Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

citroen zx - duze zuzycie paliwa

romek1983 08 Mar 2006 07:43 1622 5
    romek1983
    Level 11  
    Witam! Podczas przegladu technicznego auta analizator spalin wykazal HC rosnace do 340... pracownik stacji w tym momencie przerazony odlaczyl czujnik wiec nie wiem do ilu by to doszlo... CO wykazywalo (nie jestem pewien) 0,15 pozniej spadalo do 0,12 innych wynikow nie zdazylem zapamietac. Samochod duzo palio ok. 11 l. w trasie, a powinien kolo 7,5-8l. W miescie nie sprawdzalem bo moglbym sie zalamac... chce sie dowiedziec co jest przyczyna tego stanu. Moje podejrzenie pada na sonde lambda... co powinienem sprawdzic w pierwszej kolejnosci?? powinienem juz jechac do serwisu i sprawdzic sklad mieszanki?? co sugerujecie?
    Slawek J
    Level 30  
    Dobrze myslisz wiec zacznij od sondy lambda bo ona w pierwszej kolejnosci jest odpowiedzialna za podwyzszone zuzycie paliwa.
    Pozdrawiam.
    tomekb
    Level 26  
    a jak nie sonda to czujnik wody zwalony
    mozdzmar
    Level 17  
    Równie dobrze może to być wina termostatu.
    romek1983
    Level 11  
    w czasie rozpoczęcia alalizy temp. plynu chlodzacego wynosila 70 st. ale pod koniec doszla juz 90st. jednak podejrzewam tez termostat, ale nie jestem pewien, w czasie mrozow silnik dlugo sie rozgrzewal, czesto temp dochodzila do ok.78 st. i ani stopnia wiecej mimo przejechania 50 km... ale czy temp. silnika moze wplynac tak znaczaco na spalanie weglowodorow (HC)?? norma byla przeciez mocno przekroczona... zastanawiajace ze wraz ze wzrostem temp. wzrastala ilsoc HC w spalinach. chyba gdyby chodzilo o temp silnika a co za tym idzie termostat to HC spadaloby a nie wzrastalo...
    tomekb
    Level 26  
    nie gdybaj tylko wymien czujnik od wody i po kłopocie