Witam!
Dzisiaj przedstawiam wam mój pierwszy projekt kolumnowy a mianowicie paczkę do gitary basowej na Eminence Gamma 15" + Tonsil GDWT 12-19/150 .
Nie jest to moja pierwsza zabawa w DIY ale w kolumnach tak, jak również mój pierwszy projekt jaki tutaj pokazuje
WSTĘP
Pomysł na taką kolumne narodził sie wraz z potrzebą - w mojej kapeli bassman gra na eltronie 100 + orginalna kolumna do tego eltrona i pierdzi to niemiłosiernie. Był to listopad 2005. Po przeczytaniu wielu postów na tym forum zdecydowałem sie że pójde w koszty i zrobie raz a porządnie - zdecydowałem się na eminence Gamma 15". Głośnik został zakupiony i zaczeło sie projektowanie + zbieranie kasy (jak ma sie 17 lat to o nią troche trudno
. W miedzy czasie "usunąłem się" ze składu zespołu, dlatego też do projektu został dołączony Tonsil. Połączenie tych głośników było już tu wykorzystywane do typowych kolumn estradowych, takze moja kolumna staję sie odrazu kolumna do nagłaśniania bibek
ZWROTNICA
typowa 2 drożna :
na wysokotonowca - 18dB/Oct przy 4000 Hz tłumienie ~ 3dB - żarówka halogenowa 24V 20W, rezystory metalizowane 10 Watowe- 2Ω i 15Ω, kondy Jantzen Audio - 3,3 uF i 10 uF, cewka 0,24mH drut 1,2mm
na niskotonowca - 6dB/Oct przy 4000Hz z korektorem impendancji - cewka 0,32 mH drut 1,4 mm; kond Jantzen Audio 33uF rezystor metalizowany 10 Wat 8 Ohm
BUDOWA, STROJENIE, CIEKAWOSTKI
Kolumna ma ~105 l - wymiary zewnętrzne 70 x 70 x 35 cm Zbudowana z płyt OSB-3 2,2 cm wkręty co 5 cm, wszystko klejone vikolem, obite skajem
Strojona do 50 Hz 2 bass reflexami o fi 9,5 cm i długości 8cm
Dosyć myśle ciekawym jest tu możliwość włączania i wyłączania zwrotnicy na basowca, widać to na zdjęciu "8 - tył - podłączenie" - wyłączona gdy gramy na gitarce basowej, włączona gdy kolumna nagłaśnia imprezę. Oczywiście mozna tez włączyc i wyłaczyć driver.
Całość ma te 300W/8Ω
Wzmocnienia wewnętrzne to tzw. konstrukcja kratownicowa, można to zobaczyć na zdjęciu "3-schemat wzmocnień wewn.
Zastosowałem takze kółka do lepszego transportu, pozatym paczki basowe zazwyczaj takie mają
. Oczywiście rączek do tragania nie mogło zabraknąć.
Narożniki metalowe kupione w dexonie.
ODSŁUCH
Nie ma to co udeżenie basu na klacie
miodzio... narazie słuchałem to na 100 watowym wzmacniaczu i było gites będę budował 200 Watowy head do git. basowej, zobaczymy
Moze jest i mała dziura koło tych 3000 Hz, ale mi osobiści enie przeszkadza.
Bas szybki (wkońcu ma te 9ms Group Delay przy strojeniu
, lecz nie zejdzie ten głosnik nisko - wkońcu to mid bass
Wysokie nie natarczywe, na podobnej głosności jak bass
KOSZTY
Auć... xD, Części zamawiane w: www.allegro.pl www.dexon.pl www.polink.com.pl , Leroy Merlin, Obi
-Eminence Gamma 15" - 350 zł
-Tonsil GDWT 12-19/150 - 90 zł
-Części na zwrotnice - 80 zł
-Płyty OSB-3 22mm - 100zł
-Skaj - 45 zł
-Bass reflex - 56 zł (jakiś specjalny, lepszy przepływ powietrza)
- Terminal (wszytko razem)- 30 zł
- Narożniki - 20 zł
-Kółka - 120 zł
- Rączki - 30 zł
- Wkręty, kleje, inne - 100 zł
RAZEM ~ 1030 zł
Nie żałowałem pieniędzy, powiem szczerze brałem najlepsze elementy jakie mieli. Myśle że mógłbym sie wyrobić w tych 750 zł.
Czekam także na siatke na przód, jak przyjedzie dam zdjęcie
Proszę o opinie
Dzisiaj przedstawiam wam mój pierwszy projekt kolumnowy a mianowicie paczkę do gitary basowej na Eminence Gamma 15" + Tonsil GDWT 12-19/150 .

Nie jest to moja pierwsza zabawa w DIY ale w kolumnach tak, jak również mój pierwszy projekt jaki tutaj pokazuje

WSTĘP
Pomysł na taką kolumne narodził sie wraz z potrzebą - w mojej kapeli bassman gra na eltronie 100 + orginalna kolumna do tego eltrona i pierdzi to niemiłosiernie. Był to listopad 2005. Po przeczytaniu wielu postów na tym forum zdecydowałem sie że pójde w koszty i zrobie raz a porządnie - zdecydowałem się na eminence Gamma 15". Głośnik został zakupiony i zaczeło sie projektowanie + zbieranie kasy (jak ma sie 17 lat to o nią troche trudno

ZWROTNICA
typowa 2 drożna :
na wysokotonowca - 18dB/Oct przy 4000 Hz tłumienie ~ 3dB - żarówka halogenowa 24V 20W, rezystory metalizowane 10 Watowe- 2Ω i 15Ω, kondy Jantzen Audio - 3,3 uF i 10 uF, cewka 0,24mH drut 1,2mm
na niskotonowca - 6dB/Oct przy 4000Hz z korektorem impendancji - cewka 0,32 mH drut 1,4 mm; kond Jantzen Audio 33uF rezystor metalizowany 10 Wat 8 Ohm
BUDOWA, STROJENIE, CIEKAWOSTKI
Kolumna ma ~105 l - wymiary zewnętrzne 70 x 70 x 35 cm Zbudowana z płyt OSB-3 2,2 cm wkręty co 5 cm, wszystko klejone vikolem, obite skajem
Strojona do 50 Hz 2 bass reflexami o fi 9,5 cm i długości 8cm
Dosyć myśle ciekawym jest tu możliwość włączania i wyłączania zwrotnicy na basowca, widać to na zdjęciu "8 - tył - podłączenie" - wyłączona gdy gramy na gitarce basowej, włączona gdy kolumna nagłaśnia imprezę. Oczywiście mozna tez włączyc i wyłaczyć driver.
Całość ma te 300W/8Ω
Wzmocnienia wewnętrzne to tzw. konstrukcja kratownicowa, można to zobaczyć na zdjęciu "3-schemat wzmocnień wewn.
Zastosowałem takze kółka do lepszego transportu, pozatym paczki basowe zazwyczaj takie mają

Narożniki metalowe kupione w dexonie.
ODSŁUCH
Nie ma to co udeżenie basu na klacie

miodzio... narazie słuchałem to na 100 watowym wzmacniaczu i było gites będę budował 200 Watowy head do git. basowej, zobaczymy

Moze jest i mała dziura koło tych 3000 Hz, ale mi osobiści enie przeszkadza.
Bas szybki (wkońcu ma te 9ms Group Delay przy strojeniu

Wysokie nie natarczywe, na podobnej głosności jak bass
KOSZTY
Auć... xD, Części zamawiane w: www.allegro.pl www.dexon.pl www.polink.com.pl , Leroy Merlin, Obi
-Eminence Gamma 15" - 350 zł
-Tonsil GDWT 12-19/150 - 90 zł
-Części na zwrotnice - 80 zł
-Płyty OSB-3 22mm - 100zł
-Skaj - 45 zł
-Bass reflex - 56 zł (jakiś specjalny, lepszy przepływ powietrza)
- Terminal (wszytko razem)- 30 zł
- Narożniki - 20 zł
-Kółka - 120 zł
- Rączki - 30 zł
- Wkręty, kleje, inne - 100 zł
RAZEM ~ 1030 zł
Nie żałowałem pieniędzy, powiem szczerze brałem najlepsze elementy jakie mieli. Myśle że mógłbym sie wyrobić w tych 750 zł.
Czekam także na siatke na przód, jak przyjedzie dam zdjęcie
Proszę o opinie
Cool? Ranking DIY