Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Win XP i mała wydajność HDD

ajfik 17 May 2003 17:36 3206 20
  • #1
    ajfik
    Level 12  
    Witam
    Zainstalowałem sobie WIN XP profesional, wszystko śmigało pięknie, ale po tygodnu komputer drastycznie zwolnił.
    Zacząłem przeprowadzać testy wydajności i co się okazało:
    Wydajność dysku HDD spadła prawie dwukrotnie.
    Dodam że mam dwa dyski :
    1. WDC 40GB 7200 8MB
    2. WDC 40GB 5400
    System jest postawiony na tym pierwszym i właśnie ten zaczął pracować powoli, drugi dysk pracuje prawidłowo.
    Co z tym fantem zrobić? reinstalacja windy raczej nie wchodzi w grę.

    Oba dyski w FAT32 po jednej partycji.
    Abit NF7 v2.0
    Athlon 2000+
    256 MB DDR dual
  • #2
    Alana
    Level 37  
    zobacz czy masz wlaczone UDMA dla dysku - winXP potrafi to sam z siebie wylaczac

    [manadzer uzadzen-->kontrolery ide/atapi --> wlasciwosci kontrolera i tam poszukaj]

    jak samo wlaczenie nie pomoze albo nie da sie wlaczyc to odinstaluj wszystkie kontrolery dyskow i zrestartuj winde - win powinien znalezc je na nowo i automatycznie wlaczyc UDMA
  • #3
    ajfik
    Level 12  
    UDMA jest włączone, przeinstalowanie sterów od IDE nie pomogło
  • #4
    wojtek9989
    Level 12  
    sprawdź czy przypadkiem plik wymiany nie jest ustawiony domyślnie tzn. windows sam określa jego wielkość jśli tak to zmień na "rozmiar niestandartowy" i ustaw np . rozmiar początkowy =400 rozmiar maksymalny =400 takie ustawienie pozwoli zapobiedz defragmentacji dysku przez ciągłe zmiany wielkości pliku wymiany napisz jak masz zoorganizowany dysk (podział na partycje) na którym jest zainstalowany system
  • #5
    DWAserwis
    Level 29  
    Proponuje zainstalować wszystkie łaty do XP
    A dyski zmienić partycje na dynamiczne ----> Zarządzanie komputerem/zarządzanie Dyskami/ kliknąć na dysk - i na Konwertuj na dysk dynamiczny. Niestety inne systemy niewidzą takich dysków(partycji)
  • #6
    Alarmus
    Level 13  
    Pewnie masz zainstalowany Norton Anty Wirus ?

    Cytat z www.winxp.com.pl

    Q819634: Problemy z wydajnością WXPSP1+811493

    Tytuł : You May Experience Performance Issues After You Install the 811493 (MS03-013) Package on Your Windows XP SP1-Based Computer (Możesz doznać spadku wydajności po instalacji poprawki 811493 na komputerze z Windows XP SP1)

    Dotyczy :
    Microsoft Windows XP Home Edition SP1
    Microsoft Windows XP Media Center Edition
    Microsoft Windows XP Professional SP1
    Microsoft Windows XP Tablet PC Edition

    Jeżeli po instalacji poprawki 811493 z Biuletynu MS03-013 Twój system doznał widocznego spadku wydajności, Microsoft zaleca dwa rozwiązania:
    1) odinstalowanie tymczasowe poprawki 811493 i poczekanie na jej zaktualizowaną wersję:
    Panel Sterowania->Dodaj/usuń programy->kliknij na Windows XP Hotfix (SP1) Q811493 (lub Windows XP Hotfix (SP2) Q811493), a następnie 'Usuń'. Kliknij 'Dalej',a potem 'Zakończ' w celu zrestartowania komputera.
    2) tymczasowe wyłączenie usługi skanowania plików w tle przez program antywirusowy:
    dla Norton Antivirus -> Auto-protect,
    dla EZ Trust -> File Monitoring Service itp.
    Funkcjonowanie systemu powinno teraz wrócić do normy.
  • #7
    koniol
    Level 16  
    Witam.mam ten sam problem co kolega.podlaczone dwa dyski i co sie okazuje. ten na którym jest zainstalowany system osiaga transfer 3 mega/s (40 GB caviar 5400obr/,in 2 mega bufor) , zas drugi dysk osiaga 7 mega/sekunde.(2,1 GB samsung 5400 ata 33).troche to dziwne i nie wiem jak sobie z tym poradzic próbowałem korzystac z waszych porad które są parę postów wyżej i nic.Transfer sprawdzam za pomocą programu nero.NAwet nagrywarka nie potrafi zapełnic do maximum bufora bo hdd nie wyrabia.(teac 24x).Co z tym fantem zrobić.??
  • #8
    pasikx
    Level 12  
    A jaki to Chipset masz na plycie i jakich sterownikow uzywasz ???
  • #9
    koniol
    Level 16  
    intel 815 .sterowniki instaluja sie wraz z service pack-iem.
  • #10
    draakul
    Level 20  
    A sprawdzałeś poziom fragmentacji dysku ?

    Być może Windows XP przyrasta ci w szybkim tempie - czy masz włączoną opcję 'odzyskiwania systemu' - to zawsze powoduje pewne (ale nie tak drastyczne) spowolnienie systemu.


    Ja kiedyś zauważyłem podobne skutki jednak przyczyny nie doszedłem, a miałem ten komfort że mogłem sformatować hdd i zainstalować system ponownie - to raczej nie u Ciebie.

    A sprawdzałeś ilość zajętej pamięci (zarówno RAM jak i wilekość pliku wymiany) po włączeniu systemu ?

    A może spróbuj załadować system bez zbędnych sterowników (przy uruchamianiu komputera F8 i odpowiednia opcja) - potem przeprowadź testy. Wykluczysz sterowniki.
  • #11
    koniol
    Level 16  
    Najdziwniejsze jest to że kiedyś ten system działał poprawnie.Teraz instalowałem go kilka razy i cały czas to samo, skorzystam jeszcze z Twoich rad może akurat, bo zmieniałem jedynie wielkość pliku wymiany.
  • #12
    migol
    Level 18  
    ja bym sprobowal podlaczyc dyski do różnych kontrolerow (jeden do primary drugi do secondary). moze pomoc
  • #13
    Damianzmc
    Level 11  
    Albo windows xp nie ma dla twego dysku sterowników:P lub zwalił ci sie dysk:P spróbuj przeinstalowac windowsa
  • #14
    koniol
    Level 16  
    dysk napewno jest dobry bo teraz zainstalowałem win98 i transfer waha sie w granicach 35 MB/s.Ale wszyscy wiemy dobrze jaki jest stabilny win98 dlatego szukam rozwiazania zeby spowrotem zainstalować xp-ka.
  • #15
    elmer2
    Level 28  
    WSZYSTKO WSKAZUJE NA JEDNA RZECZ. IZ bywa tak czasami chyba, ze xpek nie zawsze wykrywa w kompach hdd pracujace w standardzie UDMA 66. moze musisz go wlaczyc:

    -uruchom rejestr windows xp (polecenie regedit w uruchom z menu start)
    -wejdz do HKEY_LOCAL MACHINE, SYSTEM, CurrentControlSet, Control. Class i przy {4D36E96A-E325-11CE-BFC1-08002BE10318} ni wreszcie kliknij na 0000
    -z menu edycja wybierz polecenie nowy a potem wartosc DWORD, w prawej czesci okna wpisz EnableUDMA66 i wcisnij enter
    - potem edycja znow polecenie modyfikuj. w widoczne pole trzeba wpisac cyfre 1 i kliknac na ok. mozna zamknac okno edycji

    i powinno byc wszystko w porzadku>a jak nie to poczta moja moze ci pomorze: rafcioo2(malpa)wp.pl
  • #16
    Golota
    Level 19  
    Ja osobiscie bym sprubowal odlaczyc jeden dysk i posprawdzac transfery z dysku. Wydaje mi sie ze z dyskami jest podobnie jak z pamieciami ram jezli masz np 266 i 333 to ogulna predkosc bedzie 266. Wydaje mi sie ze podobnie bedzie z dyskiem.

    Ale to tylko moja sugestia
  • #17
    DWAserwis
    Level 29  
    Stary temat jak świat
    ajfik był dla nas jak brat
    ale się już niepojawia
    swego sprzętu nienaprawia
    A Tu
    Moderator się wnet pojawi
    - regulamin nam wyjawi
    Na czerwono wymaluje
    - wpis do ksiegi podaruje
    i do kosza to wywali
    - co żeśmy tu wypisywali

    A Ty
    Sam sobie już wyjasniłes
    Że do d...... HD kupiłeś
    Jakośc HD'eka dla XP'ka
    To jest tutaj temat rzeka.
    Trzeba HD zamienić gdzieś
    Miasto to jest czy też wieś
    Bo z wadliwym HD'em wszak
    Zawsze będzie coś nie tak.
  • #18
    wladakov
    Level 11  
    Sprobuj jeszcze wylaczyc "Indexing Service" - to tez nieraz potrafi spowolnic.
    Moj Komputer -> hdd -> wlasciwosci -> odchacz "... indexing service ..."
    moze pomoze.
  • #19
    migol
    Level 18  
    wladakov wrote:
    Sprobuj jeszcze wylaczyc "Indexing Service" - to tez nieraz potrafi spowolnic.
    Moj Komputer -> hdd -> wlasciwosci -> odchacz "... indexing service ..."
    moze pomoze.


    Też dobry pomysł. Na śmierć o takim czymś zapomniałem (ja mam wyłączone)
  • #20
    D@mi4n_Q
    Level 12  
    przepraszam , że się wpraszam

    XP zawsze ładowało jakieś idiotyczne opcje (najczęściej wizualne ale nie tylko) , powyłanczaj te które nie są ci potrzebne do szczęścia .
  • #21
    migol
    Level 18  
    tia, tylko te wizualizacyjne nie dotyczą wydajności dysku twarego.