Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Kolumna do gitary basowej - Eminence Gamma 15" + Tonsil

jakobi 04 Mar 2006 19:22 8327 12
Altium Designer Computer Controls
  • Witam!
    Dzisiaj przedstawiam wam mój pierwszy projekt kolumnowy a mianowicie paczkę do gitary basowej na Eminence Gamma 15" + Tonsil GDWT 12-19/150 . Kolumna do gitary basowej - Eminence Gamma 15" + Tonsil
    Nie jest to moja pierwsza zabawa w DIY ale w kolumnach tak, jak również mój pierwszy projekt jaki tutaj pokazuje ;)

WSTĘP
    Pomysł na taką kolumne narodził sie wraz z potrzebą - w mojej kapeli bassman gra na eltronie 100 + orginalna kolumna do tego eltrona i pierdzi to niemiłosiernie. Był to listopad 2005. Po przeczytaniu wielu postów na tym forum zdecydowałem sie że pójde w koszty i zrobie raz a porządnie - zdecydowałem się na eminence Gamma 15". Głośnik został zakupiony i zaczeło sie projektowanie + zbieranie kasy (jak ma sie 17 lat to o nią troche trudno ;). W miedzy czasie "usunąłem się" ze składu zespołu, dlatego też do projektu został dołączony Tonsil. Połączenie tych głośników było już tu wykorzystywane do typowych kolumn estradowych, takze moja kolumna staję sie odrazu kolumna do nagłaśniania bibek ;)

ZWROTNICA
    typowa 2 drożna :
    na wysokotonowca - 18dB/Oct przy 4000 Hz tłumienie ~ 3dB - żarówka halogenowa 24V 20W, rezystory metalizowane 10 Watowe- 2Ω i 15Ω, kondy Jantzen Audio - 3,3 uF i 10 uF, cewka 0,24mH drut 1,2mm

na niskotonowca - 6dB/Oct przy 4000Hz z korektorem impendancji - cewka 0,32 mH drut 1,4 mm; kond Jantzen Audio 33uF rezystor metalizowany 10 Wat 8 Ohm

BUDOWA, STROJENIE, CIEKAWOSTKI
    Kolumna ma ~105 l - wymiary zewnętrzne 70 x 70 x 35 cm Zbudowana z płyt OSB-3 2,2 cm wkręty co 5 cm, wszystko klejone vikolem, obite skajem
    Strojona do 50 Hz 2 bass reflexami o fi 9,5 cm i długości 8cm
    Dosyć myśle ciekawym jest tu możliwość włączania i wyłączania zwrotnicy na basowca, widać to na zdjęciu "8 - tył - podłączenie" - wyłączona gdy gramy na gitarce basowej, włączona gdy kolumna nagłaśnia imprezę. Oczywiście mozna tez włączyc i wyłaczyć driver.
    Całość ma te 300W/8Ω
    Wzmocnienia wewnętrzne to tzw. konstrukcja kratownicowa, można to zobaczyć na zdjęciu "3-schemat wzmocnień wewn.
    Zastosowałem takze kółka do lepszego transportu, pozatym paczki basowe zazwyczaj takie mają ;). Oczywiście rączek do tragania nie mogło zabraknąć.
    Narożniki metalowe kupione w dexonie.

ODSŁUCH
    Nie ma to co udeżenie basu na klacie ;)
    miodzio... narazie słuchałem to na 100 watowym wzmacniaczu i było gites będę budował 200 Watowy head do git. basowej, zobaczymy :)
    Moze jest i mała dziura koło tych 3000 Hz, ale mi osobiści enie przeszkadza.
    Bas szybki (wkońcu ma te 9ms Group Delay przy strojeniu ;), lecz nie zejdzie ten głosnik nisko - wkońcu to mid bass ;)
    Wysokie nie natarczywe, na podobnej głosności jak bass

KOSZTY
    Auć... xD, Części zamawiane w: www.allegro.pl www.dexon.pl www.polink.com.pl , Leroy Merlin, Obi
    -Eminence Gamma 15" - 350 zł
    -Tonsil GDWT 12-19/150 - 90 zł
    -Części na zwrotnice - 80 zł
    -Płyty OSB-3 22mm - 100zł
    -Skaj - 45 zł
    -Bass reflex - 56 zł (jakiś specjalny, lepszy przepływ powietrza)
    - Terminal (wszytko razem)- 30 zł
    - Narożniki - 20 zł
    -Kółka - 120 zł
    - Rączki - 30 zł
    - Wkręty, kleje, inne - 100 zł

RAZEM ~ 1030 zł

Nie żałowałem pieniędzy, powiem szczerze brałem najlepsze elementy jakie mieli. Myśle że mógłbym sie wyrobić w tych 750 zł.

Czekam także na siatke na przód, jak przyjedzie dam zdjęcie

Proszę o opinie

Cool? Ranking DIY
    About Author
    jakobi
    Level 12  
    jakobi wrote 27 posts with rating 1, helped 2 times. Been with us since 2004 year.
  • Altium Designer Computer Controls
    chaka
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Wszystko pieknie ALE
    1. Slabo postarals sie przy oklejaniu dermą.
    2. Kolumna nie ma 300W bo gwizdek odleci przy 200.
    3. (uwaga moze bole) Przeplaciles o kilka dobrych flaszek..
    -Płyty OSB-3 22mm - 100zł baaardzo drogo. Przy tych wzmocnieniach smialo wystarczylaby 18mm i bylaby lzejsza.
    -Skaj - 45 zł identyczny w lublinie kosztuje 13zl za mb z beli chyba 1,3.
    -bas reflex - 56 zł (jakiś specjalny, lepszy przepływ powietrza) Poprostu no comment.
    - Terminal (wszytko razem)- 30 zł daloby rade taniej ale powiedzmy ze niewiele.
    - Narożniki - 20 zł j.w.
    -Kółka - 120 zł :O chyba maja alufelgi i niskoprofilowe opony:p
    - Rączki - 30 zł tu musze przyznac ze niedrogo.
    - Wkręty, kleje, inne - 100 zł na pierdoly zasze sporo kasy leci ale tez ciut przuduzo.
    jakobi
    Level 12  
    chaka wrote:
    Wszystko pieknie ALE
    1. Slabo postarals sie przy oklejaniu dermą.
    2. Kolumna nie ma 300W bo gwizdek odleci przy 200.
    3. (uwaga moze bole) Przeplaciles o kilka dobrych flaszek..
    -Płyty OSB-3 22mm - 100zł baaardzo drogo. Przy tych wzmocnieniach smialo wystarczylaby 18mm i bylaby lzejsza.
    -Skaj - 45 zł identyczny w lublinie kosztuje 13zl za mb z beli chyba 1,3.
    -bas reflex - 56 zł (jakiś specjalny, lepszy przepływ powietrza) po prostu no comment.
    - Terminal (wszytko razem)- 30 zł daloby rade taniej ale powiedzmy ze niewiele.
    - Narożniki - 20 zł j.w.
    -Kółka - 120 zł :O chyba maja alufelgi i niskoprofilowe opony:p
    - Rączki - 30 zł tu musze przyznac ze niedrogo.
    - Wkręty, kleje, inne - 100 zł na pierdoly zasze sporo kasy leci ale tez ciut przuduzo.

1. - moja pierwsza konstrukcja zgodze się z tym, ale myśle ze wiele sie nauczyłem i kolejne konstrukcje będą coraz lepsze.
    2. - dobrze wiedzieć ;)
    3. - Wiem, i moja wątroba mi za to dziekuje ;)
    - Płyty - Najtaniej jakie znalazłem w Toruniu. a szukałem...
    - skaj - A u ruskich bym kupił za 5 zł.. w toruniu było za 15 zł za metr i tyle ;P
    - bass reflex - się wie xD ale musze powiedziec że o wiele ładniej wyglada od nacinanego ;)
    - terminal - w groszach nie operujmy ;P
    - narożniki - dexon akurat To ma tanie
    - kółka - nie poporstu łożyskowane z hamulcem na koło i również na oś, pożadne aluminiowe. - co plastikowe kółka od foteli miałem wstawiać? :)
    Zródło - OBI - w necie jakieś tam specjalne do kolumn monacora tez kosztują 30 zł sztuka
    - wkręty i duperele - oj idzie, idzie.......

W środe będzie próba generalna - koncert zespołu kumpla i pozyczam im to.
    Raflles
    Level 13  
    Hello !!!!
    Może głupie pytanie, ale skoro to kolumna basowa to po kiego grzyba ci gwizdek w tej kolumnie ???? Skoro do basu 1kHz to już i tak za dużo ??

Pozdrawiam !!
  • Altium Designer Computer Controls
    smoker
    Level 18  
    Uuuuu... Widać ze kolega Jezus nei uważał na zajęciach z fizyki :D. sam gram na basie i znam się na zagadnieniu, zawsze musisz liczyć pasmo przenoszenia dla harmonicznych, które przecież odpowiadają za barwę dźwięku. Przy paśmie do 1Khz bas byłby bardzo "mulisty" i nic dobrego by z tego nie wyszło. A paczka zacna, aczkolwiek do basu lepiej by pasował jakiś Eminence Legend z racji lepszego przystosowania do gitarki, a zapewne nie zaszkodzilo by to nagłasnianiu bibek. :) Też zbieram fundusze, bede kombinował jakąś paczkę dla siebie, ale ostatnio mi sie troszkę odechciało, bo w kanciapie mojego zespołu stoi Fender 4x12" na Eminenceach :D:D:D na którym gram :D
    ROŚ
    Level 15  
    6 wam. Paczka ma chyba trochę wiecej niż 105 l. Może wcisnąłeś odwrotnie i miało być 150 litrów ( Przy takich wymiarach) co do kosztów to faktycznie drogo. Konstrukcja bardzo solidna ale mało mobilna ( a tak powinno być) no chyba że w zespole masz kilku "miśków" :) pozatym to ocena 5-/6
    Acha - napisz ile waży to cudo
    jakobi
    Level 12  
    105 litrów - przednia ścianka jest wpuszczona 3 cm, po odjęciu grubości ścianek w środku mamy 65 x 65 x 27.6 cm czyli 115 litrów - jako że dosyć duzo zajmują wzmocnienia wewnętrzne itd itp mamy koło 105 litrów.
    Na tych kółkach można jeździć w tą i nazad, bardzo łądnie się nia "kieruje", zatrzasniemy hamulce i juz jest stabilna.

Waga : 38 Kg - cieżkie do tragania, nie powiem.
    demanufacture
    Level 17  
    odkopie stary temat...

kurde tyle to wazy moj piec LDMa. czy spora ta paka to nie wiem... moja wlasnie robiona ma wymiary 64x69x47 i to jest wlasnie 150 litrow. dorgo zes zaplacil za to wszystko

za plyty zaplacilem 55zl razem z docieciem
    okleina typu "koc" powinna wyniesc ok 30zl ale wyszla taniej bo kupowalem gdwt (Tonsil 9/80/5F) od razu z nia
    bassreflexy maja miec ok 2cm dlugosci wiec poprostu wycialem dziury w obudowie.

ALE KOLKA TO STRACH POPROSTU!!! ja zamierzam walnac zwykle podstawki za kilka zlotych. te kola to chyba od Land Rovera...

pozdrawiam.
    dj_von_nodzaj
    Level 12  
    napisze szczeze niewydal bym takich pieniedzy na taka konstrukcje chcial bym zobaczyc jak to sie zachowa przy piecu 250W sin i co sie stanie z tym gwizdkiem
    Pozdrawiam
    wow
    Level 27  
    Jak na pierwszą konstrukcje to super! Troche obicie budzi zastrzeżenia ale jest ok! 4/6 (Co to w tle "JAMASZKA" VIRAGO 535?
    turek120
    Level 12  
    Całkiem fajna konstrukcja ... tylko to obicie, ale ogólnie mi się podoba :) Ocena: 4/5 Pozdrawiam.
    joy_pl
    VIP Meritorious for electroda.pl
    a ja powiem coś o tych kółkach, większość rzeczy do sprzętu też kupuje w Toruniu i.... w obi kółka są naprawdę drogie jakieś najprostrze średniej wielkości obrotowe kosztują ok. 20zł/szt. (wiem bo szukałem ale znalazłem z odzysku).
    jakobi
    Level 12  
    Odpowiadając na wszystkie daaawne topici.
    Otóż troszkę się pozmieniało

- w międzyczasie dorwałem na allegro taką samą kolumne (tylko ***owo wykonaną, jak sie okazało - wszędzie powietrze wydmuchuje, 0 szczelności, niedługo naprawie - trochę wkrętów i butaprenu, lepszy driver (pewnie też tonsil) i po sprawie).
    do kolumny był gratis wzmachol vermonki 1020.
    i ten zestawik za BAGATELA 350 zł. czyli po cenie gammy - bo tam siedzi też gamma ;). Czyli za 2 kolumienki + mały wzmacniaczyk (tak akurat pod bas) 1350 zł. Myślę że nawet tanio.

-w tej kolumnie są właśnie kółka takie taaanie za powiedzmy 5 zł. i o ile moja pchnięta leci jeszcze przez 5 metrów o tyle ta się zaraz zatrzymuje i ciężko się ją pcha. Na allegro pojawiły się ostatnio dobre kółka, ale bez hamulców po 15 zł - radze brać, tanio.

- na ten brzydko oklejony skaj jest jeszcze rada - opalić go (się skurczy). Tylko nigdy nie mam czasu to zrobić.

- nie dziwcie się że tak drogo wyszły płyty - zróbcie takie wzmocnienia wewnętrzne :). Zrozumiecie.

- przy piecu 250 sin to odleci. Ale przy piecu 250 Wat nie podłaczasz zazwyczaj 1 kolumny tylko 1 *15" + 4 * 10". I wtedy nie odleci. Nie wiem na jakim 15" głośniku byś musiał zbudować kolumne DO BASU nie do Sub-basu, by twa gitara jeszcze brzmiała a nie bulgotała.

- w tle jest jamaszka virago 535 ;)

- małe zdjęcie porównawcze kolumny za 1000 a kolumny za 350 zł ;) A, w tej 2 bass-reflexy sa na tyłach, w sumie nie głupie rozwiązanie.