Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

sterownik temperatury pieca C.O

vulkan21 13 Mar 2006 17:21 9185 8
Automation24
    vulkan21
    Level 11  
    witam jestem w tych sprawach nowy czy może ktoś mi pomóc w kwesti mianowicie usiłuje domowym sposobem zrobić automatycznego palacza ( podnoszenie klapki) mój kocioł to OGNIWO 28 kw na paliwo stałe ( głownie chodzi o trociny i odpady z stolarni . Będę bardzo wdzięczny za pomoc:?:
  • Automation24
    DonRomano
    Level 34  
    Najprościej zakupić mieszkowy miarkownik ciągu.
    Jest to gotowe urządzenie do podnoszenia klapki w zależności od temperatury wody w kotle.Nie wymaga zasilania, koszt ok.150pln.

Domowym sposobem będzie trudno.
  • Automation24
    Andmit
    Level 17  
    Potrzebny będzie slusarz : dźwignia dł ok 60 cm z nawierconymi otworami ,zamocowana wahliwie i napędzana elektromagnesem na prąd przemienny 230V( może bć luzownik lu odpowiednio przerobiony stycznik np. wielkość MSM1 z cewką 230V AC - skok elektromagnesu ok 5 mm).
    Klapka powietrza pociągana jest przez elektromagnes za posrednictwem dźwigni i łańcuszka - wielkość otwarcia klapki zależy od miejsca podczepienia łąńcuszka do dźwigni (łąńcuszek z haczykiem zawieszony w otworze dźwigni). Uruchomienie elektromagnesu to otwarcie klapki .
    Teraz sterowanie :najprostszy regulator dwupołożeniowy ( zamknij/otwórz - bez sprzężeń typu PID),wspłpracujący z czujnikiem np Pt 100 ( lub inny podobny)
    zamontowany na rurze WYPŁYWOWEJ z pieca ( np owinięty taśmą szklaną tak aby bezpośredni stukał sie z rurą i był odizolowany od otoczenia - ma mierzyć temp. rury a więc wody wyjściowej).
    Stałe czasowe pieca i instalacji grzwewczej są tak duże z układ pracuje stabilnie , Uruchomienie wymaga trochę doświadczeń z wielkościa otwarcia klapki powietrza ,ale przy odrobinie cierpliwości jest to wykonalne.Układ jest elastyczny na tyle na ile pozwala piec ( temp.max i min w zależnośći od potrzeb ,daje oszcędności w paliwie i nie wumaga ciągłego doglądania pieca .Sprawdzony w praktyce ,łatwy do ewentualnej naprawy, złożony prawie ze złomu.

Dodano po 48 [sekundy]:

Potrzebny będzie slusarz : dźwignia dł ok 60 cm z nawierconymi otworami ,zamocowana wahliwie i napędzana elektromagnesem na prąd przemienny 230V( może bć luzownik lu odpowiednio przerobiony stycznik np. wielkość MSM1 z cewką 230V AC - skok elektromagnesu ok 5 mm).
    Klapka powietrza pociągana jest przez elektromagnes za posrednictwem dźwigni i łańcuszka - wielkość otwarcia klapki zależy od miejsca podczepienia łąńcuszka do dźwigni (łąńcuszek z haczykiem zawieszony w otworze dźwigni). Uruchomienie elektromagnesu to otwarcie klapki .
    Teraz sterowanie :najprostszy regulator dwupołożeniowy ( zamknij/otwórz - bez sprzężeń typu PID),wspłpracujący z czujnikiem np Pt 100 ( lub inny podobny)
    zamontowany na rurze WYPŁYWOWEJ z pieca ( np owinięty taśmą szklaną tak aby bezpośredni stukał sie z rurą i był odizolowany od otoczenia - ma mierzyć temp. rury a więc wody wyjściowej).
    Stałe czasowe pieca i instalacji grzwewczej są tak duże z układ pracuje stabilnie , Uruchomienie wymaga trochę doświadczeń z wielkościa otwarcia klapki powietrza ,ale przy odrobinie cierpliwości jest to wykonalne.Układ jest elastyczny na tyle na ile pozwala piec ( temp.max i min w zależnośći od potrzeb ,daje oszcędności w paliwie i nie wumaga ciągłego doglądania pieca .Sprawdzony w praktyce ,łatwy do ewentualnej naprawy, złożony prawie ze złomu.
    DonRomano
    Level 34  
    Pomysł ciekawy, ale moim zdaniem nie pewny.
    Można by było wykorzystać jakiś silnik, ale wszystkie takie urządzenia potrzebują zasilania i to największy minus tych rozwiązań.
    Absolutnie nie twierdzę, że mam racje wypowiadam jedynie swją opinię w oparciu o wieloletnią praktykę w zawodzie.
    Takie wynalazki są po prostu nie bezpieczne.
    Chcesz sprawnego urządzenia? Kup oryginalny miarkownik ciągu.
    Andmit
    Level 17  
    POmysł nie tyle ciekawy co sprawdzony w praktyce , do dzisiaj pracują 2 takie instalacje
    vulkan21
    Level 11  
    dziekuje bardzo za odpowiedż zrobile tak jak napisane w poscie to dziala teraz zostało mi tylko wyregolować łańcuszek .rewelacja jeszcze raz dziękuje
    agaudio
    Level 21  
    Kiedyś to miałem płynną regulację dopływu powietrza gdzie klapka była ustawiana za pomocą silnika od wycieraczek i trochę do tego elektroniki.
    Teraz zmienilem na dmuchawkę /od malucha/ + trochę elektroniki . Jedno i drugie niezawodne ale musi być dobrze przemyślane aby spełniało wiele warunków ,które przy piecu węglowym występują.
    Niestety niema nic za darmo jak się chce aby coś z tego było.
    Zbyszek_64
    Level 24  
    Warto powyższy projekt uzupełnić o termik temperatury maksymalnej na piecu.Termik może załączać dowolne urządzenie alarmowe sygnalizujące domowników o krytycznej temperaturze na zasilaniu układu c.o.Ja osobiście zastosowałem zwykły termik stosowany w bojlerach elektrycznych wykonany w postaci pastylki lub kostki ustawiony na temp.90 - 95°C.Zaletą teg rozwiązania jest to , że po zadziałaniu termika trzeba go odblokować ręcznie wciskając przycisk .Termik można kupić w każdym sklepie z częściami AGD za ok 5 zł.Pozdrawiam
    Andmit
    Level 17  
    Tak ,słuszna uwaga , dodatkowy termik jako alarm jak najbardziej wskazany ( taki bezpiecznik bojlerowy ) .