Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Jakie głośniki wybrać?! Proszę o opinie lub inne zestawy. Kolumny dwudrożne.

Gałązeczka 13 Mar 2006 13:31 2199 7
    Gałązeczka
    Level 11  
    Mam w najbliższym czasie w planach zrobienie sobie kolumienek dwudrożnych i właśnie mam wielki dylemat z wybiorem głośniczków do ów kolumienek, błąkałem się tak po różnych stronkach i na jednej znich znalazłem zestawienie nisko - średniotonowego Vify PL18WO-09-08 i wysokotonowego Scan-Speak D2905/9300, zastawik głośników na 2 kolumny wyniósł by mnie 1680 zł. Jak bym mógł prosić o wasze opinie na temat takiego zestawienia, może jakieś inne propozycje, jeżeli tak bardzo prosiłbym zasugerować takie głośniczki żebym się zmieścił z ceną w 2000 zł.

Jeszcze mam taką drugą sprawę bo robie sobie także subwoofer z Peerless XLS-12 subniskotonowego i prosiłbym jeszcze bardzo o dobranie do tego głośniczka obudowy, jakie wymiary dokładnie muszę przyjąć robiąc obudowę żeby praca tego głośniczka była jak najbardziej wydajna, jaki bass reflex, w którym miejscu dokładnie, więc jak mógłbym prosić to proszę o zrobienie schemaciku tej obudowy kogoś kto siedzi w tym i zna się na rzeczy. Z góry dziękuję za pomoc
    a oto jego parametry:

impedancja znamionowa [Ohm] 4
    rezystancja cewki [Ohm] 3.5
    moc znamionowa [W] 250
    efektywność [dB] 91
    częstotliwość rezonansowa fs [Hz] 18
    objętość ekwiwalentna Vas [l] 139
    dobroć całkowita Qts 0.20
    powierzchnia membrany [cm2] 466
    amplituda liniowa [mm] +/- 12.5
    najwyższa częstotliwość podziału [Hz] 200
    rekomendowana objętość b-r / zamknięta [l] 30-50 / -
    dolna częstotliwość graniczna -6dB [Hz]* 22 (50)
    średnica zewnętrzna / otworu [mm] 308 / 278
    erni83
    Level 14  
    Jeśli chodzi o kolmny to dobrych głśników jest mnustwo, nie chce narzucać ci konkretnych firm lub modeli dlatego, że każdy ma inne "ucho"
    i naprzykład głośnik który dla mnie gra świetnie dla ciebie może okazać się kiepski. Zanim się zdecydujesz radze abyś jeżeli masz tylko możliwośc odsłuchał poszczególne głośniki i wtedy będziesz pewny i zadowolony.

Co do głośnika basowego to te parametry są niezłe głośnik powinien bardzo nisko schodzić. A obliczanie obudowy znajdziesz w internecie, napewno są programy, które to liczą po podaniu parametrów. Z chęcią podałbym ci te wzory ale nie mam w domu dostępu do internetu, najleiej poszukaj programu na necie. Pozdrowionka.
    sp5gbw
    Level 17  
    Do kolumienek proponuję wstawić popularne głośniki samochodowe 6x9".Nie potrzebują zwrotnicy i są 3-4 drożne i wytrzymują ponad 100W. Cena za kpl ok 100zł.
    Gałązeczka
    Level 11  
    A tu jeszcze dane tych głośniczków o które pytam:

Vifa PL18WO-09-08

impedancja znamionowa [Ohm] 8
    rezystancja cewki [Ohm] 5.8
    moc znamionowa [W] 100
    efektywność [dB] 87
    częstotliwość rezonansowa fs [Hz] 38
    objętość ekwiwalentna Vas [l] 25
    dobroć całkowita Qts 0.34
    powierzchnia membrany [cm2] 132
    amplituda liniowa [mm] +/- 4
    najwyższa częstotliwość podziału [Hz] 4000
    rekomendowana objętość b-r / zamknięta [l] 10-20
    dolna częstotliwość graniczna -6dB [Hz]* 35 (20l)
    średnica zewnętrzna / otworu [mm] 180 / 145

Scan Speak D2905/9300

impedancja znamionowa [Ohm] 6
    rezystancja cewki [Ohm] 4.7
    moc znamionowa [W] 150
    efektywność [dB] 90
    częstotliwość rezonansowa fs [Hz] 650
    najniższa częstotliwość podziału [kHz] 2
    górna częstotliwość graniczna -6dB [kHz] 30
    ferrofluid tak
    średnica zewnętrzna / otworu [mm] 105 / 83
    Gałązeczka
    Level 11  
    Wiesz ja jestem jakoś emocjonalnie związany ze scan speakiem, vifą i peerlessem, miałem głośniczniki tych firm i mam dalej i z nich jestem starsznie zadowolony więc ja bym wolał jednak coś tych 3 firm no w osteteczności coś innego ale już naprawdę sprawdzonego co wiele osób poleca.
    Elminster
    Level 21  
    Monacory tez sa dobre. Te co podalem tym bardziej.

Popytaj jeszcze ludzi ;)Moze cos jeszcze lepszego ci zaproponuja ;)
    Kondrax
    Level 18  
    Powiem tak bo sam o to pytałem kiedys na innym forum audiostereo.pl ten SS i vifa to podobno straszna kicha jest bo średnicy podobno wogóle nie ma, też mi go odradzono. Po drugie jaki masz pokój duży ile m kwasratowych bo jak jak ja 15m to mi odradzono XLS 12 tylko kupić 10 calowy. Jak cię interesuje to masz tu
    http://www.audiostereo.pl/Peerless_SDS_25089.html
    http://www.audiostereo.pl/Peerles_XLS10_czy_XXLS10_22829.html
    http://www.audiostereo.pl/Kilka_pytan_o_kolumny_i_subwoofer_DIY_21372.html