Na 14 stronie tego wątku użytkownik toncek zaprezentował oscylogramy, na drugim masz sygnał TX, przypuszczam, że mierzony wzgledem masy, przy 5V/działke masz 3 działki wiec pp wyjdzie jak drut 30, a jezeli jeszcze masz wątpliwosci to zareczam, ze widze to osobiscie podczas budowy kazdej sondy
Przepraszam.
Sfrustrowany już trochę byłem.
Poświęciłem kilka wieczorów tylko na generator - na układ z dwoma tranzystorami i nic.
Pół doktoratu już na nim zrobiłem.
Jak na obrazku powyżej otrzymywałem (nasycone) -+5V i nic więcej - tylko max. zasilanie.
Ale dzisiaj podwyższyłem zasilanie do +-10V - i co.
Wykres się nie zmienił, dalej +-5V??
Czyli nie zasilanie ogranicza układ. I nie układ stanowi problem. Tylko co?
.................
Przełączyłem dzielnik na sondzie oscyloskopu na dzielenie 10X
i otrzymałem charakterystykę jak poniżej.
Przy dzielniku x10 i 1V na działkę, przy pierwotnym zasilaniu +-5V
Na tranzystorach byłoby zbyt proste, pomiar napiecia niezrównowazenia rób na wyjsciu wzm, oryginalnie 6pin 741, akceptowalne napiecie to ponizej 400mV bez rezystora 1k na odbiorczej. Wprawdzie widziałem sondy co miały 1V z rezystorem i pracowały, ale trzymaj sie tej pierwszej wersji
Uzyskałem 300mVpp po wzmacniaczu bez rezystora.
I to na tranzystorach BC547 (sparowanych, hfe 230).
Miałem w zapasie sparowane BF-y (hfe 90), ale spróbowałem na BC i się udało.
Jeszcze nie wiem czy to coś poprawiło.
Zakładałem, że będzie większa czułość.
Jak działa to chyba tak zostawię.
Układ już działa Pierwsze próby zrobiłem. Pika ładnie.
Teraz trzeba "dopieścić" elektronikę.
Ale jak od razu zaczęło działać to tu niestety, chyba raczej nie ma wiele do zabawy
Może komuś się przyda:
Cewka kompensacyjna (to co umieściłem wcześniej) była ciut za mała .
Wyszło 14,5 zw. + parę centymetrów na kompensacje.
Więc trzeba nawijać 14 zw. i dodatkowo zostawić 1-1,5 na kompensację.
Kondensatory, mi wyszło w praktyce:
- 102,6nF na odbiorczej
- i 103,0 na nadawczej.
Można dobrać odpowiednie i zrobić na jednym kondensatorze.
W tym przypadku lepsze bedą tranzystory o mniejszym wzmocnieniu , czułosc odbiorcza i tak ograniczasz równoległym rezystorem 1k, zbyt czuły układ nie pozwoli na prawidłowa prace, wróce jeszcze do czestotliwosci, pamietam ze testowałem podobna sondę ale miałem problem z dyskryminacja bo równe czestotliwosci nie gwarantowały własciwego przesunięcia fazowego dopiero jak zrobiłem odstep chyba ze 200Hz jakos to zaczeło działac ale i tak było inaczej niz przy standardowej czestotliwosci 4950/5200 , moze jednak sie myle dlatego poprosze o info jak to działa w terenie
Na moje oko i ograniczoną wiedze w tym zakresie wydaje mi się, że dyskreminacja działa ok.
Sprawdziłem na metalach i odcina żelazo (nawet duże elementy) a pokazuje srebro.
Dobrze, zdecydowanie wygląda to na wykresach.
Takiego przesunięcia bym się spodziewał.
Problem jest z balansem gruntu. To w praktyce nie działa.
Na tą chwilę zastanawiam się jak to jest robione z punktu widzenia samych wykresów. Czy charakterystyka jest przesuwana w fazie (tak jak dyskryminacja) czy zawężana w celu krótszego otwierania kluczy. Nie wiem.
Na razie nie zmieniałem elementów bo nie wiem co powinienem uzyskać.
A tak na chybił trafił to bez sensu.
Tu jest krótki filmik, tak na szybko, jak to wygląda:
https://youtu.be/KFz1i9tbT9Y Przy dyskryminacji charakterystyka wejściowa jest przesunięta do góry.
Ma dodaną składową stałą, tak jest w praktyce.
Przy wypoziomowaniu charakterystyk, pokrywałyby się one (przesunięcia fazy) w 100%.
Docelowo zamierzam umieścić więcej materiału ale teraz tylko te dwa zagadnienia, gdzie "Grunt" najprawdopodobniej nie dział.
Wydaje mi się, że już wiem w czym jest problem.
Wszystko jest dobrze. No prawie wszystko.
Obydwa "moduły" działają idealnie. Kluczowanie działa idealnie. Końcówka też idealnie.
Ale praktycznie balans gruntu nie działa, co więcej dyskryminacja działa.
Błąd popełniłem na samym początku Niewiedza..... człowiek się uszy. Wreszcie o to chodziło.
Problem jest z cewką!!!
Tak wyglądają charakterystyki sygnału wejściowego i wyjściowego.
Mierzone na wyjściu generatora i wyjściu wzmacniacza uA741.
To przesunięcie fazowe (na wejściu) jest raczej niepotrzebne
Na szczęście dopasowanie faz sygnału nie było trudne.
Nie wymagało to odklejenia żadnej z cewek.
Niestety napięcia niedopasowania trochę wzrosło (sygnał zielony ok 550Vpp) ale jeszcze nad nim popracuje.
No i charakterystyki przesunięcia fazowego (na tle generatora) zaczęły mieć sens.
Pierwsza część to dyskryminacja drugi urywek to BG.
Jeszcze trzeba zwiększyć BG bo przesunięcie jest minimalne i praktycznie nadal nie działa.
W mojej sondzie 4950/5200 przesunięcie miedzy syg. gen. a wyjsciem z przedwzmacniacza 741 wynosi około 90st. BG przesuwa sie ledwie o kilka st. wazne aby tak dobrac rezystor w sprzezeniu BG(u mnie 10M) aby wycinało ferryt w połowie skali potencjometru
Posiedziałem dzisiaj znowu trochę i wygenerowałem tylko pytanie.
Czy ostatecznie sygnału na wejściu i wyjściu sondy powinny być w fazie czy w przeciw-fazie?
Pytam ponieważ przebiegi na oscylogramach z forum exploracja dotyczące BG są w fazie a ja uzyskuje przesunięte o 180o.
Tam jest opis że faza jest przesunięta o 180o ale na BG czy dyskryminacji.
Zmyliło mnie to, że jeden zestaw wzmacniaczy jest odwracający a drugi nie.
A ostatecznie, realizują takie samo zadanie. Natomiast wszystko jest OK.
W dolnym zestawie "dyskryminacji" pomimo tego, że jest niekonsekwencja w logice układu, dzięki temu, że układ obraca +-180o, nie ma to znaczenia.
A tak z innej beczki, kwestia kabla. Czytałem na forum exploracja m.in. Twoje posty. Ale trochę lat minęło od tych opisów.
Czy mógłbyś polecić jakiś dostępny na rynku kabel czy dalej lepiej je przygotować we własnym zakresie?
Znalazłem jedynie coś w sklepie TME ale nie do końca to o co chodzi.
Zewnętrzna powłoka sciagnieta jest z firmowego kabla od przetworników tensometrycznych instalowanych pod pomostami wagowymi, jest to odzysk ale jakość wysmienita, osłonka jest bardzo elastyczna w kazdej temperaturze
Ale również pobawiłem się ustawieniami i uzyskałem w sumie praktycznie zadowalający wynik.
Natomiast trochę mnie zaskoczyły więc stąd moje pytanie.
Czy tak to powinno działać?
- BG położenie skrajne (włączony) - Dyskryminacja (ustawienie skrajne np. lewe) - wycina ferryt, daje sygnał od srebra i aluminium, wycina żelazo i miedź - czyli OK
- BG położenie skrajne (włączony) - Dyskryminacja (ustawienie skrajne np. prawe) - wycina ferryt, daje sygnał od żelaza, miedzi, wycina srebro, aluminium - czyli OK
- BG położenie skrajne (wyłączony) - Dyskryminacja (ustawienie skrajne po tej samej stronie co BG) - daje sygnał od wszystkiego - to ciekawe ale w praktyce da się wykorzystać
i najciekawszy przypadek - BG położenie skrajne (wyłączony) - Dyskryminacja (ustawienie skrajne drugie, przeciwległa strona do BG) - daje sygnał jedynie od ołowiu - wycina wszystko inne - czyli przepuszcza w bardzo wąskim obszarze w środku zakresu przesunięć fazowych - i to ustawienie mnie niepokoi.
Zaczne od tego ze Dyskryminacja powinna działac odwrotnie czyli zgodnie ze wskazówkami zegara i tak na 0 widzi wszystko jak PI, ze wzrostem w prawo odrzuca coraz to wieksze zelazo i praktycznie przy 4-5 nie powinna widziec sporych kombinerek reszte czyli wszystkie kolorki jak najbardziej, jednak nie wolno przesadzic, bo zaraz zginie złoto (testuje obrączką) gnie zaraz za połową skali jest to objaw normalny sprawdzony na firmowych wykrywaczach. Do konca skali powinien widziec miedz, mosiądz, srebro, bywały przypadki ze przepadała miedz wtedy trzeba było korygowac odstep miedzy nadawcza i odbiorcza. Przy BG ustawionym na max a dyskryminacji na 4-5, faktycznie przepada aluminium, dlatego praktyczne ustawienie dla wykrywacza w moich warunkach to BG miedzy 5-8 Dys. 4-5, Czułosc na 8(skala do 10). Dla BG ponizej 5 wykrywacz reaguje na grunt na typowych polach, w piaszczystym lesie daje sie ustawic BG nawet na 3
Na wstępie podziękuję za projekt płytki.
Dotychczas nie wiedziałem, że robię na Twoim projekcie.
Dziękuję.
A odnośnie samego projektu...
Zaczyna to wszystko całkiem przyjemnie hulać.
Uzyskałem taki efekt (nie mam jeszcze wyskalowanych potencjometrów, więc na razie orientacyjnie).
Dyskryminacja - żelazo wycina przy ok. 3; przy 5 (połowa skali) wycina miedź (laminat 5-7cm2), przy ok 7 wycina złoto (czerwone), srebro (2 zł II RP), ołów, aluminium zostaje do końca.
BG - przy 10 wycina ferryt (wielkości ok 50gr i gr. 2-3mm) nawet jak przesuwa się bezpośrednio przy cewce. Pręt ferrytowy 100x10mm przy odległości mniejszej niż ok 7-10cm się przebija. Ale taki ferryt daje bardzo silny sygnał (co widać na oscyloskopie) więc może się przebijać amplitudą sygnału a nie przesunięciem fazy. Ustawiłem tak aby mały ferryt pojawiał się przy ok 5 (na skali) jeśli jest w bezpośrednim sąsiedztwie sondy. Na "0" widać ferryt na większej odległości.
Co do miedzi - że ginie, to po zastanowieniu mi odpowiada. Może to niestandardowo ale taka sytuacja daje większe możliwości.
Złoto gdzie odcina - w sumie to zastanowiło mnie to co napisałeś, tym bardziej w kontekście miedzi.
Ponieważ często w złocie może być więcej miedzi niż samego złota.
Znalazłem taki obrazek.
Ze "złotem" to najprawdopodobniej może być bardzo różnie.
Najbardziej zaskakujące zostawiłem na koniec. Nie wycina aluminium. Nie wiem dla czego. Wcześniej wycinało. Być może płytko wchodzi BG.
Natomiast tak zostawię. Zobaczę jak będzie się sprawowało w terenie.
Do tego ferryt nie przykrywa innych metali nawet aluminium. Czyli sam ferryt wycina a ferryt z kostką (1x1x1,5cm) aluminium widzi.
Przy analizie dyskryminacji zwróć uwagę na ogromny wpływ kształtu obiektu a nie tylko rodzaju metalu na wskazania wykrywacza. Porównaj np. cienką blaszkę stalową ze stalową kulką albo folię aluminiową z aluminiową kostką.
Powodzenia
W ostatnich dniach trochę odpuściłem działania związane z DY i BG.
Po prostu wynik jaki uzyskałem jest dla mnie satysfakcjonujący.
W przyszłości trzeba się będzie do niego przyzwyczaić, nauczyć się korzystać.
Jako ciekawostka sprawdziłem np. tytan elementy radzieckiej produkcji.
U Ciebie widzę góry w tle więc dodam, że chodzi śruby lodowe irbis-y.
Ponieważ są radzieckie (małą literą) najprawdopodobniej w tym tytanie jest dużo tytanu można założyć, że 100%. U mnie go odcina gdzieś przy 6. Między miedzią a złotem. Już odległość między miedzią a czerwonym złotem była niewielka. Ale tytan się zmieścił i można ustawić, że wyraźnie łapie tytan a nie łapie miedzi. Następnie można odciąć tytan i zostawić złoto.
Inna ciekawostka - znalazłem monetę którą odcina gdzieś przy 9 (dla mnie to nowość).
Myślałem, że ma ona "trochę" srebra. I inne metale przysłaniają to srebro przy dużej dyskryminacji. Wygląda trochę jak "lekko" srebrna.
Po sprawdzeniu w internecie okazało się ze srebra nie ma tam nic.
A jest to 1 rubel okolicznościowy na 100 rocznicę urodzin lenina
Ostatnie deszczowe wieczory poświęciłem na poprawę zasięgu bo był taki sobie.
A przede wszystkim była duża różnica miedzy standardową pracą a pracą z modułem All.
Przy teście z 1 gr. uzyskiwałem odległość ok 21-22cm (moduł podstawowy).
Po zmianach, przy stabilnym sygnale uzyskałem odległości:
- dla All - 27,28 cm dla 1 gr i ok. 31 dla 1 zł.
natomiast dla podstawowego modułu 25,26 dla 1 gr i 29,30 dla 1 zł.
Można żyłować układ bardziej ale wówczas staje się niestabilny.
Występują krótkotrwałe wzbudzenia "zgrzytanie".
No i to co się uzyska na wejściu trzeba zbić na czułości.
Więc przy mojej takiej sobie sondzie to max. dla stabilnej pracy - pokojowej.
Zamierzam teraz gdzieś poza domem skompensować cewkę i pomału zamykać układ.
Więc teraz będzie więcej zajęć praktycznych niż elektroniki.
A tak to wygląda na tą chwilę.
Dużo elementów ekranowanych, równoległe do płytki masy, na potencjometrach ekranowane kable, dublowane piny na masę i zasilaniu na wtyczce i to nie wszystko...
Podziwiam, wkład pracy niesamowity, ale to samo uzyskuje bez zbednego ekranowania czegokolwiek ze standardową sondą 4950/5200 i tutaj mam pytanie , co to jest ta pionowa płytka na tylnej sciance, bo w mojej wersji jest tylko ta jedna najwieksza
Jest to moduł "All-metal / PinPoint" tak się nazywa na schemacie.
Czyli na schemacie te trzy górne wzmacniacze sterowane z pierwszego (górnego) klucza.
Widze jeszcze na głownej płytce taki czerwony MKT pewnie 4u7, proponuje zjechac do wartosci 1u. Skoro pionowa płytka to allmetal to w takim razie ta mniejsza obok głownej to?
Jeśli chodzi o to coś po prawej stronie to nie jest to płytka. Są to potencjometry (5 szt) zamontowane na takim cienkim plexy (tak aby zmieścić te blaszki zabezpieczające przed obrotem potencjometru) i bezpośrednio pod potencjometrami jest cienka blacha miedziana, w celu ekranowania potencjometrów.
Te błękitne kable to masa (czarnego nie było w sklepie). Po prawej od góry to punkt wspólny masy do ekranowania potencjometrów.
Płytki są dwie główna i do allmetal (mała). Płytki są mocowane też na plexy. Dzięki temu śruby nie przechodzą na druga stronę obudowy.
Co do kondensatora. Wstępnie miałem 2x2,2u. Potem zmieniałem bardzo odważnie, m.in. miałem 1u, mniejsze ale i 3x2,2u. Ostatecznie zostawiłem 2,2u. Trudno powiedzieć jak jest lepiej. Za duży być nie powinien ponieważ stała czasowa będzie długa, można stracić czułość . Ale przy zbyt małym sygnał jest krótki.
ps.
Ponieważ, w przyszłym tygodniu będę poza domem. Nawiasem mówiąc będę w Twoich stronach. Więc przepraszam ale raczej będę się odzywał rzadziej.
Jak bedziesz to zapraszam do czwartku siedze w domu. Duza pojemnosc na wyjsciu komparatora powoduje ze wykrywacz jest"wolny" trzeba bardzo powoli przemiatac zeby nic nie uciekło, to tak z praktyki