesz z programami dla dzieci :D

    pozdrawiam
  • #44
    kordan11
    Level 18  
    ja posiadam w wersji elektronicznej "biblia php", ale nie polecam jest dość ciężkim jezykiem napisana jak dla początkujących. Mam też "php i mysql bible" ale po angielsku i jest to to samo co "php i mysql biblia" z tego co przegladałem ksiażka jest nawet, ale niepoznałem jej dogłebnie gdyż mam ją od wczoraj. Mam też kilka innych pozycji po angielsku, wsumie prawie 40mb
  • #45
    Artas
    Level 19  
    sexbik wrote:
    a idź chłopie, ja już zmieniłem temat na programowanie gier (www online) a ty mi wyskakujesz z programami dla dzieci :D

    pozdrawiam


    Jeśli sadzisz, że np. program do grafiki Blender jest dla dzieci to naprawdę nie komentuję. Poza tym twój nick mówi sam za siebie. Game Maker to może rzeczywiście dla dzieci, ale nie program do grafiki 3D w dodatku darmowy. Założę się, że nie umiałbyś w nim zrobić podstawowych operacji, nie wspominając o programowaniu. To jest idealne rozwiązanie dla początkujących, których na tym forum nie brakuje, ale nie tylko! Poza tym w Blenderze też można programować! Hmmmm nawet pisząc gry w C++ i tak musisz mieć obiekty…, w czym je zrobisz jak nie w programie do modelowania grafiki 3D. A skoro takowy program posiada wbudowany silnik i to całkiem niezły to, czemu nie skorzystać? Zamiast pisać, że musisz kupić książki mógłbyś zacząć coś robić. Pracując nad grą nie wystarczy umieć tylko programować. Musisz też znać się na grafice i na wielu innych rzeczach. Chyba, że zadowoli cię napisanie gry w stylu Pong albo Tetris, bo takie się robiło dawno temu. Pozdrawiam i jeśli cię uraziłem to sory.
  • #46
    sexbik
    Level 13  
    Artas wrote:
    sexbik wrote:
    a idź chłopie, ja już zmieniłem temat na programowanie gier (www online) a ty mi wyskakujesz z programami dla dzieci :D

    pozdrawiam


    Jeśli sadzisz, że np. program do grafiki Blender jest dla dzieci to naprawdę nie komentuję. Poza tym twój nick mówi sam za siebie. Game Maker to może rzeczywiście dla dzieci, ale nie program do grafiki 3D w dodatku darmowy. Założę się, że nie umiałbyś w nim zrobić podstawowych operacji, nie wspominając o programowaniu. To jest idealne rozwiązanie dla początkujących, których na tym forum nie brakuje, ale nie tylko! Poza tym w Blenderze też można programować! Hmmmm nawet pisząc gry w C++ i tak musisz mieć obiekty…, w czym je zrobisz jak nie w programie do modelowania grafiki 3D. A skoro takowy program posiada wbudowany silnik i to całkiem niezły to, czemu nie skorzystać? Zamiast pisać, że musisz kupić książki mógłbyś zacząć coś robić. Pracując nad grą nie wystarczy umieć tylko programować. Musisz też znać się na grafice i na wielu innych rzeczach. Chyba, że zadowoli cię napisanie gry w stylu Pong albo Tetris, bo takie się robiło dawno temu. Pozdrawiam i jeśli cię uraziłem to sory.


    Nie wiem co masz do mojego nicka ale niech ci będzie.

    Gadamy już dawno o grach w php i mysql no a ty wyskakujesz ni z gruszki niz z pietruszki mi o 3d no ale tyz zrozumia.

    edezwe sie do konrada11 moze cos podrzuci tego eboka.

    pozdro i sory jak kogos urazilem

    ps. konrad11 nie ma cie coś :/
  • #47
    Artas
    Level 19  
    Spoko nie ma o co się kłucić. Trochę sie wkurzyłem i to wszystko. Sory, że odbiegłem od tematu.
  • #49
    sexbik
    Level 13  
    no ciekawa książka i nawet cena nie wygórowana...

    hmm może i by sie skusić :/
  • #50
    Highway
    Level 12  
    Chłopaki, tak na marginesie: jest praca w Gliwicach dla koderów gier. Możliwe zatrudnienie na pełny etat. Praca w full pro firmie Infinite Dreams z Gliwic :)
    Zainteresowanych zapraszam z CV i LM na office(malpa)idreams.pl.
    Więcej o nas: www.idreams.pl

    pozdrowienia
    Highway
  • #51
    NewToN20
    Level 11  
    Witam wszystkich, no sama perspektywa pracy jako kodera gier jest bardzo kuszaca. Ale mógł byś przynajmniej takie podstawowe wymagania wymienic, np. studia, cz cos takiego, no chyba, że nie ma takowych wymagań w co wątpie :)
    A może jakas oferta kodzenia przez internet :D bo jeszcze dwa latka studiów mi zostało :/ Pozdrawiam !!
  • #52
    Highway
    Level 12  
    Wymagania są trzy:

    1) Praca jest na miejscu, w firmie w Gliwicach.
    2) Trzeba znać w stopniu bardzo dobrym C++ i podstawowe algorytmy.
    3) Trzeba znać angielski (przynajmniej dobrze rozumieć to, co jest napisane w dokumentacji).
    O sprawach oczywistych, jak obsługa kompa czy poruszanie się po inecie nie muszę chyba pisać :)

    Więcej wymagań w tym momencie nie przychodzi mi do głowy.

    pozdrowienia
    Marcin
  • #53
    kreda1
    Level 11  
    Wracajac do ksizaek o PHP - zdecydowanie polecam Biblie - PHP nauczylem sie wlasnie z niej:) (tylko z wersji 4.0)
  • #54
    sexbik
    Level 13  
    Witam serdecznie. Mineło 10 miesięcy od zapoczątkowania przezemnie tego tematu. Jeszcze 10 mies. temu zadawałem głupie pytania typu "Co to else i if" a teraz pisze, skomplikowane skrypty (i gre z poziomu www już dawno skonczyłem i sprzedałem).

    Wracam do tego tematu z ciekawości jaki to kiedyś byłem cienki ;)

    Pozdrawiam wszystkich (ps. wyuczyłem się sam bez żadnych książek)

    ps. kordan11 wielkie dzienki za pomoc ;)
  • #55
    Wicko
    Level 11  
    Ty przynajmniej wiesz jak się nauczyłeś PHP, ja nie mam pojęcia, a aktualnie programuję w C# oraz gry (m. in. na Xboksa 360) w XNA (;
  • #56
    sexbik
    Level 13  
    ;) Ale człowiek z czasdem nabiera doświadczenia i wiedzy. Jak przejżałem tą rozmowe to sie za głowe chyciłem jak takie głupie pytanie moge zadawać i zrozumiałem ludzi co nie mieli do mnie cierpliwości :)

    Wicko coś tam już zaprogramował?
  • #57
    ::::::Kornel:::::
    Level 13  
    Uwaga! zadaje pwenie kretyńskie pytanie:
    Do jakiego programu wprowadzamy kod c++ żeby potem coś z niego powstało.
  • #58
    kordan11
    Level 18  
    kompilator np: borland c++ builder
    dev-c++
    visual c++
    visual studio
  • #59
    sexbik
    Level 13  
    kordan11 TY ŻYJESZ JESZCZE?? o.O kupa lat ty mój pomocniku ;)

    ::::::Kornel::::: dziwne te pytanie. Poradze ci lepiej zacznik od html/php/mysql a potem bież się za np. C+ czy Delphi.
  • #60
    kordan11
    Level 18  
    Programowanie lepiej zacząć od prostych języków w środowiskach graficznych typu VB (Visual Basic) VC++ (Visual C++) lub Borland C++ Builder, wtedy odrazu widać efekty, a żeby napisac jakiś prosty program nietrzeba za dużo umieć i to motywuje do dalszej nauki, powoli rozbudowujesz pragram, a jak już uznasz że znasz dobrze język to możesz zacząć uczyć się następnego, prawda jest taka, że jak się zna jeden język i wie sie o co chodzi w programowaniu to następne języki to niejest problem, tylko trzeba składnie przyswoić (chodzi o języki typu VB, C++, C, PHP, Java, JS, Delphi, Pascal itp)
    PS: SEXBIK: żyje i mam sie dobrze tylko mało czasu