Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Budowa i zasada działania żarówki energooszczędnej

janekw 04 Mar 2006 20:53 28114 5
    janekw
    Level 13  
    Czym ona właściwie jest? - świetlówką w specjalnym wykonaniu? co znajduje się w środku, może ktoś miał okazję rozebrać taką żarówkę na czynniki pierwsze?
    Zaputuję, bo zmajstrowałem przetwornicę 12V DC/230V AC 50Hz i zasilam dwie takie żarówki energooszczędne z akumulatora samochodowego do oświetlenia garażu - nie ma tam sieci 230V.
    Zastanawiam się nad możliwością zasilenia takiej żarówki z przetwornicy impulsowej (na rdzeniu z zasilacza ATX - konstrukcja jest tańsza niż dość drogie trafo toroidalne 50Hz, coś podobnego do przetwornicy do wzmacniaczy samochodowych) i tu pytanie - czy taka żarówka będzie działać przy zasilaniu większą częstotliwością? na przykład 20kHz - 50kHz i 230V AC?
    Jest pewne, bo sprawdzone przezemnie, ze żarówka doskonale znosi zasilanie "prostokątem AC" 230V,
    Jeżeli działa "normalnie" przy zasilaniu prostokątem 50Hz, to czy zadziała przy zasilaniu prostokątem 20kHz?
    Jeśli nie, to czy zadziała przy zasilaniu prądem stałym, - myślę o wyprostowaniu "prostokąta 20kHz"?
    Szkoda mi popsuć sprawną żarówkę, a swą wiedzę wolę jednak opierać na doznaniach empirycznych...
    P@WEŁ
    Level 20  
    Z tego co się orientuję, to świetlówki energooszczędne pracują na prąd stały. Pracę przy prądzie przemiennym umożliwia im wbudowany mostek prostowniczy. Sieć zasilająca po wyprostowaniu daje napięcie 230V*(pierwiastek z 2)=325V, na takie napięcie one produkowane. Jeżeli po wyprostowaniu napięcia z Twojej przetwornicy będziesz miał nie więcej niż 325V, to nic im nie grozi :)
    Nie wiem tylko czy diody wewnątrz świetlówek będą poprawnie pracować w dość dużej jak na zwykłe diody prostownicze częstotliwości. Chodzi mi o zjawisko czasu odzyskiwania zdolności zaporowych dla tych diod. Rozumiem, że skoro zbudowałeś przetwornicę, to potrafisz oszacować tę kwestię...
    Pozdrawiam
    janekw
    Level 13  
    ciepło, ciepło...
    o to mi chodzi, zatem żarówki mają wewnątrz przetwornicę?, znaczy że mają na wejściu mostek, czyli można spróbować zasilić je prądem stałym, przetwornica 20kHz, mostek, kondensatorek, i żaróweczka !!!
    i wszystko to jest malutkie,
    A może by przebudować taką przetwornicę "z wnętrza żarówki" na zasilanie z 12V DC, czy to jest jakoś rozbieralne?
    Może by zbydować przetwornicę dedykowaną dla samego "elementu świecącego" z takiej żarówki, z pominięcim wewnętrznej przetwornicy?
    Ktoś widział co jest w środku?

Dodano po 39 [minuty]:

K3048 definitywnie rozwiązał mój problem, jutro buduję przetwornicę na trafie z ATX,
    Teraz zaczynam się zastanawiać co jest bardziej sprawne, świetlówka kompaktowa czy klasyczna?
    Wie Ktoś jak to się ma w praktyce?
    Sądząc po postach które przeczytałem za wskazaniem K3048, generalnie ludkowie stosują prztwornice z kompaktówek do zasilania klasycznych świetlówek, czyli jednak klasyczne?
    I jeszcze jedna kwestia - co da więcej światła/będzie bardziej sprawne 2*20W czy 1*40W? (myślę o klasycznych świetlówkach)?
    wojtek60
    Level 22  
    pokretna logika..jaki sens jest przetwornice zasilac z przetwornicy..
    z jednej strony pytasz o sprawnosc a z drugiej chcesz juz budowac niesprawne urzadzenie...jesli chcesz naprawde czegos sie dowiedziec a nie tylko dywagowac to przejzyj schematy swietlowek kompaktowych...
    jesli zajzysz do tematu ,,moja swietlowka'' to znajdziesz tam gotowe rozwiazania....
    wydaje mi sie ze latwo zrezygnowales z zasobow elektrody na rzecz latwizny ,,szukaj''to super wynalazek!zapewniam...