Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Sterowanie silnika rozbudowanym mostkiem..

WinWoj 12 Mar 2006 23:32 2538 15
    WinWoj
    Level 12  
    Witam.

Nowy Elektronik zaproponowal niegdys "Sterownik silnika ktokowego z RS232 TTL" pod symbolem handlowym 310-K. Buduje zblizony sterownik, a moja uwage skupilem na stopniu mocy tegoz sterownika, ktory do obsluzenia czterocewkowego silnika korzysta z osmiu IRFZ44... Domyslam sie, ze polaczenie ich, jak na rysunku ponizej ma na celu zwiekszenie pradu.

Mostek sterowany jest '51-ka, z tym, ze na kazda cewke ida dwa impulsy jednoczesnie, wlaczajace osobno mosfeta, osobno bipolarny tranzystor.. Pozwole sobie zacytowac slowa autora:

Quote:
    Przyjmijmy, że pierwszą cewką sterują tranzystory T1, T5 i T6, które z kolei są sterowane z dwóch portów 89C2051 P1.0 i P1.1. Gdy na portach będzie stan wysoki, wówczas tranzystor T1 i T5 zacznie przewodzić. Natomiast tranzystor T6 zostanie zatkany. Po zmianie stanu na portach z "1" na "0" tranzystory T1 i T5 zostaną zatkane, a tranzystor T6 zacznie przewodzić. Otworzenie tranzystora T6 nastąpi poprzez
    polaryzację bramki przez rezystor R3.

Niestety nie odnalazlem nigdzie w sieci wsadu '51-ki do tego przykladu, aby znalezc odpowiedz na moje pytanie, ktore przmi:

czy mozna impuls z jednego portu podawac na oba tranzystory jednoczesnie?

Niby w zacytowanym fragmencie opisu tego sterownika wychodzi, ze mozna, ale autor rozwiazania wykorzystuje dwa porty:
    michh
    Level 12  
    Teoretycznie tak, ale praktycznie nie robił bym tego. Wynika to z opóżnień w włączniu i wyłączniu tranzystorów co może prowadzić do krótkotwałych "zwarć" poprzez te tranzystory. Daltego należy zastosować krótkotwałe opóżnienie, między załączeniem jednego a drógiego trnzystora.
    WinWoj
    Level 12  
    michh wrote:
    Daltego należy zastosować krótkotwałe opóżnienie, między załączeniem jednego a drógiego trnzystora.

Myslisz o jakims zjawisku hazardu..? Hmm, moze byc.. Moze jakas bramka logiczna..? Z drugiej storny zauwaz, ze impulsy w uC ida w tym samym czasie, wiec jesli dwie "1" i tak samo dwa "0" steruja ta galezia mostka, to czemu nie zapodac jednym "drutem" do obu tranzystorow, a ewentualnie do jednego z nich (bipolar chyba wolniejszy, to do IRFZ'a) - moze bramke 7405..?
    WinWoj
    Level 12  
    Czy moglby mi ktos po krotce wyjasnic dlaczego w tym ukladzie na pojedyncza galaz mostka H przypadaja az 3 tranzystory? I czy doprowadzenie sygnalu z procka do dwoch z nich jednym drutem rozgalezionym jest do zrobienia? Prosze o pomoc...
    adamusx
    Level 27  
    W takim mostku musza być 3 tranzystory ponieważ ten 3 sterujący bazą jednego z wykonawczych odpawiada za to by podać na bazę napięcie 0 lub 12 V. Gdyby go nie było i sterował byś baza tego trnazystora bezposrednio z pinu procka byla by z tego kaszana ponieważ uC pracuje przy napieciu 5 V a mostek przy 12 V .
    Powiedzmy ze nie masz tego trzeciego tranzystora. Baza gornego tr. podlaczona bezposrednio do nozki uC. Jak na nozce pojawi sie stan niski to gorny tranzystor sie zalacza i jest wszystko ok ...A co w momencie podania stanu wysokiego( 5V) z uC? Tranzystor sie NIE WYLACZY ponieważ pracuje on na potencjale 12V i te 5 V dla niego to jak latwo policzyc 7V wysterowania.
    submariner
    Level 32  
    po mojemu jest to tak , poniewaz oba tranzystory sa z kanalem typu n dolny (ten do masy) tranzystor dostaje z portu 5v i jest "wysterowany" (w cudzyslowie bo powinien dostawc ok 10V) w zrodle tranzystora do plusa jest uzwojenie ktore spadek napiecia - odlozenie napiecia i podniesienie potencjalu zrodla tranzystora do plusa wiec ten tranzystor juz nie pracuje na potencjale 0v tylko - (w zaleznosci od spadku nap na izwojeniu max -12v) wobec tego bramka dostaje ujemne napiecie wzgledem zrodla i napiecie +5v z portu to jest -7v na bramce (oczywiscie skrajny przypadek np zwarcie uzwojenia) wobec tego tranzystor do plusa nigdy sie nie otworzy - jesli silnik -uzwojenie jest 12v to nie wysteruje go ten 3 traznystor ktory kluczuje napiecie 12v na bramce potrzeba dolozyc jeszcze ok 10v aby w pelni wysterowac ten mosfet do plusa ale zawsze cos musi kluczowac to napiecie i robi to ten 3 tranzystor sterowany z portu.
    Na schemacie masz uzwojenia ze wspolnym srodkiem wiec niekoniecznie do sterowania musisz uzyc taki mostek.
    adamusx
    Level 27  
    faktycznie kolega Submarine ma racje, nie zauwazylem ze oby dwa tranzystory sa typu n . Ale nie zmiena to faktu ze wlasnie chodzi o poziom napiec.
    bogdan_p
    Level 39  
    prezentowany układ pozwala na sterownie silnikiem bipolarym i unipolarnym do sterownia silnikiem unipolarnym wystarczą tylko dolne tranzystory , natomiast przy pracy z bilarnym musi być wykonana odpowiednia sekwencja w celu zmiany polaryzacji zasilania cewek silnika , dlatego raz przewodzi górny raza dolny , nie mozna wysterować obu ponieważ zrobisz pełne zwarcie , proponuje zapoznać się z sposobem sterownia silników krokowych tu ładna animacja
    http://stielec.ac-aix-marseille.fr/cours/abati/flash/pas.swf
    Smoczy
    Level 19  
    Dioda zenera DZ1 jest źle zamontowana, anoda powinna być połaczona do S tranzystora T6, gdyż w momencie otwarcia T6 na bramce będzie max.10V. W chwili rozpoczęcia przewodzenia na źródle pojawi się napięcie zasilania co spowoduje ,że ten tranzystor będzie pracował jak stabilizator napięcia (róznica napięć między źródłem a bramką zmaleje), jest to niepożądane zjawisko.
    Natomiast czas opóźnienia między załaczaniem tranzystorów w gałęzi mostka jest związany z tym, że czas załaczenia tranzystora jest inny niż czas wyłączenia(załacza się np. w ciągu 40ns, a wyłacza w 90ns), co powoduje, że przez chwilę obydwa tranzystory przewodzą i zwierają zasilanie do masy.
    submariner
    Level 32  
    ta dioda niedosc ze jest zle podlaczona to jest wogole niepotrzebna przy zasilaniu do 15/16 v spokojnie takie napiecia mozna podac na bramke - chyba dla wiekszosci mosfetow wskazane , jak chcesz uzyc 12 v silnika to przy zasilaniu 12v musisz dodac przetwornice ok 10v ,da to wtedy 12v+10v =22v przy takim napieciu potrzebne beda diody zenera ograniczajace napiecie na bramce wpiete pomiedzy zrodlo i bramke bo napiecie moze wyskoczyc ponad bezpieczne dla bramki .l
    Smoczy
    Level 19  
    Nie jest konieczna przetwornica, wystarczy zastosować układ Voltage boost, który powinien załatwić sprawe. Jedynym warunkiem jest sterowanie z tzw. choperem. Maz rację, zenerka nie jest może koniczna, ale dla bezpieczeństwa układu powinna się tam znajdować (tylko nie tak jak jest wrysowana na tym schemacie).
    WinWoj
    Level 12  
    Witam ponownie.

Jak widze, co nowa wypowiedz, to nowe pomysly.. A tu chodzi o mozliwe uproszeczenie ukladu. Dlatego, jak zauwazyli koledzy, zalezalo mi na sterowaniu silnikiem tylko z czterech portow uC. Na przedstawionym wyzej schemacie uklad najwyrazniej nie nadaje sie do tak prostego rozwiazania. Dzisiaj zadaje wiec inne pytanie, tzn. Jak przerobic ten uklad, zeby sterowac cewki 12V-ego silnika 6-przewodowego (czyli unipolarny jak dobrze pamietam) wykorzystujac tylko cztery MOSFETY IRFZ44, a tym samym cztery sygnaly sterujace z uC? Chodzi mi o to , czy mozna jakos w miare prosto zlozyc uklad mostka na tych tranzystorkach, bo mam ich zapas, a w rozwazanym przykladzie juz popalilem czesc z nich nieumiejetnym doprowadzeniem napiec sterujacych..

Z gory dzieki za sugestie
    mzielin
    Level 22  
    Silnik unipolarny nie potrzebuje mostka... Środkowy przewód podłączasz do plusa zasilania, a boczne do drenów MOSFETA. Wtedy 4 wyjścia uP podłączasz do ich bramek. Ale i tak musisz zastosować bufor napięciowy, bo napięcie z uP jest za małe do sterowania bramką.
    W tym konkretnym układzie wyrzucasz dolny tranzystor, żródło dołączasz do masy, przecinasz połączenie drenu górnego z zasilaniem i tam podłączasz cewki silnika.
    Polecam: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic176562.html
    hunterhouse
    Level 26  
    nie jestem specjalistą od duzych prądów ale ja do sterowania silników krokowych przy prądzie 1A stosowałem zwykłe buz11 i wysterowywałem je z 5V i tranzystory otwierały sie na tyle że ich temperatura podczes pracy niezmianiała sie wcale. wydaje mi sie że IRFZ44 też powinny sie nadawać do sterowania z 5V (przynajmniej dla prądów 3A--).

cewki podpiąć wspólnym przewodem do plusa a mosfetami podajemy mase. tak jak pisał kolega.

pozdrawiam
    submariner
    Level 32  
    tenlink do forum z regulatorem jest ciekawy ale troszke chyba niedopracowany nigdy w praktyce nie sprawdzily mi sie przetwornice - powielacze napiecia 2 tranzystorowa przetworniczka z rdzeniem ( uzylem pierscionek ferrytowy fi ok 5-6mm z zarowki energooszczednej zreszta uzwojenia 2x4 zw i 5zw na wyjsciu spasowalo przy czestotliwosci przetwarzania ok 400khz) rezystory przy tranzystorach sterujacych moga byc mniejsze ok 1-2k(szybsze otwieranie mos) a napiecie praktycznie 10v wieksze ponad napiecie zasilania silnik oduzym poborze pradu - tak jast w przypadku silnikow modelarskich zwlaszcza w momencie startu
    tak duze napiecie otwierajace mosfety gwarantuje ze nie beda sie one grzaly przy max pradach , wystapia wtedy problemy przepiec na bramkach co trzeba zabezpieczyc diodami zenara(10-16v).
    Kompleksowo to rozwiazalem i zamiescilem w "wykorzystaniu aleternatora jako silnika) moze komus sie sprzyda.
    oczywiscie dla tych kilku amper i poteznych tranzystorach nie bedzie tych problemow -troche sie beda grzaly ale wytrzymaja.
    251mz
    Level 18  
    WinWoj wrote:
    michh wrote:
    Daltego należy zastosować krótkotwałe opóżnienie, między załączeniem jednego a drógiego trnzystora.

Myslisz o jakims zjawisku hazardu..? Hmm, moze byc.. Moze jakas bramka logiczna..? Z drugiej storny zauwaz, ze impulsy w uC ida w tym samym czasie, wiec jesli dwie "1" i tak samo dwa "0" steruja ta galezia mostka, to czemu nie zapodac jednym "drutem" do obu tranzystorow, a ewentualnie do jednego z nich (bipolar chyba wolniejszy, to do IRFZ'a) - moze bramke 7405..?

Nie o zjawisku hazardu , miedzy zmiana impulsów musi byc krótka przerwa gdyz mosfety maja swoja pojemnosc na wejsciu która musi zostac rozładowana. Jest ona okreslona w notach katalogowych , czym mniejsza ta pojemnosc z tym wiekszą predkoscia moze działac tranzystor