Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Telefunken chassis 418A brak obrazu.

sbuli 17 Cze 2002 20:45 3473 16
  • #1 17 Cze 2002 20:45
    sbuli
    Poziom 19  

    W w/w TV po zwiększeniu nap siatki drugiej kineskop świeci widać linie powrotów i słabą treść obrazu. OSD wyświetla na zwiększonym napięciu S2 ale też jakoś dziwnie tzn. w zależności od jaskrawości treści obrazowej są widoczne znaki ( czym jaśniej tym mniej widać osd). Napięcie na katodach dosyś wysokie 192 -198V. Nie reaguje na regulację jaskrawości napięcie na 48.n TA8659CN zmienia się w granicach 1,9 -3,7 V to o.k reg. kontrastu i kolorów działa . Układ TA8659 podmieniłem jest tak samo.
    Nap zasilania TA n 61 i 63 ok 10V to chyba jakieś małe ale elektrolity zmieniałem i to samo. Z trafopowielacza jest wytwarzane nap 13V tak jest napisane na płytce ale jest tam tylko 11,3 i chyba to nap przez rezystory zasila TA trafo jest zamięnne HG ale klient powiedział że było o.k i nagle zgasł obraz to chyba to trafo pasuje do tego TV . Mam pytanie czy ktoś ma schemat i czy to 10 V to nie zamało? A może to kineskop ? Nie mam miernika emisji.
    Przepraszam za długi post .
    Pozdrawiem Sławek
    PS jakby ktoś miał schemat to proszę przyślijcie: sbuli(malpa)poczta.onet.pl

    0 16
  • #2 17 Cze 2002 21:54
    opelr
    Poziom 29  

    Obawiam się że to kineskop do wymiany :( .Sprawdź jeszcze reg.jaskrawości na procku n.4.Jak reguluje to tak jak wyżej.
    Chyba że jeszcze ktoś posunie jakiś pomysł.

    0
  • #3 19 Cze 2002 21:40
    sbuli
    Poziom 19  

    Kneskop jest sprawny bo podstawiłem do innego TV i jest o.k. mam więc pytanie czy nap 10V na n.61,63 TA8659 nie jest zamałe .To nap jest z odczepu trafopowielacza przez rezystor na plycie jest napisane że powinno być 13V a jest 11,3. Proszę bardzo o schemat.
    Pozdrawiam Wszystkich Sławek.

    0
  • #4 19 Cze 2002 22:55
    oldboy
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Nie mam schematu tego chassis,ale dla TA8659 zasilanie p.6,61,63(Vcc) powinno wynosić 12,0V(min 10,8V) natomiast dla p.40(HVcc) 9,0V(min.8,1V).

    0
  • #5 20 Cze 2002 13:22
    sbuli
    Poziom 19  

    Znalazłem informację że schemat chassis 418B jest w DW_SE3/01. Jest to chyba to samo co Thomson ICC7. Niewiem jaka jest różnica pomiędzy A i B ale jeżeli by ktoś miał ten numer SE i skaner to bym bardzo prosił o skany ,bo ja mogę kupić go dopiero w sobotę a troszkę mi się spieszy.
    Dzięki i pozdrawiam.

    0
  • #6 20 Cze 2002 13:52
    oldboy
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Właśnie dostałem z zaprzyjaźnionego zakładu schemat(na papierze) o którym wspominasz.Na p.61,63 jest 11,2V po rezystorze RV72-22R.
    Warto sprawdzić Usyst.(p.3 trafopow.),dla kineskopu FS powinno wynosić 145V,dla BSP 154V. Jezeli pozostałe nap. wtórnej strony (+65V,+200V)są OK to może wstawione "trafo"nie jest zamiennikiem. Klienci często, po prostu, kłamią.

    0
  • #7 20 Cze 2002 15:33
    sbuli
    Poziom 19  

    Dzięki za zainteresowanie.
    Oldboy piszesz o schemacie icc7 =chyba 418B czy 418A ?
    W moim TV Usys jest 116V i nie ma 65V na której nodze jest wytwarzane, trafo jest 10 n i ma symbol HG2581 ,200V jest ok . Trace powoli siły :(
    Dzięki za pomoc pozdrawiam.

    0
  • #8 20 Cze 2002 18:02
    oldboy
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Moje spostrzeżenia dotyczą chassis 418B,nie sądziłem że będa większe różnice.Wartość napięć na katodach sugeruje zablokowanie dział przez układ protekcji. Dobrze byłoby znaleźć podobny schemat.Podaj obsadę scalaków,może coś dopasujemy. Jak są zbudowane wzmacniacze RGB,na elementach dyskretnych czy scalak.Tutaj występujeTAB751.Niepokoi mnie zaniżone nap.zas.TA...Zmierz ile ono dokładnie wynosi.

    0
  • #9 20 Cze 2002 19:36
    oldboy
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Poszperałem trochę w swoim archiwum i znalazłem istotne informacje. Chassis 418A odpowiada ch.:IKC2 THOMSON`a a jego schemat znajduje się w DW 1/2002 SE. Ponadto: do tego chassis wystepuje kilka wersji trafopowielaczy montowanych w zależności od typu odbiornika.W TFK nr 309 311 961 co odpowiada HR7127,w NORDMENDE nr 256.392 odp.HR7128. Pytanie: co to jest HG2581,nie znalazłem nic takiego a chciałem porównać. Może z tego powodu odbiornik trafił do Ciebie.

    0
  • #10 20 Cze 2002 21:04
    sbuli
    Poziom 19  

    Oldboy dziękuje bardzo za pomoc.
    Miałem wyjazd i stąd dłuższa przerwa.
    Nap zasilania TA jest dokładnie 10,0V przed rezystorem RV72 jest 11,1 jak go zewre to na TA jest owe 11,1 ale i tak nie ma właściwie poprawy obraz robi się troszkę jaśniejszy ale narawdę troszkę. Wszystko to na podwyższonym nap S2, jak wcześniej pisałem widać kontury ale bardzo słabo.
    Według firmy " nowy elektronik" http://www.nowyelektronik.home.pl/ceny/$138.html
    HR7128 Trafopowielacz =HG2581 68.00
    to chyba o.k tylko dlaczego nap na 10 n trafo jest 11,3 a powinno być 13V
    matryca jest na tranzystorach
    A inne elementy to :
    procek TMP 47C834N-R071
    TL082
    I wspominany TA 8659CN
    oraz w module euro
    HCF4066
    TEA2114 szt 2
    Jeszcze raz dziękuje za pomoc i pozdrawiam Sławek.

    0
  • #11 21 Cze 2002 10:40
    oldboy
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Gdzieś czytałem o tych HG,że nie zawsze mają takie same parametry(żarzenie,WM).Jedni je chwalą - bo tańsze od HR-ów,inni uznają tylko HR-y. Może będę miał wieczorem schemat IKC2 to powalczymy o ile do tego czasu nie uda Ci się go pokonać!

    0
  • #12 21 Cze 2002 23:25
    oldboy
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Mam schemat i od razu pytania:
    - co jest na p.55 TA...
    -jakie nap. na p.41,42,43 TA...

    0
  • #13 22 Cze 2002 10:42
    sbuli
    Poziom 19  

    Cześć
    Na n.55 jest nap stałe ok 5V na oscyloskopie żadnego przebiegu
    na n.41,42,43 są nap: na AV pez sygnału 2,7-2,8V na jakimś kanale 3,2-3,3V.
    Pozdrawiam

    0
  • #14 22 Cze 2002 11:26
    oldboy
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Sprawdź na module CRT:
    -TT33-BC558(wspólny dla 3-ch torów)ew.elementy w bazie począwszy od p.4 CRT
    -w S1 kineskopu-DT03(dioda Zenara 150V),CT03-2u2,DT04
    -pozostałe tranzystory (po dwa w każdym torze)
    Powodzenia!

    0
  • #15 22 Cze 2002 21:42
    sbuli
    Poziom 19  

    Oldboy dzięki ,dzięki i jeszcze raz dzięki.
    To był TT33 lekko przywierał .
    Jest jeszcze mała wada to znaczy wyświetlanie OSD .
    Im jaśniejszy obraz to OSD robi się niższe(mniejsze) i wyżej się podnosi. Przy normalnym odbiorze jest na środku ekranu i ma połowe swojej normalnej wysokości i trochę się "trzęsie" w pionie tak jagby była zła synchronizacja pionowa OSD ,ale np przy ciemnym ekranie AV bez sygnały wszystko jest o.k tzn. jest na dole i ma prawidłową wysokość .
    Jak to coś poważniejszego to dam spokój .
    Wielkie dzięki i pozdrawiam Sławek.

    0
  • #16 23 Cze 2002 09:03
    oldboy
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Sygnały OSD wychodzą z p.22,23 i 24 procesora. Sprawdź oscyloskopem,powinny być widoczne te zmiany.Jeżeli tak to spróbuj dostroić oscylator OSD (15625Hz) cewką LR03(p.28 i 29 procesora).

    0
  • #17 26 Cze 2002 11:59
    sbuli
    Poziom 19  

    Cześć nie udało mi się uporać z tym OSD, tą cewką reguluje się położenie OSD w poziomie. Telewizor oddałem ,bo klientowi ta usterka nie przeszkadza . Jeszcze raz bardzo dziękuje i pozdrawiam Sławek.

    0