Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

ATmega8 i LCD. Jak powinny być poustawiane LockBity, Fuse bity?

rokoko 12 Mar 2006 15:57 1436 7
  • #1
    rokoko
    Level 20  
    Witam!
    Jak powinny byc poustawiane LockBity, Fush bity itp. aby programowana pierwszy raz ATmega 8 ruszyla z obsluga wyswietlacza. Dla przykladu podam kod w BASCOMIE, niestety wyswietlacz wogole nie reagowal, uC bez problmowo komunikowal sie z kompem.....
    Code:
    Config Lcd = 16 * 2                                         'konfiguracja wyswietlacza
    
    Config Lcdpin = Pin , Db4 = Portb.7 , Db5 = Portd.5 , Db6 = Portd.6 , Db7 = Portd.7 , E = Portd.2 , Rs = Portd.0
    Portc = 0
    Do
    Lcd "zaczynamy"
    Wait 1
    Set Portb.5
    Lcd "wyjscie aktywne"
    Wait 2
    Portb.5 = 0
    Set Portc.0
    Lcd "glowny zalaczony"
    Wait 2
    Set Portb.5
    Cls
    Lcd "Obwod zalaczony"
    Loop

    Taki prosty kod a wyswietlacz jedynie zapalal gorna linie, wczesniej programowalem ATTINY i bez problemu. Pin RESET podpiety bezposrednio na +5V.
  • #2
    konradek26
    Level 17  
    Ten reset to w uC ? Domyślam się że tak...
    Najczęściej się przez rezystor podpina, nie bezpośrednio.
  • #3
    hunterhouse
    Level 26  
    Code:
    Config Lcdpin = Pin , Db4 = Portb.7 , Db5 = Portd.5 , Db6 = Portd.6 , Db7 = Portd.7 , E = Portd.2 , Rs = Portd.0

    czemu używasz 2 portów do lcd ???
    czy to literówka czytak ma być?????

    w sumie to nigdy nie probowałem podpinać lcd do ruznych portów i nawet niewiem czy to działa.

    po drugie czy piny DB0-Db3- lcd są podpięte do masy ????

    no i sprawdz jeszcze raz połączenia czy wszystko jest ok ???
  • #4
    rokoko
    Level 20  
    Nie jest to blad, musze LCD podpiac pod 2 rozne porty, mysle ze to nie ma wiekszego znaczenia (chyba), bo jak nie to wszystko od poczatku musze robic....:( Wolne piny Db0 do Db3 nie sa podciagniete pod mase... ale w innym ukladzie tez wisza w powietrzu i sprzet chula....
  • #5
    hunterhouse
    Level 26  
    ja też kiedyś miałem problem z lcd i okazało sie ze to było przyczyna, w sumie to nie wiem od czego to zależy bo w większości przypadków działał bez podania masy ale czasami nie chce.
    spróbuj podłączyć może akurat.

    ADD:
    no i oczywiście RW też na mase.
  • #6
    crazy_phisic
    VIP Meritorious for electroda.pl
    a polecenie cls ?
  • #7
    rokoko
    Level 20  
    No i sprawa rozwiazana, okazalo sie ze RW wisialo w powietrzu, po zwarciu go do masy LCD ruszyl....
  • #8
    cyberdar
    Level 31  
    Witam

    Odnośnie wątpliwości dotyczących podłączenia wyświetlacza pod dwa różne porty to informuję, że można i, że działa.

    --
    pozdrawiam