Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Jakie głośniki 165mm do drzwi przednich do 200zł ??

Majkminator 13 Mar 2006 20:17 24644 10
    Majkminator
    Level 15  
    Witam. W temacie car audio stawiam dopiero pierwsze kroczki dlatego prosze o porade. Zamierzam kupić głośniki 165mm do drzwi przednich i chce przeznaczyć na to do 200zł. wiem że za tyle cudów nie ma ale na początek powinno wystarczyć. Głośniki powinny być współosiowe , odseparowane narazie odpadają , myślałem nad głosnikami Mac Audio konkretnie chodzi mi o model MX 16.2 lub Mac Mobil 165 nie są one drogie a w media twierdzą że dobre . Przegladałem allegro i natnąłem sie na takie Hertze http://www.allegro.pl/item91723057_hertz_dcx_165.html ponoć firma hertz jest dobra ale nie znam jej i jeszcze jedne ciekawe SINUSLIVE http://www.allegro.pl/item91985902_sinuslive_sl160c_165mm_nowe_gwarancja_.html , dobre są te głośniki pierwsze słysze o takiej firmie . Raczej odpadają głośniki takich marek jak Boschmann i Alphard to chyba chłam . Doradzcie czy lepsze Mac Audio czy Hertz , SINUSLIVE ewentualnie zaproponujcie coś do 200zł.
    Majkminator
    Level 15  
    crazy_88 dałeś mi do myślenia jbl i alpine to już raczej konkretne głośniczki tylko zastanawia mnie ich moc w obu wypadkach mają 40 Watt RMS , te Hertze http://www.allegro.pl/item91723057_hertz_dcx_165.html mają 60 RMS , hm niewiem co o tym myśleć te alpine mają 40 RMS a aż 200 Watt maks. Nie chce sie wkopać z tymi głośnikami bo już kiedyś kupiłem Sony i to był chłam musiałem sie ich pozbyć teraz chce już kupic porządne

Dodano po 4 [godziny] 36 [minuty]:

Poczytałem popytałem i mam zamiar wybrać spośród nastepujących głośników:
    Mac Audio MX 16.2
    Hertz DCX 165
    Hertz ECX 165
    Sinuslive SL160c
    JBL CS 2165
    JBL GTO 6526e
    Zdecydowałem też że moge wydać troche wiecej niż 200 , około 250-260
    crazy_88
    Level 42  
    ja ci poradzilem alpiny i jbl dobrane pod moc radia a nie pod wzmacniacz uwierz mi ze graja bardzo ladnie i kupujac te czy te napewno sie nie rozczarujesz posiadasz wzmacniacz??jesli podlaczysz za mocne glosniki pod radio to beda charczaly
    dave_19
    Level 23  
    w tym przedziale cenowym mozna kupic zestaw phonocara y-line 16.5 + tweetery+ zwrotnice, ze wzgledu na moc idealne glosniki pod samo radio. pozdr
    Brodzitsu
    Level 12  
    Naprawdę dobra rada kup Helixy mk2 blue za 299zł (jedwabne kopułki tweaterów), bardzo ważne jeżeli pod samo radio!!! - skuteczność 91db. Moc głośniczków 50w RMS - i tylko taka moc mówi cokolwiek "RMS" albo sinusoidalna (żadziej spotykana)Nie patrz na moc max!!!!
    Czym wyższa skuteczność tym głośniej zagra pod samym radiem!
    Jest szkoła car audio która mówi żeby nie montować pod radijko mocnych głośników (wysoka moc rms) pozatym i tak nie wykorzystasz głośników pod samym radiem, które mają 120w RMS!!! zagra to podobnie albo i troszkę gorzej od tych 50w RMS.
    Osobiście mam podpięte głośniki właśnie o mocy 50w RMS pod radijko Clariona 4x51w, radio w rms posiada moc lekko ponad 20w (a clarion i tak ma bardzo dobre jak na radio końcówki mocy) Żadne radijko więcej niż te 20 kilka watt RMS nie wyciąga!!! (chcesz to sprawdzić? -odsyłam do fachowej literatóry) Wierz mi tak jest!
    Jeszcze jedna ważna sprawa głośniki 50w RMS zasilane radijkiem 20 kilka watt RMS zagrają całkiem głośno!!! Do zwykłego głośnego słuchania bez straty na jakości dźwięku spokojnie wystrczy. Głośnikom braknie mocy dopiero w górnym zakresie mocy radijka ( w każdym radiu w górnym zakresie tak jest)i wtedy też dźwięk zaczyna sporo na jakości tracić (basy zaczynają sobie z braku mocy pocharkiwać). Markowe radia 4x50w spokojnie wystarczą do głośnego słuchania! Przy napływie gotówki zawsze można dokupić wzmacnacz, wtedy dźwięk (szczególnie niskie tony) się poprawi, że niewspomne o wzroście decybeli :D

Dodano po 2 [minuty]:

P.S przy najbliższej okazji wygłusz drzwi matami, Nawet zestaw za 800zł nie zagra ładnym basem bez poprawnie wygłuszonych dzrwi.
    Majkminator
    Level 15  
    Witam ponownie i dziekuje za fachową porade. Tak naprawde to napaliłem sie na głośniki Hertz ECX 165 , ale z tego co napisaliście rozumiem że są one po prostu za mocne do mojego radia. Gdybym je kupił to nie będą grać jak powinny pod miom radiem?Może dla was moje pytania są głupie ale przypominam że jestem laikiem. W tej chwili posiadam głośniki Mac Audio model Mobil 165 , które to mają ponoć moc 50 RMS / 100 max i wydaje mi sie że grają one tylko minimalnie lepiej od fabrycznych które z kolei mają moc 20 RMS / 40 max. W moim Pioneerku jest skala głośności do 30 a te Mac Audio tak samo jak fabryczne przy ustawieniu super bass i głośności na 12 juz zaczynaja pierdzieć. Starsznie mnie to irytuje dlatego zamierzam je popchać . Nie wiem czy to wina głośników a może radia? Crazy_88 podałeś całkiem niezłe głosniki ale czy będą one lepsze od moich Mac Audio które teoretycznie mają większą moc od tych które zaproponowałeś?? Liseczq Sony Xplod odpadają , przynajmiej za 179zł.Dave_19 głośniki w moim przypadku muszą być współosiowe, oddzielone tweetery odpadają . Brodzitsu te Helixy- o jakie dokładnie ci chodzi Helix Blue 6 MKII czy Helix Blue 62 MKII , znaczy współosiowe czy z osobnymi tweeterami? Moje radio Pioneera ma 4x25 Watt wyjściowej mocy ciągłej (tak pisze w książeczce z niego), a te Hertze ECX 165 które faworyzuje mają 70Watt RMS ,do 120 Watt trochę im brakuje.Czy znaczy to że są za mocne pod mojego pioneera i będą kiepsko grać , bo jeśli je kupie i będzie gorzej od tych Mac Audio to już nie wiem. Jednak myśle że wole kupić mocniejsze głośniki i zostawić sobie miejsce na ewentualny wzmacniaczyk niż kupić słabiaki i wnerwiać sie tak jak teraz z tymi Mac Audio.Swój sprzęcik car audio bede rozbudowywać stopniowo dlatego nie wykluczam że te głośniki w drzwiach bedą kiedyś grać pod zewn. wzmacniaczem , a nie mam zamiaru znowu wymieniać głośników w drzwiach przednich. Aha Brodzitsu zanim włoże głośniki do drzwi oczywiście wygłusze drzwi matami bitumicznymi bo już przy tych Mac Audio cała tapicerka na drzwiach mi dzwoni .Mam o tyle specyficzny samochód że w drzwiach przednich mam miejsca na głośniki 165mm. ale z tyłu głośniki umieszczone są w słópkach i wchodzą tylko 130mm (auto to kombi nie mam pólki tylko roletę w bagażniku).
    Dziękuje i pozdrawiam , ale oczywiście czekam jeszcze na jakieś wypowiedzi bo jeszcze mało wiem i mam duzo pytań
    tom3k1921
    Level 10  
    Witam,
    mam ten sam problem z wyborem głośników.....
    Otóż chciałbym wymienić głośniki w swojej nubirze na coś lepszego.
    Z przodu mam miejsca tylko na 10cm ale mam zamiar zastosować dystanse i włożyć 13 lub 16 o ile wejdą, z tylu mieszczą się 16cm (Oczywiście przednie drzwi zostaną wygłuszone).
    Radio to sony Gt410u o mocy 4x50 watt a w rms-ie 4x27. w bagażniku wzmak blaupunkt GTA 4 Special MK II i sub z głośnikiem 25cm (firmy nie znam ale w zupełności mi wystarcza)
    Muzyka jakiej słucham to przeważnie Hip-hop, pop oraz hity w stylu "hey hi helo" czy "chemistry"
    Budżet skromny...:( na same głośniki chciałbym wydać nie więcej niż 350-400zł
    Zastanawiam się nad głośnikami hertza: http://allegro.pl/item434276260_hertz_dcx_165_fa_vat_pl_gw_2_lata_hurt_k_ce.html - do tyłu i do przodu chyba że nie wejdą16cm to wtedy na przód: http://allegro.pl/item434403639_hertz_dcx_130_kurier_gratis_dcx130.html
    Czy może lepiej włożyć głośniki sony żeby pasowały pod radio?? Choć zauważyłem że odradzacie wiele rzeczy spod tej marki.... Radia nie chcę wymieniać gdyż w moim odczuciu gra bardzo dobrze:)
    Proszę o pomoc w doborze.
    pozdrawiam