Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

254-kanałowy sterownik urządzeń, czy to ma szanse działać ??

MrYetti 15 May 2003 20:16 2844 14
Altium Designer Computer Controls
    MrYetti
    Level 12  
    Witam, jestem początkującym elektronikiem i niebardzo znam sie na elektronice cyfrowej. Urządzenie które zaprojktowałem jest to 254 kanałowy sterownik urządzeń który powstał na bazie "Komputerowego systemu sterowania" i "Alternatywnego przełącznika ON/OFF"

Niejest to kompletyny projekt tylko schemat mniej więcej jak to ma działać i mam prośbe do osób które sie znają na takich rzeczach czy to urządzenie które próbuje zaprojektować ma szanse działać ??
    Prosze o opinie na tenat tego urządzenia i pomoc w dokończeniu projektu.

Jeżeli naruszam czyjeś prawa autorskie prosze o poinformowanie mnie otym a natychmiast przerwe prace nad projektem....

Za wszelką pomoc i opinie z góry dziękuje....................
  • Altium Designer Computer Controls
    MrYetti
    Level 12  
    I jeszcze wyjaśnie jak to ma działać.......... stan wysoki podany na wyjścia D0-D7 będzie sterował pracą Multiplexserów, pierwsze cztery wyjścia danych będą sterowały pierwszym multipexerem który będzie wybierał jeden z 16 multipexów podłączonych do niego. natomias wyjścia D4-D7 będą wybierały 1 z 16 urządzeń podłączonych do wcześniej wybranego multiplexera co daje nam 16x16=256 :D od tego należy odjąć 2 momęty w których występują stany 0000000 i stan 11111111 kóry występuje podczas włączania komputera, test portów ). w momęcie pojawienia sie stanu wysokiego na tranzystaorze nastąpi zwarcie styków układu przełącznika i tranzystor włączajaćy lub wyłączający urządzenie zmieni swój stan na przeciwny. Do sterowania wystarczy program który będzie wysyłał na adres portu LPT daną wartość liczbową w zakresie od 0 do 255.
  • Altium Designer Computer Controls
    bubels
    Level 17  
    Moim skromnym zdaniem to bedzie działć przynajmniej po stronie cyfrowej. Dwie sprawy - użądzenie bedzie wielkie! Dróga to czym chcesz sterować bo ja jestem raczej wrogiem przekaźników i sugerowal bym coś innego - traik. Jeśli chodzi o 12V to zostałbym przy tranzystorach albo ULN2008.
    elektryk
    Level 42  
    Nie mam pojęcia co robi ten układ na 4000, jeśli to ma być przerzutnik to lepiej urzyć kostki np 4013, co do przekaźników to się zgadzam z bubelsem. Co do tego że układ będzie duży to chyba nie koniecznie, można zrobić układ na 16 modułach i sterować je z 4bit magistrali i sygnału zezwalającego. Co do samej konstrukcji to mam kilka wątpliwości, chwilowa zmiana sygnału na porcie (np restart kompa) spowoduje trudne do przewidzenia zmiany w układzie, ja bym to zrobił tak że bym puścił jeszcze jeden sygnał sterujący z portu drukarkowego (np Strobe) i podłączył go zamiast napięcia zasilającego na multiplexer pierwszego poziomu potem przez niego na wybrany multiplexer drugiego poziomu. Wtedy zmiana stanu by polegała na ustawieniu "adresu" i wysłaniu sygnału zmiany. Dodatkowy przydałby się jakiś sygnal do resetowania wszystkich przerzutników (4013 ma do tego odpowiednie wejście) być może na porcie drukarki jest jeszcze jeden wolny sygnał wyjściowy (nie pamiętam). Jeśli chciałbyś stosować budowe modułową to jeszcze można zamienić ten multiplexer pierwszego poziomu na komparator adresu (oddzielny na każdym module, na każdym module trzeba dodać dip-switche albo jumpery do ustawienia adresu), spowoduje to większą rozbudowe każdego modułu ale nie będzie trzeba budować modułu z multiplexerem a doprowadzić do każdego magistrale 8bit+bit sterowania+masa.
    MrYetti
    Level 12  
    Z tym podłączeniem wejścia multiplexera piperwszego poziomu do sygnału strobe to niezły pomysł, jest tylko jedno ale, jak programowo ustawić stan wysoki na wyjściu strobe ??

Co do tego układu na kostce 4000 to jest to układ przełącznika (podanie sygnału na jego wejście powoduje zmiane stanu przekaźnika na przeciwny) ale dokładnie niewiem jak on działa,moim zdaniem będzie to najleprze rozwiązanie ponieważ, gdy komputer zostanie wyłączony to stany poszczególnych przekaźników pozostaną bez zmian.

W układzie chce zastosować filtr ( w układzie wstawiłem tranzystor i inwenter , ale później będzie bardziej rozbudowany) który przy spadku napięcia (jakie ma miejsce przy restarcie komputera) będzie wyłączał napięcie na wejściu multiplexera pierwszego poziomu oraz ośmiowejściowej bramki nand która będzie wyłączać układ jeżeli na jej wyjściu pojawi sie stan wysoki ( co ma miejsce podczas uruchamiania systemu gdy są testowane porty)

Jeżeli chodzi o wielkość tego układu to palnuje go zrobić z kilku modółów połączonych np. skrętką. w pierwszym module znajdował by sie multiplexer pierwszego poziomu , zasilacze, filtr, oraz układy zabezpieczające. Drugi modół zawierał by tylko multiplexery drugiego poziomu, modół trzeci zawierał by układy końcowe : przełączniki, sterowniki, i inne urządzenia.

Urządzenie takie nie musiało by być tylkjo sterowane za pomocą komputera ale także za pomcą np. telefonu (linia=>konweter DTMF na ośmiobitowy kod dwójkowy=>sterownik ) pilota radiowego, na podczerwień, głosu ( w przyszłości :D ).

Umieszczam dwa schematy w jaki sposób to sobie wyobrażam :o
    pierwszy jest to poprawiony układ, a drugi jest to schemat blokowy.
    MrYetti
    Level 12  
    Prosze o opinie na temat tego układu i pomoc w jego zaprojektownieu.....( chodzi mi o wstawienie w układ rezystorów, kondensatorów i innych elementów alby stworzyć układ gotowy do budowy...... ) :D no i jeszcze fajnie by było jak by on działał........hehe :smoke:
    elektryk
    Level 42  
    Załączam schemat mojego pomysłu, jako sygnał reset można urzyć sygnałów wyjściowych AUTO,INIT, SELECT. Te sygnały steruje się ustawiając odpowiednie bity pod adresami portów.
    PS po rozbudowaniu układu możnaby się pokusić nawet o sprawdzanie stanu logicznego każdego wyjścia.
    PS2 przy takiej ilości pinów wyjściowych z komputera możnaby jeszcze wykorzystać jako przełączniki wyjściowe przerzutniki D, na wejście D podać sygnał z portu drukarki a na wejście CLK podać sygnał np strobe przepuszczony przez układ multiplexerów.
    MrYetti
    Level 12  
    elektryk jak byś mógł dokładniej napisać jakie są te adresy portów, bo próbuje napisać prosty program w Visucal Basicu do sterowania tego układu, narazie wiem jak ustwaić stany wysokie i niskie na poszczególnych pinach D0-D7, a jeżeli ktoś inny zna sie na programowaniu to będe wdzięczny za pomoc ( dokładnie to mnie interesuje wszystko o przesyłaniu danych na port LPT , ustawianiu stanów na poszczególnych pinach, rozkłady napięć we/wy portu, i które piny do czego służą )

PS. elektryk jak byś mógł zaprojektować schemat ideowy to bym był bardzo wdzięczny........ :D

Jak dobrze pójdzie to za kilka dni układ będzie skończony...........
    elektryk
    Level 42  
    Ten schemat blokowy to prawie cały układ! Tam jeden bloczek to jedna kostka. Proponuje jednak sobie przeliczyć z jaką maksymalną częstotliwością można obsłużyć te wszystkie 256 wyjść. Co do adresów to

Port 378 (adres podstawowy) dane na port
    Port 37A (podstawowy +2)
    bity
    0 - sygnał strobe (negowany)
    1 - Auto Line Feed (negowany)
    2 - INIT
    3 - SELECT (negowany)

MrYetti
    Level 12  
    Jakie oznqczenia mają te komparatory i przerzutniki ???
    Jako multiplexerów chce użyć układów 74'154 kosztują około 3 zł :)

Co to są te sygnały MSB i LSB na schemacie ??

PS. elektryk w jakim programie wykonałeś ten projekt układu ??
    elektryk
    Level 42  
    MrYetti wrote:
    Jakie oznqczenia mają te komparatory i przerzutniki ???
    Jako multiplexerów chce użyć układów 74'154 kosztują około 3 zł :)

jeśli 154 są dość drogie to możesz użyć 2*138 może być troche taniej a i układ może być łatwiejszy do rozwleczenia po płytce, albo żeby zrobić moduły po 8 wyjść z 5bit adresem.
    Komparator to np 7485, zatrzaski 7474
    MrYetti wrote:

Co to są te sygnały MSB i LSB na schemacie ??

To starsza i młodsza część danej 8bitowej
    MrYetti wrote:

PS. elektryk w jakim programie wykonałeś ten projekt układu ??

rysunek był zrobiony w Eagle, ale on nie jest do rysunków technicznych (ja się troche napociłem żeby kreski się stykały) nadaje się do schematów.

PS zobacz może układy CMOS będą tańsze, pozatym radze zbuduj sobie model na płytce uniwersalnej jednego modułu, potestuj, może będziesz chciał dodać jakąś jeszcze funkcje, może da się zamienić jakiś element na inny.
    MrYetti
    Level 12  
    Wpadłem na pomysł aby zrobić układ tego typu......... :D
    jest on prosty w budowie, urządzenie mogło by posiadać płyte główną na której znajdował by sie odpowiedni zasilacz, optoseparatory zabezpieczające port LPT( np. OP4N25 ) i slotamy w które można by wkładać karty( na schcemacie BLOK 1 i BLOK 2)
    takie rozwiązanie było by tanie bo nietrzeba by było odrazu robić całego urządznia tylko w miare potrzeb je później rozbudowywać.

Co do układu komparatora 74'85 , to gdzie podłączyć niewykożystane piny ?? a co do układu 74'154 to do czego służy wejście E1 i gdzie je podłączyć ??
    elektryk
    Level 42  
    MrYetti wrote:
    Wpadłem na pomysł aby zrobić układ tego typu......... :D
    jest on prosty w budowie, urządzenie mogło by posiadać płyte główną na której znajdował by sie odpowiedni zasilacz, optoseparatory zabezpieczające port LPT( np. OP4N25 ) i slotamy w które można by wkładać karty( na schcemacie BLOK 1 i BLOK 2)
    takie rozwiązanie było by tanie bo nietrzeba by było odrazu robić całego urządznia tylko w miare potrzeb je później rozbudowywać.
    Nie wiem czy warto się bawić w płyte główną ja bym połączył moduły odpowiednią tasiemką ze złączami zaciskanymi, wtedy można dowolnie regulować ilość modułów.
    MrYetti wrote:
    Co do układu komparatora 74'85 , to gdzie podłączyć niewykożystane piny ?? a co do układu 74'154 to do czego służy wejście E1 i gdzie je podłączyć ??
    E0 i E1 to piny zezwolenia na działanie (można do nich dołączyć sygnał strobe i sygnał z dekodera adresu, wtedy zero logiczne na STROBE będzie przekazane jako 1 na jednym z 16 wyjść. Wejścia IAxB są to wejścia przeniesienia do porównywania dłuższych liczb. Żeby układ działał należy przynajmniej podłączyć wejście większości i mniejszości do masy a wejście równości do Vcc.
    DmZ
    Level 18  
    a którędy mają przepływać dane i jakie to mają być dane? widze rozwiązany problem adresowania, ale nie widze co on będzie obsługiwać... z tego co wiem (choć może się mylę) to multiplexery przełączają jedno wejscie (E0) na któreś z nWyjść, zależnie od podanego binarnego adresu na A0-A3. Tylko które dane sa wysyłane, kiedy masz zajęte na adresowanie wszystkie wyjscia z LPT: D0-D7? no chyba, ze dane nie pochodzą z kompa, albo lecą z innych pinów.
    zrobilem prosty schemat do prostej transmisji szeregowej, i dziala. sygnał z wejscia adresowany jak wyżej, wychodzi na wskazanym wyjściu. to tyle.
    może mam zaćmienie umysłu i nie mogę załapać o co chodzi w tym schemacie. oświećcie mnie prosze. zajmuje sie tym zagadnieniem ostatnio i szukam najlepszego i najprostszego sposobu.
    cortez_
    Level 26  
    DmZ ten temat ma prawie rok, to jedna sprawa, druga sprawa to to ze chyba nie przeczytales tego watku od poczatku a na pewno nie przeczytales tytulu w ktorym jak byk pisze ze to STEROWNIK URZADZEN co znaczy ze nie przechodza tu zadne dane oprocz sygnalow sterujacych zalaczajacych poszczagolne uklady wykonawcze.