Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Europejski lider sprzedaży techniki i elektroniki.
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

VCR Sony SLV-436EE brak odbioru stacji przez wew. tuner

MarekGiżycko 04 Mar 2006 21:10 1275 4
  • #1 04 Mar 2006 21:10
    MarekGiżycko
    Poziom 9  

    Witam!
    Tak jak w temacie, problem polega na braku odbioru stacji przez wewnętrzny tuner magnetowidu Sony SLV-436EE.
    A teraz szczegóły:
    Sygnał z kasety (obraz i dźwięk) przez wyjście AV i przewód antenowy jest w porządku.
    Sygnał z anteny przez magnetowid dociera do TV.
    Podczas (próby) strojenia stacji w magnetowidzie, pojawia się na ekranie TV menu i obraz (tło) niebieskie. Niestety nie wyszukuje żadnych stacji, brak jakiegokolwiek śnieżenia, mrówek czy pasów na ekranie, cały czas obraz jest niebieski z menu. Niestety ktoś wcześniej zaglądał już do magnetowidu, ponieważ na jednej części (mniejszej) tunera (tak jak w przypadku głowicy w TV) brak ekranów, ślady lutowania na obudowie tunera. Zauważyłem również, że obudowa tunera po włączeniu magnetowidu do sieci jest ciepła.
    Prosiłby o pomoc w lokalizowaniu usterki. Poszukuję również schematu do tego modelu.

    Pozdrawiam
    Marek

    0 4
  • #2 04 Mar 2006 22:40
    maniuś
    Poziom 12  

    Witam
    Poszukaj na elektrodzie w bazie schematów jest tam model 416, może jest trochę podobny?
    Proponuje poszukać usterki w strojeniu tunera, niebieskie tło przez cały czas strojenia może świadczyć o braku przestrajania głowicy.
    Pozdrawiam

    0
  • #3 06 Mar 2006 08:58
    MarekGiżycko
    Poziom 9  

    Witam!
    Przepraszam że tak późno odpisuję, ponieważ do sieci mam dostęp tylko przez modem analogowy.
    Dziękuję serdecznie, znalazłem dwa schematy, jeden do modelu SLV-426EE i SLV416EE, powinny być podobne do mojego modelu. Jeżeli chodzi o mój tuner, sygnał antenowy podłączałem z kablówki, w którym mam 3 podstawowe kanały, podejrzewałem że tuner posiada ograniczone pasmo. Sprawdziłem również na antenie pokojowej, (nadajnik TV mam w odległości 10km tak więc nie powinno być problemu z dotarciem sygnału do anteny), niestety efekt jest ten sam - brak strojenia.
    Jeżeli chodzi o przestrojenie magnetowidu, niestety nigdy nie przestrajałem TV, czy VCR, przestrajałem tylko UKF w odbiornikach radiowych, poprzez wymianę cewek i kondensatorów i regulację filtrami. Czy w moim przypadku przestrojenie magnetowidu, polegałoby na wstawieniu fonii? Czy brak przestrojenia fonii ma związek z brakiem wizji? Jaką "płytkę" należałoby wstawić?
    Pozdrawiam
    Marek

    0
  • Pomocny post
    #4 06 Mar 2006 16:26
    maniuś
    Poziom 12  

    Witam
    Nie chodziło mi o przestrajanie magnetowidu, tylko o strojenie samego tunera ( wyszukiwanie stacji ). Podczas strojenia stacji powinno zmieniać się napięcie na głowicy w zakresie 0-30 V o ile ten tuner jest strojony warikapem ( może być strojony przez magistralę, ale nie pamiętam jak jest w tym modelu). Pozdrawiam

    0
  • #5 20 Mar 2006 09:46
    MarekGiżycko
    Poziom 9  

    Dziękuję za pomoc. Usterka usunięta. Dokładnie było to zwarcie w tunerze, przy punkcie lutowniczym tunera do płyty głównej.

    Pozdrawiam i temat zamykam

    Marek

    0
TME logo Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
TME Logo