czesc poczeba mi schemat generatora o przebiegu pi³okszta³tnym !!! prosze o pomoc semert sie koñczy a tu cza oddac projekt. bede go robic w Micro-Cap Evaluation 7
hmm z tego co wiem to ¼le pod³aczony uk³ad multiwibratora dzia³a³ tak ze generowa³ pi³e... niech no sprawdze..
zacytuje fragment mojego sprawozdania z generatora na 7400 znajduj±cego siê w dziale pracownia elektryczna:
Ciekaw± sprawa w wymienionym generatorze, i¿ jego parametry wyj¶ciowe sygna³u prostok±tnego s± marne, natomiast dodaj±c wyj¶cie uk³adu na jednym z kondensatorów otrzymujemy sygna³ pi³okszta³tny o dobrych parametrach - jest to wynikiem pracy kondensatorów. Widzimy wówczas krzyw± rozladowania kondensatora, która dochodz±c do górnej granicy powoduje przej¶cie uk³adu w stan przeciwny.
Przebudowa multiwibratora
Uk³ad zachowuje siê jak w opisie powy¿ej gdy zewrzemy rezystor R1. Gdy natomiast chcemy, by nasz uk³ad przesta³ generowaæ sygna³y wystarczy zewrzeæ na chwile prze³±cznik Q. Ponowne zwarcie prze³±cznika P powoduje przej¶cie uk³adu do stanu pierwotnego jaki zaobserwowaæ mo¿emy zaraz po w³±czeniu uk³adu- generuje sygna³ pi³okszta³tny o czêstotliwo¶ci równej generatorowi prostok±tnemu opartego na tym samym uk³adzie.
Troche b³êdów tam znalaz³em w nim ale to tylko takie tam b³ahostki...
troche gafa bo ten generator jest na bramkach logicznych ale ze zwyk³ymi tranzystorami te¿ siê da tak pewnie zrobiæ -
www.tremolo.pl schematy wzmacniaczy, artyku³y, serwisówki efektów gitarowych - wejd¼ zanim bêdê musia³ zrezygnowaæ z op³acania hostingu
mo¿na takie co¶ zbudowaæ w oparciu o tranzystor jednoz³aczowy, wogule jest wiele metod, bo to praktycznie zobrazowanie krzywej roz³adowania kondensatora.