Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.
  • Fiata 126p nie trzeba zbytnio nikomu przedstawiac gdyz pewnie kazdy wie jak on wyglada :) Żadkościa jest montowanie sprzetu w aucie ktory jest drozszy od jego samego. Chce pokazac jakich dokonalem w nim przerobek. Moj maluch posiada zaawansowany sprzet audio jak na bobka: subwoofer ze wzmacniaczem, polke i dobrej klasy radio, oraz takie bajery jak: centralny zamek, alarm, czy podswietlane kierunki.

1.SUBWOOFER

Głosnik jaki zastosowalem w moim subwooferze to
    Boschmann V-1040XYB o srednicy 25cm i mocy 400W
    Wstepne zalozenia konstrukcji skrzyni byly zupelnie inne, ale projekt podczas wykonywania go przechodzil drobne modyfikacje. Stad taki a nie inny ksztalt tej skrzyni przypominajacej troche "bude dla psa" :D
    Jest to skrzynia bass reflex o objetosci 43L z dwoma otworami o srednicy 44mm, 200mm dlugosci. Wykonana jest z plyty wiorowej o grubosci ok 2cm. Plyty mocowane sa do siebie na wkrety i uszczelnione silikonem. Łaczenia plyt dodatkowo wzmocnione sa wloknem szklanym. Nierownosci i wkrety pokryte sa warstwa szpachli samochodowej a nastepnie podkladem akrylowym(zdj.2)Cala konstrukcja pomalowana zostala kompresorem na kolor srebrny polmat, tak by pasowal pod kolor glosnika. Zdecydowalem sie na pomalowanie go, gdyz nie chcialem korzystac z prostych i popularnych rozwiazac. Nierownosci tylnej sciany nie byly zbytnio niwelowane, bo wstepnie mialem okleic ta sciane materialem. Boczne sciany od wewnatrz wytlumione zostaly gabka o grubosci 2cm, a sciana naprzeciw glosnika 6cm warstwa gabki.
    Subwoofer napedzany jest przez wzmacniacz 2x150W w mostku, wspierany przez dwudrozna polke, takze samodzielnie wykonana, a jednostaka sterujaca jest obecnie Pioneer DEH2000. Wszystko to gra w fiacie 126p. Mimo tak obszernego sprzetu maluch nie stracil 4 miejsc siedzacych. Zmniejszyl sie tylko komfort tylnej kanapy, na ktorej zmieszcza sie obecnie tylko dwie szczuple dziewczyny :D
    Subwoofer lezy wzdluz, posrodku kanapy(zdj.5) Zastosowanie terminala z gniazdem duzy Jack umozliwia w razie koniecznosci :P szybki i bez klopotow demontaz go dla potrzeb domowych.Jest to subwoofer pasywny, wiec do sluchania w mieszkaniu potrzebuje drugi wzmacniacz. To moja pierwsza konstrukcja suba i choc posiada on drobne niedociagniecia jestem z niego zadowolony :) (zdj.8)

Kosztorys :
    - glosnik 120zl
    - terminal 12zl
    - otwory BR 4zl
    - gabka wygluszajaca 7zl
    - sylikon+wkrety 10zl
    - szpachla+podklad+farba 20zl
    - plyta wiorowa+wlokno szklane 0zl
    =173zl

2. PÓŁkA
    Polka jest rowniez moja wlasna konstrukcja. Wykonana jest z plyty wiorowej a takze pazdziezowej, mocowana na wkrety i uszczelniona silikonem, do wygluszenia zastosowalem gabke grubosci 1,5 cm. Jak juz pisałem wczesniej jest to półka dwudrozna z dwoam głosnikami wysokotonowymi marki alphard i dwaoma niskotonowymi o sr. 20 cm firmy extreme. Obudowa jest zamnkieta, gdyz z własnych doświadczen i obserwacji uwazam, ze jest to najlepsze zastosowanie we fiacie 126p. Jak smai wiecie miejsca pod tylna szybą a oparciem kanapy jest niewiele, wiec starałem sie wykorzystac ją w miare mozliwosci. Półka dlatego ma spacyficzna dla siebie budowe. Tylna sciana jest połokragła, tak ze półka maksymalnie jest zblizona jest do tylniej szyby. Zastowowanie podwyzszen na głosniki basowe zwiekszyło jeszcze bardziej objetosc, która obecnie wynosi 28 l. to około 5 litrów wiecej niz standardowa kupiona w sklepie. Całośc obita jest włochatym, przytulnym materiałem, a na głosnikach są maskowniczki.(zdj.9) Dla wiekszego bajeru na kratkach ochronnych zamontowane sa diody w dwóch odcieniach niebieskiego koloru, które migają wraz z uderzeniem basu(zdj.11) Świetnie to wygląda w nocy :D

Kosztorys:
    - 2x20 cm głosnik 90zł
    - 2x wysokotonowy 15zł
    - materiał do obicia 30zł
    - silikon+wkręty 10zł
    - diody 6zł
    - zwrotnice 2-way(5000 Hz) 30zł
    - maskowniczki 9zł

Suma: 190zł

3.WZMACNIACZ
    Wzmaciacz jaki zastosowałem to MRS V-2100. Jest to wzmacniacz dwukanałowy, ale ja wykorzystuje jego zmostkowaną moc, która wynosi 300W. Jednym z problemów było zamontowanie go w maluchu ze względu na jego gabarety. Jego wymiary uniemozliwiały schowanie go pod siedzeniem czy w schowku. Konieczne było zamontowanie go ergonomicznie, gdyz na głownym panelu sterowania znajduja sie potencjometry od częstotliwosci dźwięku i mocy. Ponad to posiada przełacznik wzmocnienia dźwięku na wysokie, średnie i niskie tony(ja uzywam tylko niskich) i posiada dobicie basu +6dB i +12dB :D Musiałem pamietac o tym by zadbac o chłodzenie wmacha by nie przegrzał sie. Jak widac na zdjęciach wzmacniacz zamontowany jest w plastikowej obudowie chroniącej przed wilgocią w bagazniku i dodsatkwo chłodzony jest wentylatorkiem 12V(zdj.12,13). w desce rozdzielczej jest wycięty otwór, przez który panel sterowania łaczy sie z wnetrzem pojazdu(zdj.14). Po rozłaczeni wzmacniacza zostaje tylko blizna na okładzinie pokrywająća deske rozdzielczą.

4.RADIO

Pioneer Deh2000, 4x45

Calosc prezentuje sie tak :) (zdj.15,16)

Cool? Ranking DIY
    About Author
    artczi
    Level 12  
    artczi wrote 23 posts with. Live in city Bełchatów. Been with us since 2006 year.
    adam_16_
    Level 16  
    Noo słyszałem tego suba w akcji i powiem ze potrafi on porządnie zatrzaść autem jak i domem :) Bardzo podoba mi sie wykonczenie i dopasowanie koloru obudowy do koloru membrany głośnika. Zycze kolejnych tak udanych konstrukcji. Pzdrawiam !! :)
    slo11
    Level 13  
    wiec tak! ogolnie bardzo mi sie podoba ta konstrukcja chociaz widac male niedociagniecia! ale ogolnie bardzo dobrze wykonane! mam nadzieje ze spoko gra!
    pozdrawiam
    Armosus
    Level 26  
    Ogolnie moze byc, ladne malowanie tylko tyl troche niezbyt wyszedl.
    Obudowa jak dla mni wyglada jak buda dla jamnika :P, nie lepiej bylo zrobic skrzynie?
    el_Siwma
    Level 14  
    płyty MDF...hmm na moje oko to zwykla wiorowka jeszcze w dodatku z jakiejs starej szafy lub połki ect, w maluchu to wozisz? a gdzie konkretnie ? z tylu na siedzeniu czy miesci sie do bagaznika?
    Buszmen to niezbyt szczesliwy wybor glosnika, nawet jak na budzetowa konstrukcje, czesc zdjec sie mi nie chce wgrac - ale to pewnie moj skomapny komp;) pozdr
    AREK0882
    Level 16  
    Mi tam podoba się ta konstrukcjia.Mam nadzieje że wygląda tak jak gra.
    Bardzo ładnie pomalowana.Oby tak dalej.Ko faktycznie gdzie to w maluchu sie zmieści,zeby nie było akcji tak ajk w "Misiu" :)
    jaro_21
    Level 22  
    wygląda jak buda dla psa :)
    ale wykończenie ciekawe

rozumiem że teraz maluch jest dwuosobowy
    Trenton
    Level 18  
    No jakby to powiedziec konstrukcja jest...srebrna ;) A jesli chodzi o bass reflex-y to radziłbym wyciąć troszke więcej tej gąbki żeby powietrze miało wiecej miejsca do "poruszania się".A tak to wszystko ok.Pozdrawiam
    SITO79
    Level 27  
    kształt ciekawy ,ale lepiej by chyba wyglądał jakbyś go okleił wykładziną. no i płyta z której został wykonany to zwykła płyta wiórowa (meblówka) a nie MDF.pozdrawiam.
    Marcin_126
    Level 16  
    artczi użyłeś jakiegokolwiek szpachlu żeby usunać nierówności?
    Na moje to niepotrzebnie był ścinane krawędzie, bez tego skrzynka wyszłaby mniejsza.
    No to teraz wozisz budę w malcu.
    Tak za rok (chociaż chyba wystarczy kilka miesięcy) używania jej powiedz czy coś jeszcze zostało z bobka :) ?
    artczi
    Level 12  
    tak macie racje, te pyty to nie mdf tylko wióra :)
    Do Marcin_126 : Jak widac na jednym ze zdiec, nierownosci byly szpachlowane.
    Skrzynke woze na tylnej kanapie i jest tam jeszce miejsce dla jednej osoby ;)
    dywan86
    Level 18  
    mi sie ksztalt nie podoba jakos ale ogolnie na plus, te basreflexy troche za male dal bym wieksza srednice ale rozumie ze takie sie tylko zmiescily do skrzynki.
    oleczek1988
    Level 21  
    Wypowiem sie krotko i na teamt. To co wykonales to kicha.
    Jedyna wada tego co zrobiles to nie ma zalet po za tym ze umiesciles glosnik ''Boschmann''. Obudowa ja ini pisali jak buda dla psa. Zgadzam sie z tym :D
    adam_16_
    Level 16  
    Do oleczek1988: No wiesz... o gustach sie nie dyskutuje, ogolnie bardzo ładnie calosc sie prezentuje. I jeszce jedno, nie kazdy zaczyna swoje konstrukcje na głosnikach JBL itp.. Boschmann moim zdaniem duzo lepszy wybor niz np Alphard.

Dodano po 9 [minuty]:

oleczek1988 wrote:

A moze pan pochwali sie swoimi konstrukcjami...??
    IronReiker
    Level 23  
    nie boisz sie ze Ci malama rozwali!! u mnie w aucie tapicerka trzyma sie cudem na miejscu
    Misian@
    Level 27  
    Witam!
    A ja powiem, że mi się podoba!!!
    Wykończenie naprawdę fajne
    Chciałbym usłyszeć tego suba pod
    Three 6 Mafia - Late Nite Tip
    Sadząc po zawieszeniu to bardziej chyba się nadaje do rapu...
    Opisz jak gra pod różnymi rodzajami muzy... no wiesz... coś szybszego, wolniejszego i coś z objechanym basem tak jak wyżej wspomniałem Three 6 Mafia - Late Nite Tip
    artczi
    Level 12  
    Do Trenton: To zdjecie nie jest juz aktualne, gabke wczesniej usunalem przy tunelach. Ale mam takie pytanie: czy jest jakas wielka roznica miedzy wygietym pod katem prostym tunelem br a prostym?
    oleczek1988
    Level 21  
    adam_16_ wrote:
    Do oleczek1988: No wiesz... o gustach sie nie dyskutuje, ogolnie bardzo ładnie calosc sie prezentuje. I jeszce jedno, nie kazdy zaczyna swoje konstrukcje na głosnikach JBL itp.. Boschmann moim zdaniem duzo lepszy wybor niz np Alphard.

Dodano po 9 [minuty]:

oleczek1988 wrote:

A moze pan pochwali sie swoimi konstrukcjami...??

No pochwale sie w weekend swoja pierwsza konstrukcja i powiem ze bedzie na czym oko zawiescic ;)
    artczi
    Level 12  
    Temat zostal zaktualizowany, dodalem opisy co znajduje sie w moim malym aucie oraz fotki. Pozdrawiam i prosze o komentarze. Artczi ;)
    kiepol
    Level 16  
    Witam bardzo serdecznie kolege z miasta :P Cieszę się, że nareszcie znalazl się ktos z mojego miasta, z kim moge pogadać :D Mimo tego, że nie jestem zwolennikiem firm typu extreme, czy boschmann, to bardzo chetnie umówiłbym się na odsłuch tego cuda :D Może, gdyby brzmienie było takie nawet znośne, przemógłbym sie i kupił do mojego lanowoza coś ze stajni boschmanna... Jeżeli to możliwe to proszę się ze mną skntaktować, to ewentualnie sie jakos umowimy na odsłuch, jeżeli to nie robi problemu oczywiście :) A konstrukcja mnie się podoba, mimo tego, że to boschmann za ktorym nie przepadam :D Pozdrawiam
    CJ_Basseer
    Level 24  
    Konstrukcja wizualnie ok... ale nie przemyslana....
    Te 2x20 w polce to totalne nieporozumienie... i do tego jakies piezaki...
    Symulowales chociaz obudowe dla suba? Czy tak na oko...
    Za ta kase mozna by miec cos o wiele lepszego...
    No ale wazne ze jestes zadowolony :)
    czarodziej1968
    Level 14  
    Jak na pierwszą konstrukcję to wyszło bardzo fajnie. Mnie to rozwiązanie z subem na kanapie bardzo się podoba, zawsze coś innego, jestem ciekaw brzmienia basu, z tego, co zauważyłem, to im większa odległość od głośnika tym lepiej on brzmi, ale tutaj potrzebne są eksperymenty.
    Jedyne, co bym skrytykował to ta tylna półka, nie chodzi o wykonanie, bo to jest ok, ale jej sens.
    głośniki szerokopasmowe powinno montować się z przodu a nie z tyłu. Może w następnej wersji, jeśli taką planujesz.
    No i pomyślałbym jeszcze nad wzmacniaczem dla głośników szerokopasmowych, 300 wat na suba i po 15 wat na te głośniki to zbyt wielka różnica, w samochodzie jest chyba tylko wielkie bum, bez reszty pasma.
    Życzę powodzenia przy następnych konstrukcjach, jak na pierwszy raz jest super. :)
    Popak
    Moderator on vacation ...
    Witam

Nie jestem zwolennikiem oto takiej zabudowy ;) wole bagażnik bo jest większe pole do popisu.

Ps.1 Czy ja dobrze widzę?!!! czy podłączyłeś zasilanie wzmaka do wejścia REM!? czym odpalasz wzmaka? :)
    Ps.2 Czy kabel zasilający od wzmaka to 6kwadrat? nie jest za cięki?
    Ja mam wzmacniacz 2x50W Kenwooda i 6kwadrat to za mało :D a teraz dokupiłem jescze jeden 4x50W ;)
    W przyszłości mam plany dokupienia wzmaka 5 kanałowego tylko jak gotówka pozwoli ;)

Pozdrawiam
    artczi
    Level 12  
    @CJ_Basseer:
    Przed rokiem gdy robiłem półkę nie myślałem ze do malacza włożę jeszcze suba dlatego zdecydowałem się na 2x20cm głośniki, by mieć jakis porządniejszy bass. A te "pierzaki" bardzo podobają się dziewczyną ;) Obecnie półka nie spełnia roli tworzenia basu, a jedynie przenosi pasmo wysokich i średnio-niskich dźwięków. Dodam, że z przodu, pod szybą w narożnikach zamontowane są dwa głośniczki wysokotonowe. Do symulacji suba użyłem programu WinISD by wystroić BR, a reszta konstrukcji na bazie informacji z neta.

@czarodziej1968:
    Gdy sub dodatkowo dobije +12dB , to fakt, zagłusza resztę, ale przy normalnym słuchaniu wszystko gra czysto i przyjemnie.

@DJpopak:
    ad1. Tak, masz rację, podłaczyłem zasilanie do wejście REM, bo włączanie zasilania zrobiłem na desce rozdzielczej. Mogłem podłączyć automatycznie sterowane radiem, ale nie zawsze potrzebuje słuchać muzyki wykorzystując subwoofer, ogłuchnąłbym. ;)
    ad2. Wzmacniacz jak i kable, kupowałem w sklepie dla tuningujących i doradzono mi tam, że grubośc 6kwadrat będzie odpowiednia.

Dzięki za opinie i porady w moim temacie, pozdrawiam. :)
    Popak
    artczi wrote:
    ad1. Tak, masz rację, podłaczyłem zasilanie do wejście REM, bo włączanie zasilania zrobiłem na desce rozdzielczej. Mogłem podłączyć automatycznie sterowane radiem, ale nie zawsze potrzebuje słuchać muzyki wykorzystując subwoofer, ogłuchnąłbym. ;)
    ad2. Wzmacniacz jak i kable, kupowałem w sklepie dla tuningujących i doradzono mi tam, że grubośc 6kwadrat będzie odpowiednia.

Dzięki za opinie i porady w moim temacie, pozdrawiam. :)

To ten włącznik ładnie jest obciążony ;) Nie lepiej dać do REM.
    Czy kupowałeś kabel w Bełchatowie w sklepie EXTREME?
    Jeśli tak to powiem ci że ten sklep to KICHA

Oni alphardy porównują do głośników firmowych wysokiej klasy i mówią że te alphardy to są dobre :D Ciekawe ;) Chcieli i wcisnąć taki szajs.

Pozdrawiam
    kiepol
    Level 16  
    Hehe, co do tych Alphardów to ja miałem lepszy myk :P Przychodze pytam, czy maja coś Magnata (akurat taka potrzeba była), a oni, że mają, ale dlaczego akurat magnat ? No to mówię, że firma z renomą i że porządnie robi głośniki, a oni mi na to, że może boschamnn, albo alphard zagra dużo lepiej niż Magnat i oni stanowczo mi rekomendują sprzęt tej klasy... :P Teraz kiedy mam swoje autko (Lanos srebrny, EBE 65NT -jak mnie zobaczycie to pomachajcie :P) i udało mi się zamontowac w nim owale mac audio mx 69.3 (mac audio to niby magnat, aczkolwiek mi na ten temat nic nie wiadomo) w półce, ktora jest grubości kartki papieru i posłuchałem jak grają pod radiem Aiwa (Sony corp. :P) to byłem baaaardzo zaskoczony... Produkują całkiem sporą dawkę basu, mimo tego że służą jako głośniki free air. Kumpel zamontował sobie w starym polo owale Boschmanna w półce grubości płyty wiórowej ;d i co się okazało... basu nie ma ;] Kumpel wymyślij dość dziwne rozwiązanie, a mianowicie skonstruował z paneli podłogowych :P skrzynke do tych owali i przymocował ja do półki od strony bagażnika :P Komicznie to wyglada, ale basik się pojawił i mimo tego że jest "ciupinkę" słabszy od tego, który ja mam u siebie ze sprzętu nie oznaczonego jako "noname", to jednak jest :P Pozdrawiam kolegów z Bełchatowa, może kiedyś się spotkamy i wymienimy poglady :P
    PZ IX
    Level 35  
    Fajny pomysł. Dużo ludzi ma problem z nagłośnieniem kapsla a tu masz - takie rozwiązanie. I jeszcze z tyłu jest troche miejsca :D
    Do :arrow: oleczek1988: człoweku nie widziałeś jeszcze mojej kichy - pseudosubwoofer na pseudogłośnikach i to jeszcze troszke łupało! Ten tutaj pomysł kolegi jest o 100000x lepszy od mojego niby-suba :D
    artczi
    Level 12  
    @DJpopak:
    Ten sklep to może i kicha, ale jedyny taki w okolicy. Kupując u nich głośnik nie przekonywali mnie do jakiś marek, sam zdecydowałem się na kupno boschmanna gdyż finanse nie pozwoliły na lepszy produkt. Jak za taką cenę wydaje mi się, że gra przyzwoicie. ;)
    Popak
    Nie przekonywały sie bo nie pytałeś o leprzy mogel głosnika ;) Oni wogule nie znaja sie na audio.

Pozdrawiam
    Rademal
    Level 20  
    olamaniana...

Wszystko jest na przekór nie wiem od czego zacząć