logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HP Photosmart 7450 - zatrzymuje wydruk, niszczy kartki, zacięcie podajnika?

moorfeusz 06 Mar 2006 23:20 1889 8
REKLAMA
  • #1 2383727
    moorfeusz
    Poziom 10  
    Witam, mam nastepujacy problem z drukarka HP Photosmart 7450, gdy chce cos drukowac to pobiera kartke i nagle sie zatrzymuje (gdy kartka juz wciagnieta) i dalej nic nie drukuje. Natomiast jesli dam na drukowanie ale nie dam odrazu papieru do podajnika ale dopiero po komunikacie "brak papieru" to wtedy drukuje normalnie :/. Niekiedy pojawial sie komunikat ale tresci dokladnie nie pamietam bylo cos z zacieciem podajnika czy cos w tym stylu, dodatkowo jesli juz drukuje w taki sposob jak napisalem to kartki wychodza poniszczone z gory jakby cos je rozdzieralo :/ Czy moze ktos mi pomoc? Jesli tak to wielkie dzieki :)

Moderowany przez kosmita:

Zmienilem temat
    Wpis dokonany w dniu: 2006-03-07 o godzinie: 12:07

• REKLAMA
  • #2 2385008
    TomaszS84
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    Może to być wina czujnika który jest umieszczony na karetce bo on rozpoznaje wielkość oraz gramature papieru.
    A z tym pobieraniem to może być wina rolek pobierających.
  • REKLAMA
  • #3 2385319
    moorfeusz
    Poziom 10  
    To w takim razie co moge z tym zrobic?
  • REKLAMA
  • #4 2386587
    TomaszS84
    Poziom 13  
    Szczerze mówiąc nie pamiętam dokładnie tego modelu drukarki, ale jeśli styłu jest duplex to go wyciągnij i tam będą rolki należy je przeczyścić najlepiej spirytusem.
    Druga opcja jeśli nie ma duplexu to trzeba rozkręcić drukarkę aby dojść do rolki pobierającej.
    Możesz napisać konkretnie w którym miejscu zatrzymuje (zacina) kartkę ?
  • #5 2412272
    moorfeusz
    Poziom 10  
    Tak jak pisalem jesli daje na drukuj i kartke odrazu pobiera i w momencie gdy juz ma zaczac drukowac to kicha zacina sie (kartka jest juz wciagnieta do drukarki). Natomiast jesli daje na drukowanie ale na poczatek nie zaladuje papieru ale dopiero w momencie jak wyskoczy ze brak papieru to wowczas drukuje normalnie i tak trezba by robic za kazdym razem zeby drukowala.
  • #6 2412865
    TomaszS84
    Poziom 13  
    Spróbuj przeczyścic enkoder z lewej strony (okrągły) który jest odpowiedzialny za "rolki"oraz podłużny odpowiedzialny za położenie karetki.
  • REKLAMA
  • #7 2517946
    hubiwit
    Poziom 25  
    Ocena: 262
    Witam
    Mam taki sam problem - drukarka wciąga papier za szybko, przez co dostaje się pod głowice jeszcze w trakcie czyszczenia i wyskakuje błąd. Powoduje to rolka, która zaciąga papier - dotyka cały czas papieru, zamiast podnieść się go góry.
    Nic z tym nie robiłem - drukarkę mam na gwarancji.
  • #8 2519337
    Piccollo
    Poziom 14  
    Ocena: 12
    Jeśli drukarke masz na gwarancji-to nic nie kombinuj bo ją stracisz.Wg mnie za opisywany wyżej problem może być odpowiedzilny(ale wcale nie musi) bądz zanieczyszczony okrągły enkoder(przezroczyste kółko z kreskami znajdujące sie zazwyczaj po lewej stronie),bądz tez zanieczyszczony czujnik,który te kreski zczytuje.
    To by tłumaczyło dlaczego drukarka drukuje dopiero po komunikacie "brak papieru".Po prostu po tym komunikacie enkoder znajduje sie w innej pozycji(tej niezanieczyszczonej) i może kontynuować drukowanie.Ale to tylko teoria.
    Pozdrawiam
  • #9 2978757
    hubiwit
    Poziom 25  
    Ocena: 262
    Zdecydowałem się na serwis, wszystkim dziękuje za pomoc, temat zamykam
    Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Drukarka HP Photosmart 7450 pobiera kartkę papieru i zatrzymuje się tuż przed rozpoczęciem drukowania, co powoduje zacięcie i uszkodzenie papieru. Problem ustępuje, gdy papier zostanie załadowany dopiero po pojawieniu się komunikatu "brak papieru". Możliwe przyczyny to zabrudzenie lub uszkodzenie rolek pobierających papier oraz czujnika lub enkodera odpowiedzialnego za wykrywanie pozycji karetki i papieru. Zalecane jest oczyszczenie rolek, enkodera (okrągłe przezroczyste kółko z kreskami) oraz czujników, zwłaszcza po lewej stronie mechanizmu. W przypadku modeli z duplexem należy wyjąć moduł duplex i wyczyścić rolki spirytusem. Jeśli drukarka jest na gwarancji, lepiej nie podejmować samodzielnych napraw, aby jej nie utracić. Ostatecznie problem został skierowany do serwisu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA