Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Philips 14GR1221 ch.GR1AX- nie startuje

arteko 12 Mar 2006 13:34 3026 14
  • #1
    arteko
    Level 24  
    Nie startuje. Wymieniłem trafopowielacz (ewidentne zwarcie między zwojami) i dalej nie startuje. Napięcia z przetwornicy są. Tylko 9V jest zaniżone ale przy sztucznym obciążeniu jest ok 8V. Wymieniłem:C 2636, 2523, 2544, 2542, dławik 5524 jest ok. sprawdziłem dokładnie tranzystory ster 7523 i 7521.
    Trudno zlokalizować uszkodzenie bo gen H zasilany jest z trafopowielacza +12A.
    Słychać wprawdzie przez sekundę wejście wysokiego ale nie startuje. mimo że napięcia zostają z wyjątkiem 9V które jest zaniżone do 4,5V
  • #3
    arteko
    Level 24  
    Dzięki za podpowiedź. Elementy o których kolega wspomina sprawdziłem i zapodałem listę w pierwszym poście, oczywiście oprócz C2553 - 100uF, bo nie wiem gdzie on jest. Scalaka fonii też nie sprawdzałem, bo wygląda na dobry. Wprawdzie gdy dostaje 4,5V to pierdzi ale jeśli obciążę żarówką to wtedy dostaje 8,2V i szumi normalnie tak jak powinna szumieć niska. Właściwie nie rozumiem dlaczego przy obc. żarówką zamiast 9V jest 8,2V natomiast jeśli 95V (gałąź główna) nie jest obciążona to zamiast 9V jest 4,5V.
    Ponieważ wysokie próbuje wystartować i napięcia z przetwornicy nie są odcinane to może wina jest scalaka ( nie generuje impulsu H). Czy ktoś miał uszkodzony ten scalak (TDA8305), a może pada coś w jego obwodzie, a może zasilić go z innego źródła napięcia 12V i sprawdzić cz H jest generowane.
  • #4
    mirex
    Level 43  
    Uszkodzenie scalaka razem z trafem miałem. Możesz go zasilić z zewnątrz ale startowe na n. też musisz podać , czyli na dławik 5524. Odepnij bazę 7521 i widzisz co jest. Ma generować.
    Miałem przypadki, że starował po wymianie 7523, inny po wymianie 7528, choć wyglądały na dobre.
    Ale mimo wszystko na początek bym wymienił D6523! /piszesz, że sprawdziłeś ale wiadomo jak to z diodami i miernikiem/ i dla pewności 6542.
    Zasilacz chyba może się tak zachowywć, wydaje mi się, że on z żarówką źle chodzi i pamiętaj, że brak izolacji galwanicznej od sieci.
    Powodzenia!
  • #5
    domint
    Level 25  
    Jezeli trafo miało zwarcie to wymień tranzystor 7528, diodę 6528. Lekka upływnośc tych elementów, której nie wykryjesz miernikiem elektronicznym może blokowac pracę przetwornicy. żarówka w tym modelu też nie jest przydatna.
  • #6
    arteko
    Level 24  
    Powiem tak, melduję, że zadania wykonałem, ale jest bez zmian. Tylko nie podmieniałem tranzystorów sterujących H po wcześniej dość dokładnie zostały sprawdzone.
    Co do żarówki to dzięki temu że jest to sztuczne obciążenie przynajmniej zamiast 4,5V jest 8,2V w miejscu gdzie powinno być 9V, jednak bez obc. jest tylko 4,5V.
    Jeszcze sprawdzę czy chodzi gen H jeśli będzie działał przy podaniu zewnętrznego U 12V to po prostu się załamię i zrezygnuje z naprawy, szkoda tylko trafopowielacza, bo nowy.
  • #7
    mozdzmar
    Level 17  
    Nie jestem pewien czy to ten model, jeśli jest tranzystor sterujący odchylaniem poziomym to sprawdź gałąź zasilania tego tranzystora, chyba są tam dwa elektrolity, wymień je. Nie mam tego schematu aby dokładnie opisać.
  • #8
    bizon1
    Level 11  
    Miałem ten sam problem z tym modelem telewizora. Za żadne skarby nie mogłem dojść do ładu z zsilaczem i wreście wpadłem na pomysł i zrobiłem inny zasilacz na bazie transformatora z radzieckiego Elektrona - daje się łatwo rozebrać i zmienić ilość zwojów. Zrobiłem przetwornice o napięciu wyjściowym 95V , 10V i 5V . Telewizor gra i skończył się problem z zasilaniem.
    Pozdrowienia...................
  • #9
    arteko
    Level 24  
    Do bizon1 i nie tylko. Moim zdaniem to ja ma dobry zasilacz, bo przy obc. zarówką jest 95V, 5V, 8,2V. Pewnie gdyby TV wystartował to z 8,2 zrobiło by się 9V. Muszę od tego TV kilka dni odpocząć, oby to nie był wieczny odpoczynek. Jesli będę miał coś konkretnego to się ponownie wypowiem.
  • #10
    Wojtekx
    Level 18  
    Ostatnio ,,walczyłem '' z podobnym uszkodzeniem,zasilacz działał poprawnie ,uszkodzenie tkwiło w złym starcie generatora /miałem uszkodzoną diodę w aplikacji tda /
    Scalak jest zasilany z +9V a następnie po starcie jest "dokładane" +12V z trafa odchylania . nic nie piszesz czy generator startuje .Może trzymają zabezbieczenia na próbę można wyjąć tyrysor.
  • #11
    pankracy 2
    TVs specialist
    Ja stosuje moduł synchro. od Elektrona 280 , na który podaje 12V z zasilacza anteny siatkowej. Wyjście imp. ster. H podać na C2519-150pF,wizolować pin 26 TDA8305, odchyl. H powinno ruszyć.
  • #12
    arteko
    Level 24  
    Jest tak: Słychać przez sekundę wejście wysokiego ale nie startuje wysokie mimo że napięcia 96V i 5V są z wyjątkiem 9V które jest zaniżone do 4,5V.
    Więc podałem +12V z zasilacza laboratoryjnego. Generaror H dziła. Więc zostawiłem to 12V i włączyłem TV. Na wtórnym trafopowielacza pojawiły się napięcia, ale zaniżone (zamiast 160V to ok 90V zamiast 26V to ok.10V). Napięcia są zaniżone bo przy zapodanym +12 z obcego źródła to 96V spada do 50V-nie wiem dlaczego?
    Co za "statek" na zarówce 60W trzyma 96V.
  • Helpful post
    #14
    pankracy 2
    TVs specialist
    Może nowy DST jest walnięty lub coś obciąża DST ,zdejmuj obciążenia i kontroluj napięcie 95V.
  • #15
    arteko
    Level 24  
    Rezystor ok. znowu dwa dni odpoczynku i zabiorę się za sprawdzanie wtórnej strony trafa.
    Naprawa prawie zakończona. W ustęrkę trafił "Pankracy 2". Przy sprawdzaniu obc. trafa po wtórnej stronie okazało sie że po odłączeniu 26V TV wystartował (oczywiście brak pionu). Po wymianie scalaka TDA 3653B TV działa poprawnie ale u góry ekranu są powroty, elektrolity w aplikacji scalaka wyminione (2515 100uF i 2517 470uF).

    Niestety ale zabezpieczenia i specyficzne konstrukje przetwornic w Philipsach mogą wprowadzić w błąd jeśli objawy porównywane są do innych TV. W sumie uszkodzony było trafo i pion.
    Zostały jeszcze powroty.

    Wskazówki:
    1. Jesli +9V jest zaniżone do 4-5V to nie oznacza że w ta gałąź jest za mocno obciążona, to znaczy, że +96V jest nie obciążone!!
    2. Zasil gen. H (u.s. 7020) z obcego źródła +12V, wyjmnij tyrystor 6641 i wszysto się wyda.
    Wyjęcie tyrystora nie jest groźne poniewaz przetwornica ma taką konstrukcję że jeśli na 96V obciążenie wzrasta powyżej 300mA to spada napięcie i tak jeśli odchylanie H pobiera 500mA to 96V spada do 50V