Mam w najbliższym czasie w planach zrobienie sobie kolumienek dwudrożnych i właśnie mam wielki dylemat z wybiorem głośniczków do ów kolumienek, błąkałem się tak po różnych stronkach i na jednej znich znalazłem zestawienie nisko - średniotonowego Vify PL18WO-09-08 i wysokotonowego Scan-Speak D2905/9300, zastawik głośników na 2 kolumny wyniósł by mnie 1680 zł. Jak bym mógł prosić o wasze opinie na temat takiego zestawienia, może jakieś inne propozycje, jeżeli tak bardzo prosiłbym zasugerować takie głośniczki żebym się zmieścił z ceną w 2000 zł.
Jeszcze mam taką drugą sprawę bo robie sobie także subwoofer z Peerless XLS-12 subniskotonowego i prosiłbym jeszcze bardzo o dobranie do tego głośniczka obudowy, jakie wymiary dokładnie muszę przyjąć robiąc obudowę żeby praca tego głośniczka była jak najbardziej wydajna, jaki bass reflex, w którym miejscu dokładnie, więc jak mógłbym prosić to proszę o zrobienie schemaciku tej obudowy kogoś kto siedzi w tym i zna się na rzeczy. Z góry dziękuję za pomoc
a oto jego parametry:
impedancja znamionowa [Ohm] 4
rezystancja cewki [Ohm] 3.5
moc znamionowa [W] 250
efektywność [dB] 91
częstotliwość rezonansowa fs [Hz] 18
objętość ekwiwalentna Vas [l] 139
dobroć całkowita Qts 0.20
powierzchnia membrany [cm2] 466
amplituda liniowa [mm] +/- 12.5
najwyższa częstotliwość podziału [Hz] 200
rekomendowana objętość b-r / zamknięta [l] 30-50 / -
dolna częstotliwość graniczna -6dB [Hz]* 22 (50)
średnica zewnętrzna / otworu [mm] 308 / 278
Jeszcze mam taką drugą sprawę bo robie sobie także subwoofer z Peerless XLS-12 subniskotonowego i prosiłbym jeszcze bardzo o dobranie do tego głośniczka obudowy, jakie wymiary dokładnie muszę przyjąć robiąc obudowę żeby praca tego głośniczka była jak najbardziej wydajna, jaki bass reflex, w którym miejscu dokładnie, więc jak mógłbym prosić to proszę o zrobienie schemaciku tej obudowy kogoś kto siedzi w tym i zna się na rzeczy. Z góry dziękuję za pomoc
a oto jego parametry:
impedancja znamionowa [Ohm] 4
rezystancja cewki [Ohm] 3.5
moc znamionowa [W] 250
efektywność [dB] 91
częstotliwość rezonansowa fs [Hz] 18
objętość ekwiwalentna Vas [l] 139
dobroć całkowita Qts 0.20
powierzchnia membrany [cm2] 466
amplituda liniowa [mm] +/- 12.5
najwyższa częstotliwość podziału [Hz] 200
rekomendowana objętość b-r / zamknięta [l] 30-50 / -
dolna częstotliwość graniczna -6dB [Hz]* 22 (50)
średnica zewnętrzna / otworu [mm] 308 / 278