Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Jak sprawdzić czy radio nie rozładowuje akumulatora?

pawel23456 14 Mar 2006 20:31 1544 12
  • #1 14 Mar 2006 20:31
    pawel23456
    Poziom 10  

    ma radyjko w aucie radyjko nie jest markowe chciałbym sie dowiedziec czy mozna i wjaki sposób to zrobic czy radjo nie ozładowywuje mi akumlatora? radyjko jest napewno dobrze podłaczone zgodnie z instrukcjia.ponadto mimo ze radyjko jest wyłonczone jak przekrecam zapłon i odpalam auto ono w tym momecie mrugnie. co nalezy sprawdzic????

    0 12
  • #2 14 Mar 2006 21:10
    damiancz
    Moderator Radia Samochodowe

    To że w momencie gdy przy włączonym radiu przekręcasz zapłon (włączasz rozrusznik) a ono mrugnie jest normalne (spadek napięcia)

    Czy pobiera prąd luzem (rozładowuje akumulator) to inna sprawa i to prosto sprawdzisz włączając przy wyłączonym radiu w szereg miliamperomierz :D

    0
  • #3 14 Mar 2006 22:07
    pawel23456
    Poziom 10  

    DZieki za radae ale dotej pory zawsze sadziłem ze radio gdzy jest właczone to sie wyłacza na moment odpalania auta a nie odwrotnie tak jak w moim przypadku

    0
  • #4 14 Mar 2006 23:18
    SlaweK
    Poziom 43  

    Większość radii wyłącza się w momencie kręcenia rozrusznikiem. Przyczyną jest albo stacyjka która w niektórych autach zabiera na ten czas jeden z plusów zasilających (ACC) albo spadki napięcia w tym czasie. To również jest łatwe do zmierzenia. Żadne radio nie lubi spadków napięć poniżej 11V. Ale uwaga, tandetne radia często mają takie wady konstrukcyjne bo nie są robione po to by komuś długo i dobrze działały a tylko po to by się sprzedawały a marka nikogo nie obchodzi (zawsze można nadrukować inną nazwę) tylko cena i bajerki.

    SławeK

    0
  • #5 15 Mar 2006 12:10
    pawel23456
    Poziom 10  

    No wszystko ok rozumiem, że może się wyłączać ale ono mi się włącza i to mnie dziwi?

    0
  • #6 15 Mar 2006 12:40
    <<80Hz
    Poziom 14  

    moze podczas rozruchu w jakis sposob podawane jest napiecie na wejscie odpowiadajace za podswietlenie radia?? wlacza Ci sie tylko podswietlenie czy cale radio??

    0
  • #7 15 Mar 2006 13:30
    SlaweK
    Poziom 43  

    Raczej procesor radia przy spadku napięcia głupieje lub/i restartuje się...

    SławeK

    0
  • #8 15 Mar 2006 15:19
    pawel23456
    Poziom 10  

    To jest chwila i mrugnie tylko podswietlenie. Poza tym z radiem niemam zadnych problemów gra ok i stacjie oraz inne rzeczy tez pamieta.

    Dodano po 2 [minuty]:

    jak wiecie co to moze byc to prosze o rade jak to sprawdzic i jak sobie z tym poradzic!!!!!!!!!!!!!!!! dotego nurtuje mnie czemu rozładowuje mi akumlator.???

    0
  • #9 15 Mar 2006 15:29
    <<80Hz
    Poziom 14  

    zobacz czy radio posiada taka opcje z tym podswietleniem i sprobuj odlaczyc kabelek za nia odpowiedzialny (przewaznie pomaranczowy)

    0
  • #10 15 Mar 2006 15:55
    pawel23456
    Poziom 10  

    w instrukcji nic nie pisze a z radja wychodza cztery kabelki plus na stacyjke pluz stały uziemienie i sterowanie antena(którego wogóle nie podłączyłem)

    0
  • #11 15 Mar 2006 16:16
    <<80Hz
    Poziom 14  

    no to opcja z pomaranczowym kabelkiem odpada

    0
  • #12 16 Mar 2006 08:58
    Artur062
    Poziom 13  

    Weż miernik,z amperomierzem, ustaw na zakres 1 A i wepnij w szereg z w/w radiem, gdy jest teoretycznie wyłączone i już będziesz wiedział czy pobiera prąd czy nie.
    Niektóre modele np.Tevio, Medion itp.Pobierają prawie 600mA w czsie gdy są wyłączone.
    Pozdrawiam
    Artur

    0
  • #13 16 Mar 2006 11:35
    pawel23456
    Poziom 10  

    dzieki za rade!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    0