Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Miksery Behringer ( kto pracował na tym niech sie wypowie:)

Witek86 11 Mar 2006 19:23 10960 61
    Witek86
    Level 16  
    Witam .
    Mam zamiar kupic mikser Bechringera DJX700 , jakie to ma brzmienie i co sądzicie o tej firmie ,dużo ludzi mówi że są kiepskie , niektóży że nawet spoko, grał ktoś z was na czymś takim, i jak to się sprawuje , wykonanie wyglada na ok:) jakie to ma brzmienie, raz miałem okazje testować 2 miksery gehringera jeden z nich to DJX400 a drógi to taki estradowy ale nie pamiętam modelu, i nie powiem brzmienie spoko , a nie wiem co niektórzy chcą od potencjometrów , jak widziałem jak niektóży traktują sprzęt , zero poszanowania , hyba że mają kasy po uszy to co im zalerzy, czekam na wypowiedzi:)pozdrawiam
    Rabe
    Level 15  
    Kumel ma ten mixer powiedział że sałkiem całkiem. Jak gadałem z ziomkiem od nas ze sklepu muzcznego to powiedział ze sprzedał 3 takie i wszystkie przyszły na gwaranci potenciometry padał ale jak nie bedziesz szalał to nic nie powino się stać. Polecam http://miksery.djshop.pl/dj/sklep/Reloop_RMX-40_DSP.php Znajomy go ma sam też grałem za tą cene nie ma nic lepszego w internecie piszą ze stoi na wysokosci 600 pionieera
    Jon-X
    Level 28  
    Cześć Witek. Grałem na DJX-400 i nic przyjemnego za taką cenę. Mikser jest ogólnie niedopracowany, dziwnie działają wskaźniki poziomu, konstrukcja delikatna jeśli chodzi o wysokie sygnały na wejściach/wyjściach czy przerwy w zasilaniu. DJX-700... nie miałem okazji grać na tym. Ludzie się wypowiadają w miarę dobrze, ale takie osoby nie miały zazwyczaj kontaktu z niczym innym - to mogą sobie pisać, że takie coś stoi na wysokości 600 Pioneera. Ponadto ten mikser kosztuje około 900zł... za taką cenę możnaby się zastanowić nad czymś lepszym - pomyśl, czy naprawdę potrzebujesz 4 kanałów i tego wątpliwej jakości DSP. Bo dołożysz stówkę, kupisz Denona DN-X1000 i masz mikser na lata, nie do zdarcia. Pozdrawiam
    Rabe
    Level 15  
    Kolego poczytaj o tym mixerze w internecie wielu dj sie o nim wypowiada. A po za tym jest inny wontek ten reloop jest na podzespołach sony ale są wersie na podzespołach denona ja miałem okazje grać na denonowskim. Po zatym miałem jusz w swoich rękach 600 pioniera tego własnie reloopa a takrze od niedawna denona djx - 1500. Znam pare klubów którch miało 600 a teraz ma reloopa i wcale na niego nienażeka

Dodano po 48 [sekundy]:

Kolego poczytaj o tym mixerze w internecie wielu dj sie o nim wypowiada. A po za tym jest inny wontek ten reloop jest na podzespołach sony ale są wersie na podzespołach denona ja miałem okazje grać na denonowskim. Po zatym miałem jusz w swoich rękach 600 pioniera tego własnie reloopa a takrze od niedawna denona djx - 1500. Znam pare klubów którch miało 600 a teraz ma reloopa i wcale na niego nienażeka

Dodano po 1 [minuty]:

Bandolero
    Level 11  
    Ogólnie behringer bydowany jest ze złabych materiałów , podzaspołów ma słabe brzmienie , w kazdej chwili moze cos w nim nawalic , napewno budowany jest z innych elementów niz Mackie , sondcraft , to chyba najtansza firma a co za tym idzie najgorsza , Ludzie ktorzy myslą o dobrym brzmieniu , sprzęcie nie kupuja Bhringera , kupują to ludzie ktorzy cykaja po weselach , albo ktos ma jakies smieszne studio UB - 2442 FX to kupuje . Ja wlasnie kiedys sobie sprawiłem taki , dwie imprezy i szybko porzegnałem sie z produktem firmy Behringer , kupilem z ciekawosci zeby zobaczyc czy jest naprawde kiepski , szkoda pieniedzy , wyglada moze powaznie duzo aux, preamp , to tamto , ale to trzecia liga . Czy to bedzie mixer 24 kanałowy , koncowka , limiter- compresor odnosi sie to do wszystkiego firmy Behringer . To tylko moje skromne zdanie
    Jon-X
    Level 28  
    Rabe - myślałem że masz na myśli DJX-700, mówiąc że stoi na poziomie Pioneera. Zresztą to jest lipa, takie gadanie - w necie są tylko pozytywne opinie. Zresztą 600 to też nie jest super mikser, ale jest dobry, wiadomo czego się spodziewać i każdy ma efektor w małym palcu. Co to są za "kluby"? Oszczędzanie na konsolecie to najgorsza rzecz, którą można robić. Od kiedy Sony i Denon robią potencjometry na przykład? To jest dopiero ciekawe. Dla siebie każdy może se taki wynalazek sprawić i jest spoko.

Dodano po 1 [minuty]:

Aha, pracowałem pół roku na DJX-1000. Tragedia, porażka i awaria w jednym. Pozdrawiam
    Witek86
    Level 16  
    JON-X jaki ty mikser polecasz taki by miał dobre brzmienie, ja tylko miałem okazje spróbować na DJX-400 i raz na denonie DX-1500 ale to tylko chwile , i ten DJX400 nie był wcale taki zły nawet to chodziło ale bawiłem się tym tylko jakąś godzinke a ten Denon to spoko , ale co do DJX 700 , przyznam wygląd ma spoko,i ta cena jest kusząca ale zawsze można do niego zaglądnąć (oczywiście po gwarancji ) można zobaczyć jak tam wyglada elektronika, jak każda chińszczyzna to beznadziejna pojemność na zasilaczu ale to się zrobić, nieraz sam nie wiem co myśleć o behringerze , znajomy co gra po róznych imprezach,koncerty pikniki itp to ma właśnie behringera i ma juz go pare lat ,jak narazie to kilka potencjometrów do wymiany ale przeżył swoje i gra dalej, bardzo chściałbym mieć Pioneerka 600 ,ale jego cena ,nie stać mnie na taki jak teraz to mam zamiar przeznaczyć 1000zł na mikser ,gram z winyli ,gramki mam Gemini - TT02 ,i taki prosty mikser Gemini Pmx 03 , spoko ma brzmienie ale jednach chściał coś masywnego a nie taką malizne , i bardziej rozbudowany coś w stylu Pioneerka 500 lub 600 a DJX 700 taki jest tylko jak to działa,napewno będzie miał przetforniki takie jak jego inne modele bo to robione jest pewnie na jedno kopyto , tylko obudowa itd zmienione.a nie chce też wydac kasy na coś lipnego bo za 1000zł to co mugbym innego kupić:)
    Jon-X
    Level 28  
    Jeśli miałbym polecać mikser który ma dobre brzmienie, poleciłbym Rane'a TTM-56 :) sam mam chrapkę na Rane'a tyle że model Empath, ale to chyba jeszcze będzie moje marzenie przez dużo długich miesięcy. W Behringerze elektronika w sumie badziewna w 100% i nawet nie o pojemność na zasilaniu tu chodzi. Ludzie mają Behringery no i działają - to nie jest argument jak masz 1000zł. Szczególnie w przypadku dwóch gramofonów. Pioneer 600 - na pewno nie za taką cenę, w DE nówka Pioneer 500 stoi jakieś 2500zł i nad tym może warto się zastanawiać - ale na pewno nie nad 600 która za taką kasę jaką za niego chcą na pewno opłacalny nie jest. I brzmieć na pewno też nie brzmi idealnie, parametry audio ma takie sobie. Jeśli chcesz rozbudowany sprzęt, kup sobie jakiegoś Eclera i chociażby Kaoss Pad'a, będziesz miał o wiele możliwości niż w Pionku. Za takie pieniądze generalnie tylko Denon DN-X100 - http://www.dj-sklep.pl/go/_info?id=391 albo Numark DXM-06 - http://www.dj-sklep.pl/go/_info/?id=763 (pierwsza część opisu w linku jest pokręcona). Sam niedługo będę kupował mikser bo mnie ostatnio przycisnęły finanse i sprzedałem całą konsoletę jaką miałem (Omnitronic), ale raczej kupię Numarka Dm1050 - http://www.dj-sklep.pl/go/_info?id=754 (będzie używany z cedekami, bez fajerwerków). Gdybym miał własne gramofony i kupował mikser to wybrałbym Denona - Numark DXM06 ma słabej jakości preampy gramofonowe z tego co mi jeden kolega mówił, ale z niego też technik nie jest więc raczej sprawdziłbym to sam - DXM06 to raczej do cedeków, ma efektor w miarę ciekawy, ale nie ma ch-ki dla faderów ani reverse'u dla faderów. Wybór należy do Ciebie, moim zdaniem najlepszy Denon.
    Rabe
    Level 15  
    Jest jeszcze taki mixerek http://www.gmm.com.pl/produkty/Img_stage_line_mpx-480,Stage_line ale cenowo odbiega od berigera ale ma podobne funkcje. Gadałem ze znajomym Dj który miał na imprezie 500 Pionierra która się zajechał porzyczyli ze sklepu własnie mixer (z linku) i im odpowiada. Ma ciekawą funkcję efekty można dać na kazdy poszczegulny kanał w tym smamym czasie na każdym kanale jest do tego potenciometr.
    Witek86
    Level 16  
    nie wiem jak już myśleć o mikserach behringer ale ja myśle że to są dobre miksery jak na swoją cenę,przecież ta firma ma większe doświadczenie niż np reloop itp, ona juz istnieje trochę na rynku i jak by był taki lipny to już by dawno zbankrutowała, a jednak trzyma się na rynku, to jak i ile będzie służył sprzęt zależy głównie od jego użytkownika i jak dba o sprzęt:)widziałem ja niektórzy dbają o sprzęt a później mówią że się coś psuje
    Jon-X
    Level 28  
    Ale jeśli masz 1000zł to nie ma sensu kupować Behringera. Miałoby to jakiś sens, gdybyś miał 300zł. W szczególności, że grasz z gramofonów.
    Witek86
    Level 16  
    Ale psują się te miksery często,mój znajomy na mikser behringera z serii Ub...ma już go pare lat i działa bez zażutu , a przeżył wiele, ale wymaga już wymianiy 2 potencjometrów,nie wiem dlaczego prawie wszyscy tak źle piszą o tej firmie
    DJ PIT
    Level 13  
    ja mam djx 400 dokładnie rok , był na kilkunastu imprezkach, trochu go katowałem ale nie dużo a juz mi powoli jeden fader siada, czasami crossfader nie kontaktuje(żeby zadziałał musze cały cross rozkręcic i podociskac części) a następny mikser to nie bedzie behringer ale dopiero za rok kupie nowy no chyba że ten się prędzej zepsuje
    Jon-X
    Level 28  
    Ecler NUO2 stary, ja teraz to odkryłem, sam kupuję. Sprawdź parametry techniczne, ja odpadłem. Chciałem NUO3, ale w ostatniej chwili kaski zabrakło i przyszły zaległe mandaty z autobusu. Miksery są naprawdę dobre. Sprawdź to!
    MuNiO
    Level 26  
    Naprawialem juz kilka szt tych mikserow. katorgia

nie polecam

kup jakis uzywany PIONEER DJM-300 lub 500
    Jon-X
    Level 28  
    A co się psuje? W sumie te miksery super recenzje zbierają, przemyślane są dość dobrze, parametrami technicznymi biją na łeb pionki. I które serie masz na myśli - Smac, Hak czy NUO? Bo NUO to zupełnie inna klasa... Z tym że Smac i Hak się potrafiły schrzanić zgadzam sie w zupełności i nigdy bym tego nie kupił
    Witek86
    Level 16  
    z tego co słyszałem te bekringery mają słabe zasilacze w mikserach, wystarczy go trochę zmodernizować,zwiększyć pojemność w zasilaczu, a jak jest słabe trafo to zmnieżyć jakie ma napięcie i zbudować nowy zewnętrzny zasilacz dobrze rozbudowany z dobrą filtrancja itd:) i będzie grać bardzo ładnie beż żadnych przydźwięków itp
    Jon-X
    Level 28  
    Dołożyć zabezpieczenia przed ubiciem scalaków, wymienić fadery i pokrętła na lepsze, pozmieniać poziomy na których pracuje - zwiększyć zakres gainów etc, zwiększyć poziomy wyjściowe, poziom na słuchawki też, crossfader wymienić na lepszy bo ten bez katowania nawet pada po niedługim czasie... powstaje nam nowy mikser

Dodano po 1 [minuty]:

Aha, i Gemini Pmx03 na pewno jest lepszy niż Behringer DJX-400.
    Witek86
    Level 16  
    ja włąśnie w tej chwili posiadam gemini PMX03 i powiem tak, potencjometry od głosności i od głosności słuchawek juz mi trzeszczą, kontakr pr ju działał na nie, jakościowo brzmienie ma fajne podoba mi się , ale odsłuch beznadziejny, ponieważ nie słychać eq na odsłuchu na słuchawkach ale nie powiem da się miksować:)
    Jon-X
    Level 28  
    No i dokładnie tak samo będzie z Behringerem, jeśli nie szybciej. Ewentualnie poszukaj na Allegro jakiegoś Vestaxa 06 w dobrym stanie - to jest dobry sprzęt, już na lata, tyle że bardziej do hiphopu i turntablismu. Może Stanton SK-2F? Z tym że wykonanie też nie jest idealne. Ja bym polecał w tym momencie NUO2, ale poczekajmy co Munio napisze na temat awaryjności Eclerów.
    Witek86
    Level 16  
    ja uważam że dla mnie na lata to by był jakiś Pioneer np 600 tylko że nie stać mnie na taki mikser a kosztuje około 3500zł, mam tylko niecały tysiąc i chcę kupić behringera 700 bo w tej cenie niczego bardziej funkcjonalnego nie znajdę
    kret321
    Level 1  
    witam. pracuje na tym urządzeniu rok. wielkim znawca nie jestem ale wedlug mnie jest ok. Jedyny problem jaki z nim miałem to trzaski na jednym pot. spowodowane tym że mikser dostal wilgoci. po potraktowaniu odpowiedznim srodkiem dziala jak nowy. osobiscie nie mam żadnych zarzutów, tylko zalezy jak często będziesz go urzywał...
    Jon-X
    Level 28  
    Pioneera 600 nie kupuj, to jest wielki archaiczny kombajn o tragicznych parametrach. Za tą kaskę kupisz Denona DN X-1500 który pod każdym względem bije 600tkę na łeb.

Rozbudowany mikser nie znaczy dobry - pamiętaj o tym! Skoro grasz z dwóch adapterów to już lepiej chyba kupić jakąś dobrą dwukanałówkę - potem do tego Kaoss Pada i masz sprzęt który zjada 600tkę i Denona razem wzięte.
    Witek86
    Level 16  
    kiedyś to ja bym chściał mieć pioneerka 600 ale narazie stać mnie tylko na behringera djx700 :)narazie gram w gramków ale niedługo dojdzie do tego jakiś cd player w dulalu więc musze się liczyć z większą ilością kanałów niż 2
    Jon-X
    Level 28  
    To już lepszym wyborem z czterokanałówek niż ten DJX700 będzie Stanton RM100, tyle że RM100 ma słaby poziom wyjścia słuchawkowego. Jeśli nie zraża cię bliskie rozmieszczenie gałek od EQ - stary dobry Gemini PS-700/PS-800/PS-900 będzie idealny. Efektor w DJX700 kompletnie nie brzmi, niestety.

Dodano po 1 [minuty]:

O! http://www.allegro.pl/item97170603_mikser_gemini_676i_sampler_okazja_.html
    Babcia1981
    Level 16  
    Miałem UB2442FX. Na 3 imprezie zaczął brumić i złapał jakieś dziwne przebicie na obudowę. Kopał niemiłosiernie... Z serwisem bez problemu - 2 tygodnie i miałem nowy egzemplarz, który szybciutko sprzedałem. Teraz mam Spirita Folio SX. Dzień a noc... ;-)
    Pozdrawiam
    William Bonawentura
    Level 34  
    Babcia1981 wrote:
    Miałem UB2442FX. Na 3 imprezie zaczął brumić i złapał jakieś dziwne przebicie na obudowę. Kopał niemiłosiernie...

Jak łatwo się domysleć miałeś przebicie w zasilaczu. Tyle tylko, że w takiej sytuacji powinna zadziałać różnicówka. Ale jak się domyślam mikser nie był uziemiony ?
    Babcia1981
    Level 16  
    Uziemianie likwidowało przebicie, ale brum pozostawał. Znikał na ok 3 sekundy po włączeniu lub wyłączeniu phantoma. Rozkręcać nie było sensu bo był na gwarancji. Ale generalnie denerwowały duże szumy, jak trzeba było coś nagrać. Może miałem po prostu zły egzemplarz.
    Mam jeszcze Virtualizer i Kompresor MDX 4600. Te radzą sobie jak narazie dobrze i bezawaryjnie.
    Witek86
    Level 16  
    a czy ten UB... nie ma czasem zewnętrznego zasilacza, ?kiedyś bawiłem się jakiś ub i miał właśnie zewnętrzny zasilacz, i wszystko super chodziło, czysto, ładnie :)
    mate_ok
    Level 18  
    mam w domu UB802 - mały bo mały ale rozeznanie daje. Chyba cała seria UB ma zewnętrzne zasilanie (wkurza tylko to że na zasilaczy nie ma wyłącznika i trzeba sie schylac do gniazdka, albo dorobić sobie na kablu przełącznik). Mikser jak za swoją cenę (250zł) przyzwoity do domowych zastosowań, ale chyba na estrade lub do studia to nie za bardzo - po pół roku każdy potencjometr kręci się z innym oporem, a master vol zdarza się czasami zatrzeszczyć.. Ostatnio zauważyłem też coś dziwnego ze wskaźnikiem wysterowania - przy odpowiednich ustawieniach wskazania schodzą na prawy kanał mimo że z sygnałem nic się niedzieje. generalnie taki sprzęt, że gdy sie zepsuje kupuje się nowy, bo chyba nie opłaca się naprawiać.. Co do brzmienia to korekcje chodzą ładnie, dynamika też niczego sobie, trudno go przesterować, ale szumy faktycznie przy wyższym poziomie wzmocnienia mogą denerwować.

pozdrawiam