Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Opel Vectra A 2.0 Pomarańczowa kontrolka

songol 06 Mar 2006 02:21 19334 23
    songol
    Level 15  
    Witam mamproblem nie wiem co jest być może to wina zasilania. Problem polega na tym iż samochód zachowuje się dziwinie mianowicie nie chce czasami wchodzić na obrotu muli się po prostu po dodaniu gazu. Od czasu do czasu zapala się pomarańczowa kontrolka rysunek jakiś i po środku piorunek nie wiem co ona oznacza jeżeli wie ktos co ona oznacza niech napisze. potrafi się zapalić w trasie i po przygazowaniu zginie.
    przemek 4x4
    Level 15  
    Jest to kontrolka informująca o błędzie silnika. Odczytaj bład. W prawym górnym rogu komory silnika jest złącze diagnostyczne połącz np. spinaczem biurowym A i B. Nastepnie włącz zapłon i obserwuj kontrolke. Kontrolka bedzie migać (raz przerwa szybko dwa razy) oznacza 12 i tak 3 razy nastepnie wymiga ci błąd. Sprawdz go i napisz to ci podam co oznacza.
    Jeszcze napisz czy masz założony LPG.
    songol
    Level 15  
    Nie mam załozonej instalacji gazowej, A i jeszcze jedno silnik na gazie jałowym czyli bez naciśnięcia pedału gazu nawolnych obrotach nie pracuje równo mianowicie szarpie nim
    arek876
    Level 12  
    Sprawdź na komputerze pracę silnika. Jeśli nie kody usterek to prawdopodobnie poleciał elektroniczny układ sterujący silnikiem (są bardzo kiepskie w vectrze A bo made in singapore). Wymiana tego jakieś 150zl. Przez to zapłon jest nierowny i silnik źle pracuje, nie polecam jeżdżenia z tym. Miałem to samo przy niskich obrotach nawet gasł ale na wyższych kontrolka gasła i konieczna była wymiana tego komputerka (znajduje się on po prawej stronie "przy nogach pasażera".
    User removed account
    User removed account  
    przemek 4x4
    Level 15  
    Wiesz elektrit widocznie niekture ople były produkowane w Singaporze.
    User removed account
    User removed account  
    songol
    Level 15  
    Nie wiem jaki jest układ zasilania, gdzie to mogę sprawdzić? Silnik jest 2.0i. Auto jest sprowadzone z niemczech wiem jeszcze tylko że silniczek krokowy jest firmy Bosh

Dodano po 1 [godziny] 7 [minuty]:

własnie zczytałem kody błędów ale przy zgaszonym silniku kody wyświtliły się następujące 13 i 31. Zczytać kody przy zapalonym silniku czy nadal będa występowały?
    przemek 4x4
    Level 15  
    13 to brak sygnału z sondy lambda.
    Sprawdz czy sonda jest podłączona i czy nie wyrwał sie któryś przewód. Sonda jest wkręcona w wydech przed katalizatorem ma 3 przewody 1 czrny i 2 białe. Najprościej podłącz miernik do czarnego zapal silnik i obserwuj czy zmiena się napięcie powinno wynosić od 0V do 1V. Jeżeli napięcie się nie zmienia masz sondę do wymiany.
    A tan drugi bład to czujnik indukcyjny ale tym się nie przejmuj na zapalonym silniku się nie wyświetli.
    Wtyczkę od sondy masz za zbiorniczkiem od płynu chłodzącego.
    User removed account
    User removed account  
    przemek 4x4
    Level 15  
    Ja też mam taki somochód i po zamontowaniu LPG z Mini Lambda (niestety jeszcze się wtedy nie znałem) gazownik nie podłączył mi emulacji. Napoczątku mu to nie przeszkadzało ale po 2 miesiącach miał na benzynie takie objawy jak kolega opisuje.
    User removed account
    User removed account  
    songol
    Level 15  
    A czy problem z sondą lambda również nie zniknie po odpaleniu silnika?? Czytałem gdzieś że sonda pracuje po nagrzaniu się. Czy to prawda? Co mam w pierwszej kolejności teraz zrobić?

Dodano po 6 [minuty]:

Mogę jeszcze bardziej opisać problem z szarpaniem na wolnych obrotach. szarpie w taki sposób jak by co jakiś czas na ułamek sekundy brakowało zapłonu. Znowu martwi mnie fakt brak mocy jak dodam gazu to silnik poprostu się muli tak jak by go zalewało z nadmiaru paliwa w czasie jazdy zmuli się tak jak by pracował na dwa lub trzy gary a po pewnym czasie mulenia załapie i chodzi normalnie odczuwalne to jest jak by się włączyło turbo. Co muszę sprawdzić w pierwszej kolejności. Kody sprawdziłem przy zgaszonym silniku może sprawdzić przy zapalonym w czasie szarpania????

Dodano po 14 [minuty]:

Chciałem dodać jeszcze jedno pytanie czy praca silniczka krokowego powinna być słyszalna? takie głośne stukanie?
    przemek 4x4
    Level 15  
    To stukanie to wtryski. Silnik tak chodzi ponieważ ma złą dawkę paliwa. Ja miałem to samo silnik jakby się zalewał dodało się gazu a on nic zdławił się i dopiero po chwili zaczynał ciągnąć a jak dymił. Jak masz miernik to sprawdz czy zmienia się napięcie na sondzie, odłącz wtyczke i podłącz miernik pod mase i czarny przewód. Tak jak już ci pisałem.
    songol
    Level 15  
    No właśnie czasami dymił jak głupi ale niezwracałem na to uwagi bo myślałem że poprostu para cieplna bo na zewnątrz jest zimno, Jak silnik jest zimny i włączone jest automatyczne ssanie to problem z muleniem znika i szarpanie na wolnych obrotach jest zaczne mniejsze, wczraj to zauważyłem jak jechałem w nocy od dzewczyny. Tak więc teraz biorę się za miernik i idę sprawdzić napięcie na sondzie.
    przemek 4x4
    Level 15  
    Sprawdziłeś tą sondę?
    szprytek2
    Level 12  
    odkiedy sonde sprawdza się na rozłączonej wtyczce? a 0,5V z sterownika na sprzeżenie zwrotne sondy
    songol
    Level 15  
    Więc tak zrobiłem jak pisałeś odłączyłem wtyczkę od sondy, przy zapalonym silniku, czyli kabel czarny i dwa białe i sprawdziłem jaki jest proąd między masą a czarnym kablem który idzie do sondy i miernik pokazywał cały czas 0,35V

Dodano po 5 [godziny] 17 [minuty]:

No właśnie przecież jak odłączyłem wtyczkę to sprawdziłem napięcie jakie jest podawane na sondę. Więc jak mam sprawdzić czy sonda jest dobra i czy to jest wina sondy????
    songol
    Level 15  
    sprawdzić napięcie między czarnym kablem a masą przy podłacoznej sondzie??
    przemek 4x4
    Level 15  
    0,35V wskazuje na ubogą mieszankę i komputer ją wzbogaca dlatego silnik tak chodzi. Przy takich objawach jak ma
    twój silnik sonda powinna wskazywać ok. 0.9V. Sprawdz na podpiętej i napisz .
    songol
    Level 15  
    sprawdziłem i na podpiętej sądzie pokazuje miernik stałe napięcie 0,1V nic się nie zmienia. W razię pewności sprawdzę jeszcze raz
    songol
    Level 15  
    Problem został rozwiązany. Usterka polegała na tym iz była pęknięta rura gumowa łącząca przepływomież z przepustnicą powietrza, silnik dostawał lewego powietrza a przepływomież podawał złe odczyty i to wszystko sie wiązało i w rezultacie silnik nie pracował jak należy i sonda pokazywała również złe odczyty. Wszystko to wina gumowej rury. Dziekuje wszystkim za pomoc.