Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

MATIZ - wymiana filtru paliwa. Gdzie znajdę ten filtr?

tadziu47 05 Mar 2006 12:13 14875 5
    tadziu47
    Level 22  
    Witam !
    W rodzinie poproszono mnie , abym w aucie MATIZ , jak trochę będzie cieplej wymienił filtr paliwa . Wstępnie już patrzyłem w komorę silnika , ale nie rzucił mi się on w oczy .[ ? ]
    Gdzie on się znajduje w komorze silnika ? W moim garażu nie mam kanały i nie wiem czy do niego dojdę .[ ? ]
    Proszę Kolegów o jakieś porady .
    Pozdrawiam !
    tiki100
    Level 11  
    prawy tył pojazdu pod auto się trzeba schylić jest na złączkach ciężko sie go zdejmuje jak ktoś nie ma wprawy to będzie kloł
    OPRNIK
    Level 12  
    WITAM ja mam tico niejestem pewien ale mysle ze filtr paliwa znajduje sie kolo zbiornika paliwa[tak jest w tico] jesli jest tam gdzie mysle to bez kanalu ciezko go bedzie wymienic mam nadzieje ze Ci to cos pomorze pozdrawiam
  • Helpful post
    komornik
    Level 15  
    Filtr paliwa znajduje się przy zbiorniku paliwa. Przy wymianie trzeba zlikwidować ciśnienie w instalacji paliwowej. Podnieść poduszkę tylnego siedzenia, rozłączyć złącze instalacji elektrycznej pompy, i uruchomić silnik. Po zgaśnięciu silnika uruchomić na kilka sekund rozrusznik i rozłączyć przewody paliwowe pompy. Patrząc od tyłu samochodu filtr znajduje się na prawej ściance zbiornika paliwa... Trzeba odkręcić śrubę i wyjąć filtr z obejmy. Przy montażu nowego zwróć uwagę na kierunek przepływu oznaczony na filtrze.

Jak zdejmiesz koło to powinieneś go zobaczyć...
    tadziu47
    Level 22  
    Witam !
    Z korzystałem z porady Kolegi " komornik " .
    Temat uważam za zakończony , do zamknięcia .
    Pozdrawiam ! :D
    daniel i olek
    Level 12  
    kolo tylnego koła,orginał ma przewód masowy bo jest aluminiowy,a zamiennik z filtrona nie ma masy ,bo jest z plastiku