Jest to generator wysokiego napięcia zrobiony na MOSFET-ach IRFP250. Jako diody (fast diodes +400) można użyć diod prostowniczych szybkich 400V 10A. Poniżej umieszczam schemat generatora.
Cool? Ranking DIY
Do you prefer the English version of the page elektroda?
No, thank you Send me over thereKrokus22 wrote:Projekt kiedyś pojawił się na forum 4hv.org i znany jest jako ZVS flyback driver (zero voltage switching). Jest bardzo efektywny, jednakże zastosowanie IRFP450 i zasilacza z komputera do zasilania a także długie przewody (indukcyjność!) może mieć fatalne skutki. Pozdrawiam.
Krokus22 wrote:Tak, pojemność połączeń drastycznie wzrośnie, co ma ogromne znaczenie przy tego typu tranzystorach, zwracam honor.
Z innej beczki, ale również apropos pojemności - zasilacz komputerowy ma słabe kondensatory, przez co szpilki uwalą mosfety. Ja chciałem przestrzec nowicjuszy przed próbą wykorzystania taniego źródła 12V, jako nierozsądnej, bo IRFP do tanich mosów nie należą. Są to giganty, a uszkodzić je jest wbrew pozorom całkiem łatwo. Dane katalogowe to nie wszystkoTeraz stosuję zenerki, transile i warystory i solidne pojemności, bo za drogo mi to wychodziło. Pozdrawiam.
lechoo wrote:Witam!
Faktycznie jest tam błąd, ale robiłem ten układ z pamięci i nawet się nad tym nie zastanawiałem![]()
Rdzenie od trafek TV nagrzewają się gdyż przy tak wysokim napięciu zasilającym wchodzą w stan nasycenia. W pewnym stopniu można to poprawić zwiększając częstotliwość pracy przetwornicy, ale potrzebny będzie mocniejszy driver do przeładowania pojemności bramek mosfetów. IR2153 ma stosunkowo małą wydajność prądową - bodajże zaledwie 0,3A.
Oczywiście życzę powodzenia w dalszych eksperymentach z HV![]()
A tak przy okazji - fajnie wygląda wyładowanie łukowe pomiędzy metalową lub węglową elektrodą, a powierzchnią wody...