Mam Windowsa XP Home Edition i mimo usilnych starań nie wiem jak ograniczyć udostępnianie tylko do wybranych elementów, a dokładniej co zrobić by nie udostępniać "Drukarek i Faksów", oraz "Zaplanowanych zadań".
Już się męczyłem w: "fsmgmt.msc"
i wywaliłem wszystko poza "IPC$" i nic - nadal widać te chol..ne "drukarki".
W Windowsie 98 problemu nie było i udostępniałem co chciałem, a tu się jakieś jajca robią.
W załączniku (na obrazku niżej) widać dokładnie co mi się wyświetla.
Szukałem forum, szukałem w internecie i nic, żadnego rozwiązania nie znalazłem.
Nie wiem w czym może być problem. Masz propawnie zainstalkowaną drukarkę? Tzn. jak wejdziesz to folderu "Drukarki i faksy" to wewnątrz masz drukarke? Jeżeli masz to klikasz na nej i wybierasz udostępnianie. Jeżeli nie masz skonfigurawanego udostępnianie plikow i drukarek to otwórz włąsciwości połączenia sieciowego, następnie dosinstaluj usługę Udostpęnianie plików i drukarek w sieci MS Network.
Ogólnie żaden problem. Najlepiej użyj konfiguratora sieci w domu i zaznacz możliwosć udostępniania plików i drukarek.
Nie wiem w czym może być problem. Masz propawnie zainstalkowaną drukarkę? Tzn. jak wejdziesz to folderu "Drukarki i faksy" to wewnątrz masz drukarke? Jeżeli masz to klikasz na nej i wybierasz udostępnianie. Jeżeli nie masz skonfigurawanego udostępnianie plikow i drukarek to otwórz włąsciwości połączenia sieciowego, następnie dosinstaluj usługę Udostpęnianie plików i drukarek w sieci MS Network.
Ogólnie żaden problem. Najlepiej użyj konfiguratora sieci w domu i zaznacz możliwosć udostępniania plików i drukarek.
Kolega przeczytaj z uwagą post na który odpowiadałeś. Twoja odpowiedź jest zupełnie w drugą stronę...
Może niezbyt dokładnie określiłem o co mi chodzi:
1. Nie chcę rezygnować z udostępniania (to każdy pacan potrafi )
2. Chcę tylko by wyświetlały mi się tylko te foldery i drukarki które zdecyduję się udostępnić.
3. Jak widać na załączonym obrazku nie ma na liście żadnej konkretnej drukarki, ale folder "Drukarki i Faksy" jest wciąż widoczny.
Pamiętam, że kiedyś kolega podesłał mi jakiś artykuł jak to zrobić, ale to było dawno i gdzieś go zapodziałem. Kolega jest wiecznie na wyjeździe i złapanie go graniczy z cudem.
Tak więc powtarzam raz jeszcze:
Chodzi mi o "odudostępnienie" standardowo udostępnianych katalogów, a dokładniej: "Drukarki i Faksy" i "Zaplanowane zadania".
Tam masz dwa klucze:
{2227A280-3AEA-1069-A2DE-08002B30309D}
oraz
{D6277990-4C6A-11CF-8D87-00AA0060F5BF}
Pierwsza odpowiedzialna jest za drukarki, druga za zaplanowane działania. Wyeksportuj je dla bezpieczeństwa i potem je skasuj. Zrestartuj system i potem będzie ok (nie jest to potrzebne, ale bez tego przystawki błędneie pokazują udostępnione zasoby.
Zauważ, że duuuuużo szybciej otwiera się Twoje otoczenie sieciowe
Na wstępie przepraszam całą ekipę elektroda.pl za tak późną odpowiedź.
Od czasu tamtego problemu wiele się wydarzyło i nie miałem czasu ani możliwości skorzystania z internetu by na móc ustosunkować się do wypowiedzi kolegi "halif'a".
Rozwiązanie które zaproponował jest dobre i faktycznie spełnia swoje zadanie, jednak jak to w życiu bywa jest jedno "ale". Po usunięciu kluczy z rejestru faktycznie efekt został osiągnięty, niestety trochę zbyt drastycznie. Otóż gdy chciałem "wejść" z innego komputera do udostępnionych zasobów, to już przy samym wywołaniu mojej jednostki, pojawiały się problemy z komunikacją, których wcześniej nie było. Oczywiście możliwe, że coś jeszcze dodatkowo nakręciłem (nie pamiętam już, ponieważ od tamtej pory 2 razy stawiałem system, więc nie wiem).
Ostatecznie folder z drukarkami udało mi się schować poprzez ręczne od udostępnienie wszystkich drukarek. Zaplanowane działania narazie są widoczne, ale "już mi to wisi", ponieważ moja sieć "blokowa" jest w miarę bezpieczna i na tyle mała, że nawet gdybym coś za dużo po udostępniał, to nikt mi nic nie zepsuje. Poza tym odkąd zmieniłem opcje udostępnienia na zaawansowane, mam trochę więcej możliwości kontroli przepływu danych niż uprzednio.
Tematu narazie nie zamknę, gdyż było by to na tyle rozsądne co jego usunięcie, gdyż nie padła rzetelna odpowiedź na zadawane pytanie. Otóż miałem już kiedyś dość ładnie skonfigurowanego XP-ka, dzięki koledze który jest adminem w mojej sieci, jednak ponieważ jest on wiecznie na wyjeździe nie mam zbytnio możliwości by zapytać się jak on to zrobił, a odpowiedzi w sieci nie mogę znaleźć prawdopodobnie dlatego, że słabo się staram .
Pamiętam, że dało się jakoś rozwiązać problem bez ruszania serca systemu czyli rejestru.
Narazie Halif dostanie ode mnie "pomógł" ponieważ w sumie jego rozwiązanie okazało się ciekawe.
Na zachętę powiem, że jestem gotów pozbyć się (ofiarować) 10pkt. jeśli ktoś zaproponuje inne lepsze i bezpieczne rozwiązanie, które sprawę raz na zawsze załatwi.
Na koniec apeluję do administracji: Jeśli nie jest to naprawdę konieczne, to pozwólcie pozostawić ten temat otwartym, do momentu kiedy problem zostanie faktycznie rozwiązany.