Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
AM TechnologiesAM Technologies
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Generator wysokiego napięcia

agrzebyk 09 Lut 2009 14:43 368430 1528
  • #1471
    slu_1982
    Poziom 26  
    ja radze wypróbować irf840 co ma 800V :P Bo to działa tak że do puki napięcie nie przebije się z pierwotnego na wtórne będzie rosło np. 600-700V ale nie jestem pewien, ja wiem że irfp460 500V wytrzymuje przy zasilaniu 20V.. ale wydaje mi się że napięcie przebicia powinno być chyba to samo ale za gwałtownie wzrasta i może szpile powstają i niszczą mosfety ?

    Dodano po 6 [minuty]:

    ja radze wypróbować irf840 co ma 800V :P Bo to działa tak że do puki napięcie nie przebije się z pierwotnego na wtórne będzie rosło np. 600-700V ale nie jestem pewien, ja wiem że irfp460 500V wytrzymuje przy zasilaniu 20V.. ale wydaje mi się że napięcie przebicia powinno być chyba to samo ale za gwałtownie wzrasta i może szpile powstają i niszczą mosfety ?

    Dodano po 5 [minuty]:

    Acha mogę zasilić 15V drivery w sstc żeby IGBT Vge max 18V się porządnie otwierały z wykresu wynika że tak 15-16V i już będzie bardzo dobrze ? A zenerki zamienić na 16V ? Chodzi o BW30NC60W w każdym razie wole się upewnić.
  • AM TechnologiesAM Technologies
  • #1472
    lechoo
    Poziom 39  
    Nie pamiętam czy już to pisałem w bieżącym wątku, jeśli tak to dla przypomnienia - tranzystory MOSFET/IGBT ulegają uszkodzeniu od:
    1. przebicia tlenkowego izolatora bramki, dlatego należy stosować transile zabezpieczające obwody bramek,
    2. przeciążenia termicznego, czyli przegrzania struktury krzemowej od nadmiernej mocy wydzielanej w tranzystorze.
    Przepięcia dren-źródło mosfety znoszą w miarę łagodnie, pod warunkiem, że nie będą powodowały jego przegrzania.
  • #1473
    tomek122
    Poziom 21  
    Witam ponownie.

    Panowie, mam kolejne (może i proste) pytanie.

    Otóż mam trafo TS90/10. Ma on 2x25V. Na razie korzystam (w mojej przetwornicy) z jednego napięcia a w sumie drugie się "marnuje".
    Przyszło mi do głowy żeby te uzwojenia na trafie połączyć równolegle, aby móc pobierać większy prąd. Szukałem trochę na googole i nie zalecają tego ze względu na prądy wyrównawcze. Proponują żeby najpierw wyprostować napięcie i dopiero je połączyć równolegle.

    Teraz mam pytanie, czy za mostkami prostowniczymi nie ma prądów wyrównawczych? Czy to na pewno nie zaszkodzi transformatorowi i czy mostki prostownicze nie będą się uszkadzały?
  • #1474
    lechoo
    Poziom 39  
    Bez obawy możesz połączyć te uzwojenia równolegle, tylko zwróć uwagę aby były w fazie.
  • #1475
    Misian@
    Poziom 27  
    Witam!

    Jeśli masz te uzwojenia tak samo ułożone (na są na jednym rdzeniu ale na 2 karkasach) i są tak samo wyprowadzone to na 100% masz pewność że uzwojenia są całkowicie symetryczne i nie musisz sie bać o jakieś prądy, zresztą możesz to sprawdzić włączając szeregowo w obwód łączonych uzwojeń amperomierz na prąd zmienny i masz odpowiedź. Inna była by bajka jeśli łączył być transformatory o różnej mocy a "niby" takim samym napięciu

    Ja mam połączone 2 transformatorki 90W ( w sumie 4 cewki równolegle) i wszystko jest oki, z każdej ciągnę taki sam prąd.

    Pozdrawiam
  • #1476
    tomek122
    Poziom 21  
    No więc tak. Połączyłem uzwojenia transformatora równolegle... i jest znowu problem z moją przetwornicą.

    Wcześniej jak miałem problemy, pisałem czy mogę na trafie WN nawinąć uzwojenie zamiast 4+4 nawinąć 5+5. Po nawinięciu 5+5 przetwornica pracowała bez problemu.
    Teraz jak połączyłem uzwojenia transformatora zasilającego, to przetwornica trochę popracuje i nagle przestaje. Gdzieś pisało że obciążenie wybija ją z częstotliwości czy coś takiego. Jednak dlaczego u mnie tak się dzieje, mam przecież tranzystory 200W (IRFP450).

    Jak rozłączę uzwojenia i ciągnę prąd tylko z jednego to wszystko wraca do normy. Dodam jeszcze że na tym trafie mam uzwojenie 13V które po wyprostowaniu podaję na bramki tranzystorów (może to właśnie jest przyczyna)? Jeśli tak to czy mogę na bramki zastosować osobny transformatorek?
  • #1477
    Misian@
    Poziom 27  
    Ale jak masz to uzwojenie 13V podłączone?
    Mam rozumieć że wyprostowane napięcie, po filtracji łączysz do "początku" układu a 0 łączysz do 0 zasilania głównego tranzystorów mocy tak?

    pokaż jakąś fotkę, tak by było najlepiej...

    Pamiętaj też że jak łączysz uzwojenia równolegle to możesz pobrać większy prąd, a odnośnie do tego musisz zaopatrzyć się w mocniejsze tranzystory

    Masz tam 31V, na uzwojeniach w cewce pierwotnej będzie ok 100V
    polecił bym Ci kupić z 6 sztuk irfp640, nie dość że mają o 4A większy prąd maksymalny od irfp450 to mają prawie 2,5 krotnie mniejszy opór miedzy drenem a source, co się przekłada na łatwiejsze załączanie tranzystorów i mniejsze straty w pracy.
    A tak poza tym to weź i zasil cały ZVS z jednego źródła zasilania, odłącz tamte 13V i podłącz normalne 31V.

    Pozdrawiam
  • AM TechnologiesAM Technologies
  • #1478
    tomek122
    Poziom 21  
    Więc tak.

    Moje trafo zasilające wygląda tak jak na fotce po lewej:
    Generator wysokiego napięcia

    z tym że na jednej części jest nawinięte jeszcze uzwojenie dające właśnie te 13V (oryginalnie było 9V).

    Zasilanie do mojej przetwornicy mam podłączone wg. tego rysunku:
    Generator wysokiego napięcia

    I teraz tak, jeśli z transformatora wykorzystuję tylko te jedno napięcie 25-26V (no i oczywiście te 13V) to przetwornica działa bez problemów. Jeśli jednak połączę równolegle obydwa uzwojenia 25V aby móc uzyskać większy prąd, to przetwornica pracuje około minuty i przestaje. Dodam że mam podłączoną drabinkę Jacoba.

    Co do tego abym zasilił całą przetwornicę tym napięciem (które ma po wyprostowaniu 35V) to chyba bym spalił tranzystory bo IRFPP450 mają +- 20V.

    Co do tego rozwiązania zasilania, jak jest na rysunku wyżej, to zrobiłem tak aby móc podawać na główne zasilanie wyższe napięcia, dlatego że IRFP450 może wytrzymać od tej strony 500V (więc mógłbym podać tak około 100-150V).

    Co do zdjęć i dokładnych napięć na transformatorze napięć po wyprostowaniu to postaram się napisać jutro. Wrzucę też kilka fotek oraz filmik jak się zachowuje moja przetwornica.
  • #1479
    Kamis47
    Poziom 13  
    4+4 przerobione na 5+5 ?? Przecież oryginalnie jest 5+5. Po za tym myślę, że powinieneś zasilać bramki z osobnego zasilacza 12V
  • #1480
    tomek122
    Poziom 21  
    Witam.

    Przeprowadziłem pomiary i tak:

    Napięcie zmienne na transformatorze wynosi:
    U1, U2 - 2x26V AC
    U3 - 12,7V AC
    Po wyprostowaniu (bez żadnego obciążenia):
    U1,U2 - 78V
    U3 - 36V

    Napięcie U1 i U2 po mostku prostowniczym, mają dwa kondensatory. Każdy po 4700uF (9400uF).
    Napięcie U3 po mostku prostowniczym, ma cztery kondensatory. Każdy po 2200uF (8800uF).

    Teraz tak. Jeśli przetwornica pracuje na jednym uzwojeniu U1 (no i U3).
    Napięcie U1 wynosi 32V DC a przy maksymalnie rozciągniętym łuku spada do 21V DC. Prąd tego napięcia jest 0,6A a przy łuku rośnie do 6,1A.
    Napięcie U3 wynosi 16,7V DC a przy zapalonym łuku dalej wynosi 16,7V DC.

    Teraz jak złączę uzwojenia U1+U2.
    Napięcie U1+U2 wynosi 32V DC, przy maksymalnie rozciągniętym łuku spada do 23,5V DC. Prąd waha się od 0,6A do 7,5A. Napięcie U3 w tym wypadku wynosi 15,6V DC i przy zapalonym łuku spada do 13,5V DC.

    Zdjęcia mojego trafa zasilającego:
    Generator wysokiego napięcia
    Generator wysokiego napięcia
    Generator wysokiego napięcia

    Co do kupowania tranzystorów IRF640, to nie bardzo chcę. Posiadam 450-tki i chciałbym je wykorzystać.

    Patrząc na pomiary to może moja przetwornica przestaje pracować dlatego że przy złączonych napięciach U1+U2, napięcie U3 spada do 13,5V ? Bo jak korzystam tylko z jednego U1 to wtedy napięcie U3 pozostaje dalej na poziomie 16,7V?
  • #1481
    slu_1982
    Poziom 26  
    Generator wysokiego napięcia

    Może to dobrze zadziałać ? Liczyłem konda i rezystor z programie do 555 generator z z zakładki "astabilny3" Bo jest tylko jeden rezystor który zamieniłem na rezystor- z obliczania częstotliwości rezonansowej wynik nie zawsze jest dobry. A na 60khz chciałem jeszcze jedną zabawkę zrobić :P Taka konfiguracja daje mi zmianę częstotliwości w zakresie ~60-300khz co jest dla mnie wygodne. Dziwi mnie tylko podłączenie tego rezystora do wyjścia- 3...

    nie wiem czy jest sens podania przerzutnika 74.. Ktoś coś doradził by mi ?
  • #1482
    Kamis47
    Poziom 13  
    Tomek122 zasil bramki z osobnego zasilacza i twoje problemy powinny zostać rozwiązane
  • #1483
    Tomcheck
    Poziom 10  
    Witam :) Jak wczesniej pisalem Uzylem mojego ZVS drivera 1. To cewki tesli 2. do nagrzalki indukcyjnej :) ale ostatnio wygrzebalem ze starego ruskiego telewizora kondensator WIMA o pojemnosci 5.1uF i 250V zyskalem dzieki temu lepsze efekty przy grzalce grzanie bylo o wiele szybsze a cewka tesli dostala kopa o mniej wiecej 1/4 niz wczesniej (mialem konda 1uf 400V) Bardzo dobry kondensator polecam do waszych ZVS pozro :)
    a oto fotka:
    Generator wysokiego napięcia
    szukalem w google ale takich nie zabardzo widzialem...
  • #1484
    tomek122
    Poziom 21  
    Zrobiłem tak jak kolega wyżej radził. Zasiliłem bramki z osobnego zasilacza i niestety dalej jest to samo.
    Przetwornica chwile pracuje po czym przestaje a transformator zasilający zaczyna pracować na zwarciu. Muszę w tedy szybko wyłączyć przetwornicę aby jej nie uszkodzić.
    Nie mam już pojęcia co jest nie tak.
  • #1485
    Michal_b1
    Poziom 18  
    Wymień kondensator rezonansowy (mógł dostać przebicia).
  • #1486
    tomek122
    Poziom 21  
    Dobra, w weekend spróbuję wymienić ten kondensator,bo na obecną chwilę wolę na przetwornicę nie patrzeć nawet.

    Jak co to napiszę jakie są efekty wymiany.

    Cholerna przetwornica nie dawała mi spokoju i postanowiłem ją zasilić z jednego żródła (napięcie na bramki jest te same co na reszte). Obydwa uzwojenia trafa podłączyłem równolegle, po czym załączyłem przetwornice. No i nestety, efekt ten sam co ostatnio, przestaje pracować.
    Jeszcze została mi wymiana konda rezonansowego jak radzono wyżej. Jeśli to nie pomoże to chyba zrezygnuje z dalszej zabawy z nią.
    Po za tym inni ciągną z tej przetwornicy o wiele większe moce, niż moja, i działa im bez problemu, a jak moja dostanie trochę więcej to jej odwala, dziwne.
  • #1487
    Kamis47
    Poziom 13  
    Jak nie kondensator to raczej dławik bo innej możliwości już nie ma albo z twoim trafem zasilającym coś nie tak :D
  • #1488
    zulugula
    Poziom 16  
    Ej mam pytanko czy zdarzyło ci się że ci padł 1 mosfet i tylko tego jednego wymieniłeś? bo raczej sie je powinno po 2 wymieniać żeby 2 takie same były były.
  • #1489
    tomek122
    Poziom 21  
    Ja jak mi padał jeden tranzystor, to tylko tego uszkodzonego wymieniałem.
    Dlaczego miałbym wymieniać parami, jeśli zmieniałem na taki sam co padnięty.

    No więc tak, zmieniłem kondensator rezonansowy (chodź nie bardzo wierzyłem że to coś pomoże), na taki czerwony KMP, miałem tylko o pojemności 330nF, 400V. Załączyłem przetwornice i zdziwiłem się bo pracuje normalnie i bez numerów. :D Więc z ciekawości bramki tranzystorów połączyłem z powrotem do osobnego napięcia tj 15-16V. Zauważyłem że tranzystory trochę szybciej się przez to grzeją niż jak cały układ był podłączony do napięcia 32V DC.
    Dlatego moje pytanie jest takie, jakie jest najbardziej odpowiednie napięcie do wysterowania tranzystorów IRFP450, i o jakiej wydajności prądowej?
    Przeglądałem datasheeta tego tranzystora ale nie mogłem znaleźć, jedynie tylko że max to +-20V.
  • #1490
    zulugula
    Poziom 16  
    Prąd bramki zależy od jej pojemności i częstotliwości, ponieważ jest izolowania i trochę kondensator przypomina :) napięcie 12-15V będzie ok bo przy niższym tranzystor się nie będzie domykał do końca i się grzać będzie.
  • #1493
    zulugula
    Poziom 16  
    Witam ponownie chciałbym pokazać co sobie znowu ze szkoły pożyczyłem^^
    Generator wysokiego napięcia
    Tylko troszkę mały prąd mogę z niego pobierać ;)
    Generator wysokiego napięcia
    a tu porównanie do poprzedniego trafa
    Generator wysokiego napięcia
    Zaraz idę ZVS'a testować :)
  • #1494
    lechoo
    Poziom 39  
    Pamiętaj, że to jest autotransformator i nie zapewnia separacji od sieci ~230V :!:
  • #1495
    slu_1982
    Poziom 26  
    czemu trafo do autotrafa podpinasz ? startuj z samego autotrafa, takie by mi się przydało :roll: teraz takie autotrafo koło ośmiuset złotych kosztuje
  • #1497
    zulugula
    Poziom 16  
    nie podpinam zwykłego do auto... tylko tak dla wielkości :) jak poskładam filmik to wrzucę na neta^^
  • #1499
    tomek122
    Poziom 21  
    Witam ponownie.

    Jak wcześniej pisałem, moja przetwornica po zmianie kondensatora na 330nF, 400V działa poprawnie.
    Ostatnio dorwałem inny kondensator o pojemności 680nF więc go podłączyłem tak jak podają. Po tym zabiegu wróciły dawniejsze objawy przetwornicy. Założyłem więc z powrotem ten 330nF.

    Jednak nie daje mi spokoju dlaczego tak się dzieje. Jeśli ktoś może mi udzielić wyjaśnień to będę wdzięczny.
    Dodam tylko że na tym kondensatorze 330nF przetwornica pobiera max. 5,5A i napięcie spada do 20V, więc jest jakieś 110W a jak miałem 680nF to napięcie spadało do 23,5V a prąd wynosił max 7,5A więc moc wynosiła 176W (tylko że przetwornica po około 30 sekundach przestawała pracować).
    Jest to duża różnica więc chciałby tak chociaż ze 150W z mojej przetwornicy, tym bardziej że na jej bazie chcę zrobić znowu cewkę tesli.
  • #1500
    heniek07
    Poziom 19  
    Przepraszam, że się tu podłączam, ale to jedyny "żywy" temat o wysokim napięciu. Gromadzę części do zbudowania jonizatora-ozonatora. Mam z demontażu z radzieckiego TV Elektron 280 powielacz. Moje pytanie: Czy da się odwrócić jego działanie tak by powielał ujemne napięcie, czy jest to do mojego zastosowania rzecz bezużyteczna. Być może pytanie jest banalne, ale jestem tylko amatorem. Znajomy z trochę większym stażem twierdzi, ze da się to zrobić, ja natomiast jakoś tego nie widzę. Oto schemat powielacza:
    Generator wysokiego napięcia
    Pozdrawiam serdecznie.