Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Car Audio w AUDI 80 Avant co i jak?

adbok 10 Mar 2006 15:56 4593 15
Optex
    adbok
    Level 11  
    Witam
    chcialem zrobic sobie jakis fajny w miare tani system audio do samochodu (Audi 80 Avant) problemem jest rozmieszczenie glosnikow:( Sa miejsca na 4 glosniki. 2(10)pod szyba i na 2(16)z drzwiach tylnych.
    Jak narazie mam glosniki MacAudio PREMIUM 2.16 (2 drożne odseparowane).Co o nich sadzicie? Podlaczone gwizdki w miejsce 10 pod szybe i 16 w drzwiach(gwizdki podlaczone pod "przod" a 16 "tyl". Czy to podlaczenie jest poprawne? Chial bym kupic jakies dobre 10 i umiescic je pod szyba. Gwizdki przeniusl bym na tyl (dokladnie gdzies za siedzeniami na wysokosci uszu). Oczywiscie to nie koniec.... przydal by sie jakis wiekszy bas i wzmacniacz. Tylko teraz jak to zrobic aby nie "zasmiecic" bagaznika?Lepiej wybrac tube czy skrzynie?. Jakie kable do podlaczenia glosnikow zastosowac? (narazie do podlaczenia samego radia ale aby pozniej nie wymieniac kabli po zakupie wzmacniacza)
    Prosze o odpowiedz
    Pozdrawiam
  • Optex
    crazy_88
    Level 42  
    witam jesli chodzi o gwizdki to najlepszym miejscem chyba beda przednie slupki a co do wzmaka to polecam monacora i jakas skrzynke bass reflex np magnata
    adbok
    Level 11  
    crazy_88 wrote:
    witam jesli chodzi o gwizdki to najlepszym miejscem chyba beda przednie slupki a co do wzmaka to polecam monacora i jakas skrzynke bas reflex np magnata

a tak jak teraz mam podlaczone gwizdki to dobrze? bo one niby ze powinny byc podlaczone pod tylne glosniki... i sie trzoche boje czy sie cos nie spali ;/
  • Optex
  • Helpful post
    crazy_88
    Level 42  
    moze byc i tak ale zalecane jest zeby byly z przodu bo przedni odgrywa znaczna role
  • Helpful post
    Anonymous
    Anonymous  
    adbok
    Level 11  
    a moze zlecic jakiejs fizmie zrobienie tego wszystkiego? ile mogli by doliczyc za robocizne? pewnie duzo;/
    Anonymous
    Anonymous  
    adbok
    Level 11  
    norbert.s. wrote:
    nie wypłacisz się za całość,są tacy mistrzowie,którzy za przyzwoite pieniadze zrobią ci dobre i estetyczne panele drzwiowe,bo tylko ten element stanowi w twoim przypadku problem,resztę czyli w zasadzie okablowanie i montaż głośników i wzmacniacza już zrobisz raczej sam,w kombi,jeżeli nie chcesz wariować wystarczy ci jakaś niewielka skrzynka z z dobrym głosnikiem 25cm,nie ma po prostu wcale tłumienia basu tak jak w sedanie.

a moze jakis link do tych specjalistow? no niby ze podlaczyc moge sam.... ewentualne porady (jakie kable i ogolnie jak to rozmiescic) zaczerpne z forum :) nie bede wariowal z basem...tak jak piszesz taki glosniczek napewno starczy:) z tym tlumieniem to znaczy ze zle? w sedananie gralo by lepiej? czy tak samo?
    Anonymous
    Anonymous  
    adbok
    Level 11  
    norbert.s. wrote:
    specjaliści,to znaczy jeden specjalista to znajomy stolarz-tapicer,który dorabia prywatnie w domu robiąc własnie takie rózne panele,skrzynki itp.i przy okazji ładnie wykańcza ale to na Śląsku i raczej nie przyjedzie do ciebie ani ty do niego,ja nie mam zdolności manualnych do takiej rzeżby i zlecam to i wygłuszanie drzwi jemu,nie jest drogi,a z tym tłumieniem to znaczy,że w kombi jest lepiej bo przestrzeń w miarę otwarta,a na przykład taka bmw 5-tka sedan,nie dość,że szczelny bagażnik to jeszcze blacha za siedzeniem i wieksze tłumienie tego basu.

czasami bywam we wroclawiu :) a dlugo taka robota zajmie?mozna by sie przejechac jak dobrze zrobi i doradzi.... ile przykladowo trzeba za takie cos wybulic?
    Anonymous
    Anonymous  
    adbok
    Level 11  
    Odnawiam temat :)
    projekt na wykonanie paneli przednich mam :)
    Zrobie je sam ( kupie gotowe pierscienie lub dystansery z MDFu i przymocuje je do drzwi przednich) pozniej zajme sie zrobieniem ladnego panela (cos podobnego do tego http://img471.imageshack.us/img471/4053/fotonr112zo.jpg ) Syki beda w slupkach.
    Teraz dobor glosnikow ... cos na przod + ewentualnie zmiana tylnych.
    I tu mam wielki dyletam:( Zastanawiam sie nad
    1. Sinuslive SL 160 + NEO 25S - ok 320zł
    2. Hertz ESK 16 - ok 335zł
    3. PowerBass PB-CK6 Chrome - ok 380zł
    4. INNE ?
    Zastanawiam sie nad tymi glosnikami. Co polecacie ? czy jest sens doplacac kase do tych PB ? uslysze roznice ? (obawiam sie ze nie i ze Sinusy lub Hertze beda wystarczajace) Jak narazie glosniki beda grac na radio JVC KD-SH55R (pozniej na wzmacniaczu) myslalem nad Magnat Clasic 5000XL - co o nim myslicie ? warto skladac na niego kase ? czy lepiej cos innego?)
    Prosze o opinie :) Pozdrawiam
    krystiankrywald
    Level 15  
    Weź te PowerBassy myślę że odczujesz rożnicę. Z hertzów nie warto brać niskich serii. Sinuslive odpuść sobie, są ok ale PowerBassy zagrają lepiej. Możesz jeszcze poszukać Caliber lub Helix-y w podobnej cenie. też bardzo ładnie grają.

Co do magnata to źle nie gra ale lepiej kupić inną firmę w używce niż nowego magnata :-) Napisz w jakiej kwocie chcesz sie zmieścic ze wzmacniaczem to Ci coś doradzę...
    crazy_88
    Level 42  
    wzmacniacz jakies monacor i glosniczki power bass to bedzie trafny wybor jesli chodzi o magnata to juz nie jest to co kiedys
    adbok
    Level 11  
    z waszych wypowiedzi wnioskuje iz z tych glosnikow ktore podalem najlepsze sa (w tej kolejnosci)
    1. PowerBass PB-CK6 Chrome - ok 380zł
    2. Sinuslive SL 160 + NEO 25S - ok 320zł
    3. Hertz ESK 16 - ok 335zł
    dobrze rozumiem ?
    Co do ceny to glosniki do max 400 (im mniej tym lepiej)
    wzmak to max 650zł (moze byc uzywany)
    + kable i inne pierdoly :D xxxzł (nie wiem jeszcze ile). Cala instalacje chce robic stopniowo ...tzn
    1. panele + glosniki na przod
    2. lepsze kable + wzmacniacz
    3. (moze) jakis sub ;)

A co myslicie o tym ze chce zrobic glosniki z tylu (w drzwiach) - kazdy prawie to odradza ... mowiac ze lepiej zrobic 2+1 niz 2+2+1 Prosze o opinie na temat drugiej sceny w aucie

EDIT: tak sobie pomyslalem ze robic to raz a dobrze ;) wiec kupno PB bedzie najlepszym rozwiazaniem (aby pozniej juz nie kombinowac ze zmiana glosnikow) a jak bym zmienial auto to moglbym poprostu je przelozyc :)